Vissza a tartalomjegyzékhez


A csehek ünnepeltek

Csehország nyerte a naganói olimpia férfi jégkorongtornáját, miután a fináléban nem kis meglepetésre 1-0-ra legyőzte az esélyesebb Oroszországot. Ez volt Csehország jégkorongban kiérdemelt első ötkarikás aranyérme.

A nyitóharmadban többet kezdeményeztek az oroszok, akik az elődöntőben bravúros játékkal (Pavel Bure öt gólt ütött!) búcsúztatták a finneket. Ebben a játékrészben a cseh hálóőrnek, Dominik Haseknek kilencszer sikerült védeni, míg orosz kollégája, Mihail Stalenkov hatszor védett sikerrel. A legnagyobb gólhelyzet a Colorado Avalanche-ben játszó Valerij Kamenszkij előtt adódott, ám az orosz csatár közeli lövését Hasek ügyesen hárította.
A következő húsz percben elsősorban a védekezésre összpontosítottak a csapatok, és bár ekkor már többször forogtak veszélyben a kapuk, mint az első játékrészben, a két kapus továbbra sem kapott gólt. A huszonhetedik percben a cseh válogatott csapatkapitánya, Vladimir Ruzicka alig tévesztett célt, míg a másik oldalon Hasek az Edmonton Oilersben szereplő Andrej Kovalenko lövését védte ütőjével. A harminchetedik percben az emberhátrányban játszó csehek közül Pavel Patera kis híján megszerezte a vezetést, Stalenkov azonban ezt is hárította.
A harmadik játékrészben jobban kezdett Csehország, többször is az orosz harmadban folyt a játék. A negyvenkilencedik percben egy gyors lefordulás után Jozef Beranek a kapuvasat találta el, a kipattanó korongot Stalenkov megfogta. A bravúr után Patera Martin Prochazka elé játszott, aki a kék vonalnál álló Petr Svobodához továbbított. A Philadelphia Flyers hátvédje rövid gondolkodás után kapura lőtt, a korong egy korcsolyán irányt változtatott, ami elegendő is volt ahhoz, hogy Stalenkov ne érje el a bal felső sarokba csapódó játékszert (1-0). A folytatásban is a csehek játéka érvényesült, az oroszok nem tudtak újítani.
A látottak alapján a csehek teljesen megérdemelten szerezték meg az aranyérmet, hiszen a negyeddöntőben az Egyesült Államok, az elődöntőben Kanada csupa NHL-profi alkotta együttesét győzték le, a fináléban pedig az addig veretlen oroszok ellen diadalmaskodtak, jóllehet az oroszoknak a csoportmérkőzésen még sikerült legyűrni a későbbi bajnokot. A viszszavágás a legjobbkor sikerült, az olimpiai döntőben.
Nem meglepő hát, hogy óriási volt az öröm Csehországban. Tízezrek vonultak az utcára vasárnap reggel a cseh nagyvárosokban, például Prágában, ahol az óváros terén felállított óriási képernyőkön reggel fél hattól mintegy 80 ezer ember szurkolta végig a Csehország-Oroszország döntőt, még a hideg idő sem tántorította el őket. A csehek 1-0-s győzelme után a városban örömünnep tört ki, durrogtak a pezsgősüvegek, folyt az alkohol, megbénult a közlekedés, az utcákat cseh zászlókkal, transzparensekkel feldíszített autók lepték el, s mindenütt petárdák robbantak. Az áramfogyasztás négyszer magasabb volt, mint más vasárnapokon szokott.
A mérkőzés befejezése után körülbelül 150 ezren vonultak ki Prágában az utcákra, hogy megünnepeljék a győzelmet. Az emberek énekeltek és a cseh jégkorongozók neveit kiáltozták. Ugyanakkor az ittas szurkolók számos gépkocsit megrongáltak, megannyi kirakat ablakát betörték. A Vencel téren néhányan Szent Vencel 12 méter magas lovasszobrára is felmásztak, a rendőröknek kellett leszedni őket. A közszolgálati rádió jelentése szerint hasonló volt a helyzet a többi nagyvárosban is.
A szurkolók és a szakértők szemében is óriási szerepe volt a győzelem megszerzésében a 33 éves, pardubicei születésű Haseknek, aki az egész tornán remekül védett, és hat mérkőzés alatt csak hat gólt kapott, az Oroszország elleni döntőben pedig érintetlen maradt a hálója.
Így már nem is meglepő, hogy Jaroslav Kubera, Teplice polgármestere bejelentette: szeretné, ha Dominik Hasek szobrot kapna a városban.
„Már a következő városgyűlésen előterjesztem a javaslatomat. Ha Adolf Hitlernek és Klement Gottwaldnak is volt már szobra Teplicében, akkor Hasek igazán rászolgált erre az elismerésre” - mondta Kubera.

Csehország-Oroszország 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)
Gólütő: Petr Svoboda (49. perc)