Vissza a tartalomjegyzékhez


Lehallgatási monopólium

„Egyes hatóságok igyekeznek saját titkosszolgálati részlegeket létrehozni” - állítja Nikolits István nemzetbiztonságért felelős tárca nélküli miniszter, aki szerint ez zavart okoz a titkokat fürkésző szervezetek között. Kőszeg Ferenc szabaddemokrata képviselő szerint viszont erre - különösen a rendőrségnek - jogilag megvan a lehetősége, sőt a közbiztonság és a nyomozati munka érdekében ez akár előnyös is lehet.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

„Elfogadhatatlan, hogy a jelenleg működő öt titkosszolgálat mellett további négy van kialakulóban” - mondta Nikolits István, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter egy orosházi lakossági fórumon. A miniszter szerint a Belügyminisztérium, a rendőrség, a határőrség, valamint a vám- és pénzügyőrség is igyekszik saját titkosszolgálati részleget kialakítani, ami összezavarja a szolgálatok működését. „A párhuzamos szervezetek sokba kerülnek, emellett pedig kevés a jó szakember ezen a területen” - tette hozzá.
Mint ismeretes, a nemzetbiztonsági miniszter felügyelete alá öt szervezet tartozik: a Nemzetbiztonsági Hivatal, az Információs Hivatal, a Katonai Biztonsági Hivatal, a Katonai Felderítési Hivatal, valamint a szakszolgálat. Ez utóbbi kizárólag a titkosszolgálati munkához szükséges technikai feladatokat végzi. Ezeken túl törvényesen a BM belső ellenőrzési csoportja, a rendőrség, a határőrség és a vámosok alkalmazhatnak titkosszolgálati eszközöket. Ezek a hatóságok eddig megrendelték a szakszolgálattól a lehallgatásokat. Nikolits úgy látja: most erről a forrásról próbálnak leszakadni.
„Valóban egy kicsit sok szervezet foglalkozik titkos információgyűjtéssel, de az is abszurdum, hogy ez csak a nemzetbiztonsági szolgálatok privilégiuma legyen” - mondta lapunknak Kőszeg Ferenc szabaddemokrata képviselő, aki szerint a rendőrségnek mindenképpen szüksége van erre a jogilag kifogásolhatatlan lehetőségre. Ha csak a nemzetbiztonsági szolgálatok alkalmazhatnak titkosszolgálati eszközöket, „hajlamossá válnak kiterjeszteni magukat”. Kőszeg hangsúlyozta: mivel az említett négy szervezet alkalmazhat ilyen eszközöket, nincs jogi vagy elvi akadálya annak, hogy saját titkosszolgálatokat hozzanak létre.
Boross Péter, az MDF alelnöke, az Antall-kormány volt belügyminisztere részben osztja Nikolits aggodalmait, s nem örülne, ha további titkosszolgálatok alakulnának. Mint lapunknak elmondta, Nikolits állításai a szervezetek közötti ellentétekre, bizalmatlanságra és rivalizálásra utalnak. „Ha egy rendőr nem lehet biztos abban, hogy egy megrendelt információ illetéktelen személyekhez is eljuthat, akkor önállóan igyekszik megszerezni azt” - magyarázta.