Vissza a tartalomjegyzékhez


Ex-miniszterelnökök vád alatt

Vasárnap nyilvánosságra hozott döntésében a török alkotmánybíróság betiltotta az iszlámista Jólét Párt működését. Felfüggesztették Erbakan volt miniszterelnök és pártja további öt parlamenti képviselőjének mentelmi jogát, valamint öt évre eltiltották őket politikai jogaik gyakorlásától. A Turkish Daily napilap értesülései szerint a feloszlatott párt 147 parlamenti képviselőjéből eddig 91 lépett be az Erény Párt elnevezésű új politikai mozgalomba.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A török pénzügyminisztérium hivatalnokai hétfőn este lepecsételték a betiltott Jólét Párt helyiségeit - jelentette az Anatolia török hírügynökség. A tisztviselők előzőleg öt órán át ellenőrizték a törvényen kívülivé vált párt pénzügyi könyveit, majd lepecsételték a párt székházának bejáratait.
Az iszlám Jólét Párt (Refah) és vezetői ellen a vád az, hogy az ország világi jellegének erőszakos megváltoztatására törekedtek, veszélyeztetve ezzel a modern Törökország világi berendezkedését.
A török alkotmánybíróság végzése megállapította: a Jólét Párt elnöke, Necmettin Erbakan - aki 1996 júniusa és 1997 júniusa között az ország miniszterelnöke is volt - hivatalos vacsorát adott egyes törvényen kívül helyezett iszlám szekták vezetőinek. A muszlim személyiségek az eseményen olyan egyházi viseletben jelentek meg, amelyet Törökországban csupán az állam által hivatalosan kinevezett klérus viselhet. A török alkotmánybírák szerint Erbakan ezzel a lépésével kifejezte „a világi állam elutasítását”, döntéseinek semmibevételét.
A parlament elnökének tájékoztatása szerint Erbakant törvényellenes politikai gyűlések tartásával és vallási gyűlöletkeltéssel is vádolják, s ezekért - ha a bíróság magalapozottnak találja a vádakat - három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható a mentelmi jogától megfosztott török politikus.
A feloszlatott pártot a parlamentben maradt 147 függetlenné vált képviselő az európai kereszténydemokrata pártokhoz hasonlóan kívánja újjászervezni: az Erény Párt néven elindított új mozgalom centrista jellegű lesz, és nem jelenít meg a politikai színtéren „iszlámmal kapcsolatos témákat”.
Törökországban többen bírálják az alkotmánybíróság döntését. A Demokratikus Törökország Párt elnöke, Husamettin Cindoruk szerint „nem volt elegendő bizonyíték a Jólét Pártja betiltásához” - írja a Turkish Daily. A török napilap úgy értesült, hogy az alkotmánybírák a közeli napokban eljárást indítanak egy másik volt miniszterelnök, Tansu Ciller ellen is. Az Igaz Út Párt elnök asszonyát öt és fél milliárd török líra értékben elkövetett csalással vádolják.