Vissza a tartalomjegyzékhez


Castro rekordja


Fidel Castro. Az 5. órában
Fotó: MTI

Fidel Castro kubai államfő kedden 7 óra 15 perces beszédet mondott és ezzel megdöntötte saját hétórás maratoni rekordját - jelentette az AFP Havannából. Az eredeti rekordot - barátja, az irodalmi Nobel-díjas Gabriel García Marquez kolumbiai író visszaemlékezése szerint - 1959-ben, röviddel a kubai forradalom győzelme után állította fel. Tavaly október 8-án, a Kubai Kommunista Párt 5. kongreszszusának megnyitásakor - önmérsékletet gyakorolva - beszédét mindössze 6 óra 40 percre „korlátozta”.
Az újonnan választott kubai népi kongresszus 595 képviselője előtt elhangzott beszédével - miután a törvényhozás előzőleg újabb öt évre államfővé választotta a 71 éves elnököt - Castro bizonyította, hogy változatlanul képes maratoni beszédek megtartására. A beszéd helyi idő szerint kedden 17.30-kor kezdődött és szerdán 00.45-kor fejeződött be a szokásos jelmondattal: „Szocializmus vagy halál, haza vagy halál, győzni fogunk!” A „líder maximo” ezt követően jó napot kívánt hallgatóinak, amit azok derültséggel nyugtáztak.
Castro beszélt Istenről és a világról. Szólt a pápa közelmúltbeli látogatásáról éppen úgy, mint a kubai prostitúcióról és abortuszokról, a nyugati televíziók műsoraiban sugárzott „ellenforradalmi” és pornográf filmekről, a kubai függetlenségi harcról, a Kuba elleni amerikai blokádról és saját gyermekkoráról.
Helyi idő szerint 0 óra 25 perckor Castro így nyugtatta hallgatóságát: „Ne nézzenek már az órára, mindjárt befejezem.” Mire 66 éves öccse, Raul az elnöki emelvényről közbeszólt: „Még öt perc, és elérted a hét órát.” Fidel erre azt válaszolta, hogy a legjobb formában van, cseppet sem fáradt, majd még húsz percen át dőlt belőle a szó. Mielőtt befejezte volna beszédét, elnézést kért hallgatóságától, ha esetleg kifárasztotta őket. „Egy kicsit együtt akartam gondolkodni önökkel” - mondta.