Vissza a tartalomjegyzékhez


NAGYÍTÓ

Bár Bagdad teljes körű ellenőrzési lehetőséget ígért az ENSZ-szakértőknek az ország területén, a megállapodás nem érinti a külföldre telepített iraki fegyvereket.
„Szaddám Huszein titkos kémiai fegyvergyárakat épített Szudánban, nukleáris fegyvereket menekített Algériába és szakembereket küldött egy biológiai fegyvergyár kifejlesztésére Líbiába” - állítja a U. S. News & World Report című amerikai hetilap.
Irak 1991 márciusában, röviddel az Öböl-háború után Umar al-Basir szudáni elnöktől engedélyt kapott arra, hogy vegyi fegyvereket és 400 Scud rakétát Szudánba szállítson, és ott „biztonságba helyezze” azokat. Az amerikai lap értesülése szerint az akció egy évvel később folytatódott: 1992 január végén Irakból - Jordánián át - 27 és fél tonna dúsított uránt és más radioaktív anyagokat, fegyveralkatrészeket és dokumentumokat szállítottak Karthumba, Szudán fővárosába. A küldemény „bútor” feliratú teherautóban, diplomáciai postacsomagként tette meg a több ezer kilométeres utat. Mivel Szudán nem rendelkezik saját atomreaktorral, a küldemény nagy részét továbbszállították Algériába. Az atomfegyver előállítására is alkalmas nyersanyagot jelenleg egy kínai építésű kutatóreaktorban tárolják az algériai Ain Oussera város közelében.
Ezt követően a vegyi fegyverek előállítása terén tovább bővült az együttműködés. Tavaly Szudán és Irak további két korszerű vegyifegyver-gyárat épített Karthum közelében a Kék-Nílus partján. A gyümölcsfeldolgozó üzemnek álcázott gyárak - az amerikai lap értesülései szerint - jelenleg az idegmérgek próbagyártásánál tartanak. Iraki ügynökök a létesítmények nemzetközi szakértőgárdáját Egyiptomból, Horvátországból, Bulgáriából és Oroszországból toborozták. Az alkatrészeket Párizsból az iraki elhárítás közreműködésével Bulgárián keresztül csempészték az országba. A francia számítógépekkel vezérelt bázison mecset, klinika és vendégházak várják az Irakból és Iránból érkező „szakmai látogatókat”.
Irak 1995-ben titkos megállapodást kötött Líbiával is. Irak nukleáris tüzelőanyaggal és szakértőkkel segíti Mohammer el-Kadhafi ezredes diktatúráját. Az együttműködés során iraki ügynökök - közvetítőkön keresztül - német, osztrák és svájci csúcstechnológiát juttattak Líbiába. Az idézett amerikai lap úgy értesült, hogy 1998 elején újabb 12 iraki „tudós” érkezett az észak-afrikai országba, hogy ezúttal kórháznak álcázott biológiaifegyver-gyárat létesítsen Líbiában.
Geszti Sándor