Vissza a tartalomjegyzékhez


Lemondott a román privatizációs miniszter

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szigorú költségvetési követelményei, és a készenléti hitelkeret esedékes részletének késlekedése miatt új koalíciós feszültség alakult ki Romániában.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Valentin Ionescu, privatizációs miniszter benyújtotta lemondását, de a miniszterelnök leköszönése is szóbeszéd tárgya lett. Az átfogó gazdasági reformintézkedéseknek egyre kevesebb a társadalmi támogatottsága - csütörtökkel bezáróan két hetet sztrájkoltak az egészségügyiek. A reform lassúsága láttán a külföldi befektetők türelme is alábbhagy, ami nem kedvez az újabb befektetési kedvnek.
A román kormányon belül nincs egyetértés a reformok kivitelezése terén. Hírek szerint Daniel Daianu pénzügyminiszter fenntartja, hogy a költségvetés hiánya nem haladhatja meg a GDP 3,6 százalékát, és figyelmezteti kollégáit, hogy az ösztönzésre elhatározott adókönnyítések - az ingyenes étkezési hozzájárulásra vonatkozó törvény és más intézkedések miatt - a deficit elérheti az 5-7 százalékot is, ha nem találnak ellentételezést. Ám ő sem támogatja az IMF minden javaslatát.
Az IMF Poul Thomsen vezette küldöttsége kétségbe vonta, hogy a költségvetési terv bevételi oldalán a privatizációból, az állami tulajdon eladásából tervezett összegek elérhetőek. Javasolta, hogy az év elején 18 százalékról már 22 százalékra emelt áfa 28 százalékra növekedjen, emelkedjen a benzinár, illetve vonják viszsza a hazai befektetők javára hozott, illetve az alkalmazottak ingyenes étkezési jegyeiről szóló rendelet. Ezeket a lépéseket, különböző szempontokból, mind a hazai tőke, mind az alkalmazottak kifogásolják, a pénzügyminiszter sem ért egyet mindegyikkel, és megoszlik a kabinet véleménye is.
A kormány és a koalíciós pártok vasárnapi megbeszélésén a demokraták kivételével, akik megoldásként ismételten a kormány átalakítását sürgették, a résztvevők politikai támogatásukról biztosították a kabinetet, ám a mindenképpen nehéz alternatívákat csak a koalíciós egyeztető tanács keddi ülésén elemzik közelebbről.