Vissza a tartalomjegyzékhez


Olimpia a mormon fővárosban

Alighogy az utolsó korcsolyázók is befejezték futamaikat az ez évi téli olimpián, Nagano helyére az Egyesült Államokbeli Utah állam lépett rendezőként. A hét elején Salt Lake City polgármestere hivatalosan is felkérte a téli olimpia „cirkuszát”, hogy sátrát a városukban állítsa fel.

HETEK

Ez meglepő fordulatnak számít, hiszen eddig meglehetősen kétértelmű volt az amerikaiak véleménye azzal kapcsolatban, hogy az olimpiai játékok színhelye ez a város legyen - adta közre az Economist. Úgy tűnt, hogy a többség ragaszkodik ahhoz az általános véleményhez, hogy Utah állam - amely Jézus Krisztus Mai Szentjei Egyházának, a Mormon Egyháznak a protektorátusa - unalmas, egyhangú hely, kívülállók számára furcsa, idegenszerű a légköre. Vannak, akik emiatt már le is írták a következő játékokat. Frank Joklil, a város polgármestere ennek ellenére éppen abban bízik, hogy a látogatók nemcsak a téli sport örömeivel, hanem a mormon vallás hagyományaival és kulturális kínálatával is élni fognak.
A játékok megszervezése nem olcsó mulatság. A költségvetés jóval meghaladja a 11 milliárd dollárt, ami ugyan messze elmarad a naganói kiadásoktól, azonban még így is túlzottnak számít egy olyan államban, ahol visszatérő probléma az adófizetési fegyelmezetlenség - állítja az újság. Várhatóan 2 milliárd dollár körüli befektetést vonz majd az olimpia.
Salt Lake City 1967 óta vesz részt a téli olimpia megrendezésének jogáért vívott versenyben. Eredetileg a gazdaság fellendítésére szerette volna kihasználni a lehetőséget, mára azonban ez már nem elsődleges szempont, hiszen a város az USA tíz leggyorsabban fejlődő városa közé került.