Vissza a tartalomjegyzékhez

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Megszakadt a K-vonal

Lecsengett a K-telefonok ötven éve tartó korszaka. A kormány február 28-i hatállyal megszüntette a „zártkörű közigazgatási telefonrendszert”, ugyanakkor elfogadta egy új, korszerű hálózat kiépítésének tervét. A döntés eredményeképpen az elavult rendszer fenntartása - évi 400 millió forint - nem terheli tovább az államkasszát, az új távközlési hálózat viszont 70 milliárddal növeli a kiadásokat - mondta Kiss Elemér, a kormány szóvivője.

Az egykori Állambiztonsági Hivatal egyik, neve elhallgatását kérő volt vezetője szerint a zárt telefonrendszer már új korában is elavultnak számított, és „legalább illett volna titkosítani”. Mivel ez nem történt meg, a használatra jogosultak sem K-vonalon titkolóztak. Volt erre más mód, igaz, még szűkebb körben: annak idején a 30-35 tagú pártállami elit a szovjetek által üzemeltetett, lehallgathatatlan, hő- és vízálló VCS-vonalon bonyolította kényesnek ítélt beszélgetéseit.
Gerő Ernő („a hídverő”), a Rákosi-éra második embere volt a K-vonalak szülőatyja. A rendszer kiépítésére azért volt szükség, mert Magyarország a háború után nem rendelkezett megbízható telefonhálózattal, az információáramlás viszont stratégiai jelentőséggel bírt. A munkálatok 1947-ben kezdődtek, és fontossági sorrendben kapcsolták be a bizalmas körbe az elvtársakat. A hálózat folyamatosan bővült: fénykorában - a nyolcvanas évek végén - közel háromezer állomással büszkélkedhetett. A számlát természetesen az államkasszából „csengették” ki.
A jogosultságról formailag a kormány határozott. A Párt vezetői, a minisztertanács tagjai, megyei párttitkárok, a fontosabb lapok főszerkesztői, vállalat- és szakszervezeti vezetők részesedtek a (telefon)rendszer előnyeiből. K-vonalon - ellentétben a városi telefonokkal - gyorsan kapcsolatba lehetett kerülni a hívott féllel. A készülék hamar státusszimbólummá vált: csak „vonalas” ember rendelkezhetett vele, és a fontosak közül is a legfontosabbak.
Az Antall-kormány 1991-ben újraosztotta a K-vonalakat, és mintegy felére csökkentette a jogosultak számát. 1993-ban a telefonrendszer mind sűrűbb meghibásodása miatt az átalakítás mellett döntöttek. A gondolatot - öt évvel később - tett követte: a K-vonal idén márciustól már csak az emlékekben él.
A 70 milliárd forintért készülő új közigazgatási telefonhálózat 150-200 ezer állomással rendelkezik majd, hogy minden köztisztviselő hallótávolságba kerüljön. A rádiótelefonok korában kissé túlméretezettnek tűnő beruházás okairól a Miniszterelnöki Hivatal illetékes államtitkárát többszöri próbálkozásra sem sikerült elérnünk. A K-vonalak pedig márciustól megszűntek.