Vissza a tartalomjegyzékhez


Le Pen bíróság előtt

Tüntetést szervezett önmaga mellett Jean-Marie Le Pen, a francia szélsőjobboldal vezére szombaton Versailles-ban, akit a bíróság egy most folyó perben garázdasággal vádol. A francia Le Figaro szerint az ügy „véget vethet Le Pen politikai pályafutásának”.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A rendőrség szerint kilenc, a szervezők állítása alapján legalább tizenhat ezren vettek részt múlt szombaton Versailles-ban azon a szolidaritási tüntetésen, amelyet a szélsőjobboldali Nemzeti Front szervezett a párt perbe fogott elnöke mellett - írta vasárnapi számában a Le Figaro című francia napilap. A rendezvény előzménye, hogy a versailles-i bíróság ügyésze háromhavi felfüggesztett szabadságvesztést, 20 ezer frank pénzbírság megfizetését, valamint Le Pen-nek a polgári jogok gyakorlásától - többek között a választhatóságtól - való kétéves eltiltását indítványozta.

Le Pent azzal vádolják, hogy a pártvezér tavaly májusban tettleg bántalmazta Annette Peulvast szocialista képviselőjelöltet a francia kisváros, Mantes-la-Jolie főterén rendezett gyűlésen. Az incidensre akkor került sor, amikor a pártvezér autója nem a saját híveiből álló csapat, hanem a rivális szocialista jelölt asszony támogatói előtt állt meg. Le Pen az autóból kiszállva „elegünk van” felkiáltással ököllel megütötte Peulvast. A perben várhatóan április 2-án hirdet ítéletet a versailles-i bíróság.
A tüntetésen elmondott több mint másfél órás beszédében Le Pen kijelentette: „A szocialisták megtalálták annak módszerét, hogyan lehet egy nemkívánatos politikust félrerakni.” A Le Figaro, úgy véli: „Az ügyész indítványa korai véget vethet Le Pen politikai pályafutásának, hiszen a választhatóságtól való eltiltás esetén nem vehet részt a jövő évi európai, és a következő francia parlamenti és elnökválasztáson sem.”
Alain Bergougnioux, a francia Szocialista Párt sajtótitkára a tüntetés kapcsán a Le Monde-nak nyilatkozta: szerinte „a Le Pen által elmondott beszéd a fasiszta pártok tipikus szövege”. Hangsúlyozta, hogy „a Nemzeti Front továbbra is áldozatként tünteti fel magát a francia társadalomban”, annak ellenére, hogy Le Pent - aki többek között a második világháború „egy részletkérdésének” nevezte a koncentrációs táborok gázkamráit - a francia bíróság már eddig is többször jelentős pénzbírság fizetésére kötelezte antiszemita kijelentései miatt.