Vissza a tartalomjegyzékhez


Gyenge bírák, bravúros mutatványok

Véget ért a XX. század utolsó téli olimpiája. A naganói olimpia az eddigi legnagyobb szabású téli sportesemény volt a havas-jeges csúcstalálkozók históriájában. A hetvenkét ország képviselőinek versenyét, a helyszínen több mint egymillió néző, világszerte pedig milliárdok kísérhették figyelemmel.

Az olimpia nem túl sok érdekes eseménye közül az élre kívánkozik, hogy elbúcsúzott a síelőfenomén, Alberto Tomba, három megelőző olimpia hőse. Búcsúja nem sikerült emlékezetesre, viszont utódja már van, Hermann Maier, a „Herminátorként” becézett osztrák síelő. Nyaktörő mutatványát követően - Maier bukásakor több mint száz kilométeres óránkénti sebességgel törte át a pálya védőhálóit - talpra állt, és utána még két aranyat szerzett.
Drámával szolgált Ulf Samuelsson svéd hokis sajtóértekezlete is, amelyen az egész svéd csapat kiállt az állampolgársági probléma miatt hazaküldésre ítélt, könnyeivel küszködő játékos mellett. Samuelssont végül mégis hazaküldte az időnként érthetetlen ítéleteket hozó versenybíróság.
Nem nevezhető mindennaposnak a sífutó Larissza Lazutyina, illetve Björn Dälie három-három aranya sem. A holland Marianne Timmer és Gianni Romme világrekorder gyorskorcsolyázók teljesíténye is kiemelkedő volt azon a kéthetes versenysorozaton, amely a nagy téli sportnemzetek - Németország, Norvégia, Oroszország, Kanada, Japán - mellett több kis ország - Hollandia, Svájc, Ausztria - diadalát is hozta. Magyarország sajnos ezúttal sem jeleskedett.
Látványosra sikeredett a hódeszkázás (snowboard) olimpiai bemutatkozása, amely egyben új kihívás elé is állította a századvég olimpiai mozgalmát. A kanadai aranyérmes Ross Rebagliati visszakapta aranyérmét, melyet korábban visszavontak, mivel a marihuána még nem szerepel a tiltott szerek listáján. A Schmitt Pál és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság más vezetőinek részvételével összeült bizottság azonban fontosnak tartotta, hogy a „lehető leghamarabb intézkedéseket hozzanak a marihuánafogyasztás betiltására”, így valószínűleg a Salt Lake Cityben rendezendő olimpián már nem lesznek ennyire elnézőek a bírák. A rendezvény két marihuánás esettől eltekintve „tiszta” volt, és senkit nem kellett doppingolás miatt diszkvalifikálni.
A versenyek izgalmaival a hírek szerint a CBS televízió (is) elégedetlen. Olyannyira, hogy tetemes összegeket kénytelen visszafizetni hirdetőinek a beszedett mintegy 500 millió dollárból, mivel az olimpiai közvetítések nézettsége csak 16 százalékos volt, jóval alatta maradt a lillehammeri vagy az albert-ville-i ötkarikás rendezvényekének. Pedig amerikai házidöntőt vívott a 15 éves Tara Lipinski és Michelle Kwan a női műkorcsolyázásban - igaz, küzdelmük nem kelthetett olyan izgalmat, mint Tonya Harding és Nancy Kerrigan korábbi, nem csak a jégpályára korlátozódó „összecsapása”, amelynek részeként Kerrigant súlyosan megsebesítették a lábán; a merénylet ötletgazdája Harding volt. Leszerepelt viszont Naganóban a rendkívül magabiztosan odaérkező amerikai hokicsapat, amely már a negyeddöntőben búcsúzni volt kénytelen. Az NHL-sztárok a vereségek után sörbe ölték bánatukat, majd összetörték olimpiai falubeli otthonuk berendezését. Az amerikai és a kanadai hoki-csalódás ellenére Dominik Haseknek, a „Dominatornak” a védései, vagy az orosz Pavel Burénak a góljai emlékezetesek maradnak.
Bár nem kis nehézséget okozott az influenza támadása, Nagano - néhány éremesélyes kiesésével ugyan, de - átvészelte. Majdnem megszakadt az „olimpiai fegyverszünet” tradíciója, hiszen a versenyek kezdetétől fogva ott lebegett fölötte a háború veszélye, egy esetleges Irak elleni támadás beindításának lehetősége.
A XVIII. Téli Olimpia éremtáblázatán Németország végzett az élen. A német versenyzők a 68 szám aranyai közül 12-t érdemeltek ki, 9 ezüst és 8 bronz mellett. A négy évvel ezelőtti lillehammeri ötkarikás játékokhoz képest ez jelentős előrelépést mutat, hiszen akkor a németek a harmadik helyen végeztek a nemzetek közötti medálversenyben (61 számból 9 arany, 7 ezüst, 8 bronz). Norvégia, akárcsak 1994-ben, most is az előkelő második helyet foglalta el (10, 10, 5), míg a lillehammeri győztes oroszoknak ezúttal be kellett érniük az éremtáblázat - csalódást okozó - harmadik helyével (9, 6, 3). Összesen 15 ország jutott aranyhoz Naganóban, és 24 vallhatott valamilyen érmet a magáénak.

Az éremtáblázat élmezőnye:

    Arany Ezüst Bronz
1. Németország 12 9 8
2. Norvégia 10 10 5
3. Oroszország 9 6 3
4. Kanada 6 5 4
5. Egyesült Államok 6 3 4
6. Hollandia 5 4 2
7. Japán 5 1 4
8. Ausztria 3 5 9
8. Koreai Köztársaság 3 1 2
10. Olaszország 2 6 2
11. Finnország 2 4 6
12. Svájc 2 2 3
13. Franciaország 2 2 5
14. Csehország 1 1 1
15. Bulgária   1