Vissza a tartalomjegyzékhez

ZARA ORSOLYA
Pozsgay MDF- színekben

Egykori munkásőrök és volt MSZMP-funkcionáriusok is lehetnek MDF-es országgyűlési képviselők - így módosította a Magyar Demokrata Fórum országos gyűlése a párt alapszabályát Gödöllőn. A korábbi tilalom feloldására azért került sor, mert a párt Fejér megyei szervezete országgyűlési képviselőjelöltként kívánta indítani Pozsgay Imrét, az MSZMP Politikai Bizottságának volt tagját a májusi választásokon.

Sepsey Tamás, az MDF országos választmányának elnöke szerint azért módosították az alapszabályt, hogy az országos gyűlés dönthessen arról: Pozsgay Imre induljon-e az MDF színeiben vagy sem. A párt tagságának jelentős része ugyanis pozitívan értékeli, hogy a volt reformkommunista és az egykori lakitelki találkozó résztvevője, „visszatér szellemi gyökereihez” és fölvállalja „a Fórum szellemiségét és képviseletét”. A döntés nem jelenti a jobboldali elvek feladását - állítja a választmányi elnök -, de „ha a MSZP-től szavazatokat vesz el, akkor a győzelem érdekében ezt is meg kell tenni”.
Zinner György, a Munkáspárt szóvivője ezzel szemben úgy látja, hogy ez a lépés „nem fog szavazatokat elvonni a baloldaltól, ám tovább aprítja majd a jobboldalt”.
Az új szabályozás szerint az MSZMP volt tisztségviselői és a Munkásőrség egykori tagjai úgy válhatnak az MDF képviselőjelöltjeivé, ha először Lezsák Sándor pártelnök bizalmát elnyerik. A „kizáró ok” feloldásáról ugyanis minden esetben csak az ő javaslatára dönthet a párt országos választmánya. Ha ő nem kíván ilyen javaslatot tenni, akkor „cigánygyerekek potyoghatnak az égből, akkor sem lesz a dologból semmi”- hangsúlyozta Sepsey. Majd hozzátette: „Amíg pedig Lezsák Sándor az elnök, addig egyetlen emberre sem lesz előterjesztve ez a javaslat: csak Pozsgay Imrére.”