Vissza a tartalomjegyzékhez

KUNSTÁR CSABA
Zöldek

A májusi parlamenti választásra újsághirdetéssel toboroz képviselőjelölteket a szélsőséges nézeteiről ismert Magyarországi Zöld Párt. Vezetőik lehetségesnek tartják, hogy mind a 176 egyéni szavazókörzetben jelöltet állítsanak.

„Mi egy alulról építkező párt vagyunk, és szeretnénk megadni a lehetőséget minden tehetséges embernek, hogy bizonyítson” - nyilatkozta lapunknak Páris Ferencné, a párt országos titkárhelyettese. Elmondása szerint eddig már több százan jelentkeztek a legnagyobb példányszámú megyei napilapokban közzétett hirdetésükre. A jelöltek kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempontnak az iskolai végzettséget tekintetik. Ezt követi az úgynevezett „zöld dolgokhoz való hozzáállás” és a tiszta múlt. A „zöld dolog” - mint Párisné elmagyarázta - lehet a vegetáriánus életmód és a mezőgazdasági munka is.
A Magyarországi Zöld Párt hasonló toborzást alkalmazott az előző választási időszakban is, akkor azonban nem szerepeltek túl sikeresen - egy százalékot sem értek el. Medveczki Zoltán, pártelnök és miniszeterelnök-jelölt ennek ellenére magabiztos: ezen a választáson minden egyéni szavazókerületben állítanak jelöltet. A zöldek ideológiáját Medveczki szerint „a keleti és a nyugati világ szellemi irányzatainak ötvözete” jellemzi, ami pedig politikai irányultságukat illeti: nem húznak se jobbra, se balra. Ez az egyedüli párt - mondja az elnök -, amely „nem fél a néptől”.
A jobboldaliak görögdinnyének csúfolják őket, mert úgy tartják: kívül zöldek, belül vörösek. A baloldal viszont nacionalizmussal vádolja a pártot, barna zöldeknek nevezi őket, ami Medveczkiék szerint alaptalan. „Itt csak arról van szó - így a pártelnök -, hogy igazából egyik oldal sem mer velünk vitába szállni.” Páris Ferencné országos titkárhelyettes kérdésünkre elmondta: a pártnak többszörösen sem kell félni attól, hogy a különböző hátterű és gondolkodású jelöltek megosztást hoznak a szervezetbe. Ennek alátámasztására egy kínai mondást használnak: akik a legmesszebb állnak egymástól, azok kerülnek a legközelebb. A titkárhelyettes asszony szerint pártja már nem is a mostani, hanem a következő választásokra koncentrál, mert „ma még az emberek nem gondolkodnak eléggé zölden”.