Vissza a tartalomjegyzékhez

KOZMA NAPSUGÁR
Rendőrpénz

Meg kell szüntetni a rendőrség alulfinanszírozottságát - mondja ki az MSZP közbiztonsági programtervezete, s egyben újabb operatív szervezetek felállítását tartja indokoltnak a bűnmegelőzési stratégia részeként. Az SZDSZ álláspontja szerint ellentmondás van a rendőrség szervezeti egységét veszélyeztető további koordináló szervek létrehozása és a rendőrség anyagi stabilizálására irányuló feladatok között, hiszen a Központi Bűnüldözési Igazgatóság munkája nem igazolta a létrehozásába ölt pénzeket.

Szent-Iványi István szabaddemokrata frakcióvezető szerint az MSZP a közbiztonsági programtervezettel beismerte, hogy helyén valóak Kuncze Gábor belügyminiszternek a rendőrség alulfinanszírozottságáról szóló nyilatkozatai, hiszen a költségvetési tartalékkeretből kívánják a közbiztonság javítását megoldani a gazdasági stabilizáció veszélyeztetése nélkül. A programtervezet nem tartalmaz számadatokat arra nézve, hogy hány milliárdból tudnák megoldani a rendőri létszámfejlesztést, az állomány élet- és munkakörülményeinek javítását. Az SZDSZ által két hete a kormány elé terjesztett közbiztonsági csomagterv ellenben pontos számításokat tartalmaz a rendőri túlórák, a szükséges létszámnövelés, a technikai felszerelések költségvonzatairól.
Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerint nem ellentmondásosak a szocialista tervezetben elismertek, hiszen véleménye szerint ma nincs olyan közpénzből működő szervezet, amely ne lenne alulfinanszírozva. A vita nem arról folyik, hogy mennyi pénzből lehet biztosítani a rendőrség megerősítését, hanem arról, hogy melyek azok az égető, átcsoportosítással meg nem oldható feladatok, amelyek megoldásához valóban a költségvetési kerethez kell nyúlni. Az államtitkár nyilatkozatában elmondta: ha ellenzéki lenne, ő is a Boross Péter által hangoztatott 15 milliárdos költségvetési támogatást igényelné.
Pokorni Zoltán Fidesz-frakcióvezető a Heteknek úgy nyilatkozott: ő is ellentmondást lát a szocialista tervezetben, de ennek megmagyarázása az MSZP feladata. A politikus a választások előtti utolsó pillanatban mindkét fél részéről kampányfogásnak és a felelősségáthárítás cinikus mozdulatainak tartja a közbiztonság javítását célzó koncepciókat.