Vissza a tartalomjegyzékhez


Lakásvásárlás esetén járó kedvezmények

A múlt héten írtunk a szociálpolitikai kedvezményekről, de ezen kívül mód nyílik akár új, akár használt lakás vásárlása esetén is kölcsönök felvételére. Cikkünkben az OTP által folyósított hitelekről és néhány más lehetőségről is írunk.

MUNKATÁRSUNKTÓL

Az OTP-től jelenleg 25-27 százalékos kamatra igényelhetőek hitelek. Ezeket a hiteleket még további 2-3 százalék kezelési költség is terheli. A fiatal házasoknak azonban lehetőségük van kedvezmények igénybevételére is. Az állam ugyanis törvényben rendelkezik arról, hogy a feltételek fennállása esetén, a kamatokra támogatást biztosít. A feltételek ugyanazok, mint a szocpol esetében (lásd múlt heti cikkünket).
Az állami kamattámogatás maximum 15 évig terjed. A kedvezményes kölcsön előnyét az adja, hogy az állam a kamatokból az első öt évben 4 százalékot, a másodikban 3, a harmadik öt évben pedig 1 százalékot átvállal. Ezen túlmenően támogatás nem jár - bár a teljes futamidő lehet akár 25 év is.
Az így felvehető összeg maximális mértéke a vételár 40 százaléka lehet. A hitel maximális összege pedig gyermeket vállaló családok esetében 2,8 millió, egyéb esetekben pedig 600 ezer forint.
Az OTP-től felvett hitelek esetén figyelembe veszik azt is, hogy a törlesztőrészletek nem lehetnek nagyobbak, mint az igazolt nettó jövedelem egyharmada.
A kamat mértéke új lakás vásárlása, illetve építése esetén jelenleg 25 plusz 3 százalék, használt lakás esetén viszont 27 plusz 3 százalék. (A kamat az infláció csökkenésével mérséklődhet.)
A kedvezményes kamatozású hitelt azoknak is érdemes kihasználni, akik még egy vagy több gyermeket terveznek, de a meglévők utáni szocpolt már most szeretnék felvenni. A gyerekek születése után a még fennálló tartozásból levonható az az összeg, amely az újabb gyerekek utáni támogatási rész.
Az alábbiakban összefoglaljuk a törvény által biztosított főbb igénybe vehető támogatási formákat, melyek konkrét anyagi segítséget jelenthetnek.

Önkormányzati támogatás kamatmentes kölcsön,
részben vagy egészben vissza nem térítendő támogatás
Munkahelyi támogatás 500 000 forintig nem adóköteles
Lakásépítési támogatás (szocpol) vissza nem térítendő
Törlesztési támogatás (kamattámogatás) új és használt lakásra is (lásd fenti leírás)
Előtakarékossági konstrukciók, lakás-takarékpénztárak