Vissza a tartalomjegyzékhez

HAZAFI ZSOLT
Szekszárd: Nincsenek torzsalkodások

Szekszárdnál kezdődik a Dunántúl, s itt végződik az Alföld. Ez a kettősség évszázadokig rányomta bélyegét a településre. Babits Mihály a századelőn úgy látta szülővárosát, hogy az a „kis város, nagy falu” mintaképe. Szekszárd a felszín alatt azóta is megőrizte mezővárosi vagy inkább falusi jellegét. Az elmúlt nyolc év alatt azonban feltámadt a borászat, a polgárosodás jelei mutatkoznak. A megyeszékhely lassan cáfolja Babits szavait: elhagyható a „nagy falu” kifejezés.

Először egy belga nőifehérnemű-gyártó cég érkezett. Az üzem ma 250-300 embert foglalkoztat. Ezt követően egyre több cég akadt „horogra”. Német és olasz társaságok döntöttek úgy, hogy itt fektetnek be. Az önkormányzat telkeket vásárolt, amelyeket közművesítés után kedvezményesen vagy ingyen odaadott külföldi és hazai beruházóknak. Meglévő üzemek felvásárlásával pedig angolok és belgák is érkeztek. Ma olyan cégek vannak Szekszárdon, mint a világhírű táskagyártó Samsonite, a fehérnemű-készítő VanDeVelde, vagy a műanyag csöveket gyártó svéd Uponor.
„Ezerháromszáz-ezernégyszáz új állással gyarapodott a város” - mondja Kocsis Imre Antal polgármester, aki nyolcadik éve első embere a főleg borairól ismert dunántúli városnak. „A munkanélküliséget jelentős mértékben leszorítani egyetlen okból nem sikerült - emlékeztet a polgármester -: a Szekszárdi Húsipari Vállalat szerencsétlen privatizációja folytán szinte ugyanennyi ember került az utcára.”
A botrány nem tett jót Szekszárd hírnevének. Mint ismeretes, az ország egyik legmodernebb húsüzemét egy német üzletember vette meg, aki - miután többször összeveszett a dolgozókkal - tartozásai, a beszállítók és a bérek kifizetése nélkül angolosan távozott. A dolgozók az ÁPV Rt.-ig futottak a pénzük után, ahol sátrat vertek. A rendőrségi eljárás folyamatban van, a kedélyek megnyugodtak: profilbővítés keretében az üzemet megvásárolta a Fázis Távközlési Rt., amely a napokban indítja újra a vágóhidat. A tervek szerint az év közepére hatszázan dolgozhatnak itt.
A hús mellett a megélhetés másik forrása a bor. A Szekszárd melletti dombokon mintegy 17 ezer borospince és tanya található. Tanya tanya hátán. Akárcsak az országban a focihoz, itt mindenki ért egy kicsit az édes nedűhöz. Ehhez hozzájárul az is, hogy az alföldi síkság és a dunántúli dombság találkozása miatt különös, a szőlőtermesztéshez kiváló mikroklíma jellemzi a térséget. A szekszárdi kadarkára a fáma szerint Kanadában úgy tekintenek, mint gyógyszerre, mert olyan összetevőket tartalmaz, amely kedvező hatással van az érrendszeri és szívbetegségekben szenvedőkre.
Pedig a több évszázados borászati hagyományok ellenére az 1992-93-as évekre mélypontra zuhant a szekszárdi bor ázsiója. Más borvidékek sorra vitték el a versenyeken a pálmát, az üzleti életben pedig a megrendeléseket a szekszárdiak orra elől. Meglepő módon, 1997-re kijöttek ebből a gödörből. Kocsis Imre Antal szerint a kilábalás annak köszönhető, hogy a szekszárdi borosgazdák megtanultak együtt dolgozni a történelmi borvidékért. Közös marketing-programot dolgoztak ki, és - ami a legfontosabb - „nincsenek torzsalkodások”. Kialakult egy középtermelői hálózat, amely a világpiacon is képes eladni a szekszárdi bort.
Mindehhez szükség volt másra is. „A város infrastruktúrája remek” - mondja a polgármester, hátrány viszont, hogy az úthálózat elavultsága miatt a fővárosból hamarabb lehet eljutni Debrecenbe, mint a 6-os úton Szekszárdra. Az ittenieknek pedig csak jelentős kerülővel lehet átkelni a Dunán: a főváros alatt ugyanis csak két híd található, a dunaföldvári és a bajai. E kettő közül a dunaföldvári a fiatalabb: tavaly ünnepelte a 75. születésnapját. A térség azt szeretné, ha e két probléma orvoslása megtörténne: a 6-os út rekonstrukciójára várnak és arra, hogy „építsék már meg az évek óta beígért szekszárdi Duna-hidat”. Kocsis Imre Antal Soós Károly Attila lemondása után februártól országgyűlési képviselő. Mint elmondta: legfontosabb feladatának a közlekedés fejlesztéséért való lobbyzást tartja. Hátha ihatnak majd egy pohár szekszárdi bort az új híd avatásán.