Vissza a tartalomjegyzékhez


A nacionalista James Bond

James Bond ezúttal egykori megbízójával, a brit kormánnyal került összetűzésbe, igaz, nem a filmvásznon, hanem a valóságban: Sean Connery, a legendás 007-es ügynök első megszemélyesítője állítólag azért nem kapott az idén lovagi címet, mert a munkáspárti kabinet skótügyi minisztere töröltette a világhírű skót színész nevét a királynőnek felterjesztett kitüntetési listáról.
A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal és a skóciai ügyek minisztériuma egyelőre nem fűzött megjegyzést a brit sajtóban keringő értesülésekhez, melyek szerint Sean Connery azért nem lehetett Sir Sean, mert túlságosan erős szálak fűzik a Skócia önállósodásáért küzdő helyi nacionalista párthoz. A lapok azonban tényként kezelik, hogy Donald Dewar, az északi tartomány ügyeivel foglalkozó tárca első embere személyesen lépett közbe az egykori filmbéli titkosügynök lovaggá ütésének megakadályozása végett, mert a kormány nem nézi jó szemmel, hogy Connery beállt a nyíltan Skócia elszakadásáért küzdő, szűkebb pátriájában egyre népszerűbb Skót Nemzeti Párt (SNP) zászlaja alá.
Az eljárást Sean Connery környezete már csak azért is méltánytalannak tartja, mert tavaly szeptemberben, amikor a brit munkáspárti kormány az önálló skót törvényhozás életre hívásáról - de nem a skót elszakadásról - meghirdetett népszavazás sikeréért kampányolt, az ügy népszerűsítésére bevetette a nyugalmazott, de kikezdhetetlen tekintélyű 007-est is, aki rendre feltűnt a Skóciában korteskedő miniszterek oldalán. A kormány természetesen már akkor is tudta, hogy Connery annak az SNP-nek az aktivistája, amely bevallottan csak a skót függetlenség felé vezető út első mérföldkövének tekintette az egyébként elsöprő sikerrel zárult referendumot.
Bárhogy is volt, az tény, hogy a 67 éves ex-Bond az idén már nem lesz Sir Sean, s ezt - saját keddi nyilatkozata szerint - komoly csalódással nyugtázta. Connery közölte: közismert róla, hogy a Skót Nemzeti Párt szimpatizánsa, „ez azonban nem akadályozott volna meg abban, hogy átvegyem a kitüntetést az angol királynő kezéből”. (MTI)