Vissza a tartalomjegyzékhez


Szlovák kötélhúzás

Március 5-én lesz a szlovák elnökválasztás második fordulója. A leköszönő Michal Kovac helyére pályázó Meciar miniszterelnök előzetesen kikötötte: csak abban az esetben indul, ha „pártja garantálja számára a győzelemhez szükséges ellenzéki szavazatokat”.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Szlovákiában az elnököt közvetlenül a parlament választja, a jelölt sikeréhez háromötödös többség, azaz 90 szavazat szükséges. Jelenleg egyetlen parlamenti csoport sem elég erős ahhoz, hogy jelöltjét egyedül sikerre vigye, ezért sokan újra sikertelen szavazást jósolnak - írja elemzésében a Reuters hírügynökség. Eredménytelen voksolás esetén újabb forduló következik, mivel az alkotmány nem korlátozza az elnökválasztási menetek számát.
Kovac megbízatása március 2-án jár le, és ha most sem sikerül új államfőt választani, akkor az alkotmány értelmében az elnök hatalma és jogköreinek egy része a jelenlegi miniszterelnök, Vladimir Meciar kezébe kerül, kivéve a törvények aláírásának és a miniszterek kinevezésének jogát. A helyzet akár alkotmányos válsághoz is vezethet. Az érvényben lévő szlovák alaptörvény nem rendelkezik egyértelműen: mi a teendő abban az esetben, ha egy elhúzódó átmenetei állapot miatt a kormány nem tudja kinek benyújtani lemondását a szeptemberi szlovák parlamenti választások előtt.
Időközben Szergej Kozlik miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom csak a biztos győzelem reményében indítja Meciart a márciusi fordulóban. Kozlik szerint ehhez „politikai konszenzusra” van szükség, ami azonban csak akkor lehetséges, ha sikerül az ellenzék soraiból legalább kilenc szavazatot biztosítani a pártelnök-kormányfő megválasztásához. A jelenlegi helyzetben ez nem tűnik valószínűnek, így elképzelhető, hogy a következő elnökválasztási forduló a jelöltek hiánya miatt lesz érvénytelen.
Kedden egy szlovák szakszervezeti napilap kétségbevonta Meciar alkalmasságát az államfői pozíció betöltésére. A Práca című pozsonyi lap emlékeztetett Meciar miniszterelnök Göncz Árpáddal történt első találkozójára, amelyen a szlovák kormányfő kijelentette: „Örülnék, ha a különleges magyar szolgálat tisztjei csak turistaként látogatnának Dél-Szlovákiába.” A szlovák lap úgy tudja: „Meciar felszólítását egyfajta kínos csend követte. Göncz Árpád aligha érthette, mire gondol a szlovák kormányfő.”
A Práca szerint „a nemzetközi színtér civilizált politikusai így nem beszélnek, függetlenül attól, van-e alapja egy ilyen kijelentésnek, nem beszélve arról, hogy az efféle megnyilatkozások nem szolgálják a szomszédos országok jó viszonyát”, majd hozzáteszi: „Ezek a megnyilvánulások igencsak meghatározó vonásai Vladimir Meciar magatartásának. Aki mindezt nem tudja róla, annak még esélye van feltenni a kérdést magának: vajon alkalmas-e egy ilyen ember arra, hogy köztársasági elnöknek jelöljék, és vajon szerezhet-e nemzetközi tekintélyt az efféle politikus által képviselt Szlovákia?” - zárja elemzését a szlovák lap.