Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 7. szám, 1998. február 14

Belpolitika

Meggyilkolták Fenyő Jánost
Tovább a cikkhez >>>

Korlátozni akarják a vallásszabadságot

Törvényesen bejegyzett egyházakkal szembeni jogi fellépést sürgettek azon a rendezvényen, melyen Németh Géza néhai református lelkész néhány évvel ezelőtti szektakampányának felélesztésére tettek kísérletet a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen.


CSÚZLI
Két Szabó legények
Tovább a cikkhez >>>

GYŐRI ZSOLT
Nincs megegyezés a szlovákokkal

A hét elején úgy tűnt, a Bős ügyében tárgyaló magyar és szlovák delegáció megállapodott a nullszaldós megoldásban. Nemcsók János államtitkár röviddel később pontosítani kényszerült saját bejelentését nem végleges döntésről van szó, csupán előzetes megállapodásról. Erre kényszerítette őt a szlovák fél keddi egyértelmű cáfolata is. A megállapodás híre heves vitákat váltott ki a politikai pártok és az érintett települések körében.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
Kutya világ

Két megvadult eb halálra mart egy rokkantnyugdíjast Magyarbánhegyesen. A további tragédiát a helyi vadászok puskagolyója akadályozta meg. Az egyedinek közel sem nevezhető eset ismét a veszélyes kutyák jogi szabályozására és az állattartók felelősségére irányította a figyelmet.


KUNSTÁR CSABA
Csurka: Orbán talpig magyar ember
Tovább a cikkhez >>>

Fegyelmi Palotás ügyésze ellen
Tovább a cikkhez >>>

PAPP ISTVÁN
Feltámad-e a magyar foci?
Tovább a cikkhez >>>

Fiatal demokraták
Tovább a cikkhez >>>

KOZMA NAPSUGÁR
Túl minden határon

„A történelmi egyházak biztos alapon állnak ahhoz, hogy a közszolgálati médián keresztül szerepet vállaljanak az ifjúság erkölcsi és világnézeti nevelésében”- mondta Juhász Judit, a Magyar Rádió Rt. alelnöke azon a hét elején megrendezett háromnapos konferencián, amely - immáron harmadszor - a határainkon túli katolikus médiaközpont-vezetők továbbképzését tűzte ki célul.


PAPP ISTVÁN, ZARA ORSOLYA
A Fidesz leigazolta Tölgyessyt

A Fidesz üdvözölné, ha Tölgyessy Péter, az SZDSZ korábbi elnöke elfogadná a párt országos listáján való jelölést - jelentette ki Orbán Viktor pártelnök. Információink szerint Tölgyessy a felkérést elfogadja, de nyilvánosan még nem adott választ. Jobboldali politikusok nem zárják ki, hogy a jelöléssel az SZDSZ megosztása a cél.


Megváltoztatják-e az erőviszonyokat?

A kisebbségi parlamenti képviselők megválasztására az önkormányzati választásokkal egy időben kerülne sor az országgyűlés elé beterjesztett kormányjavaslat szerint. Az SZDSZ és az ellenzék alkotmányossági aggályokat vetett fel az indítvánnyal szemben.


SZABÓ M. KINGA
Tébé téboly
Tovább a cikkhez >>>

Mobilos bűnözők
Tovább a cikkhez >>>

NÉHÁNY SORBAN
Fidesz-bírálat a közbiztonság romlása miatt
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Cigarettázó magzatok
Tovább a cikkhez >>>

BUSA VIOLA
Családi ernyő
Tovább a cikkhez >>>

MÓD JULIANNA
A fokhagyma erősíti a szívet
Tovább a cikkhez >>>

GYÁRFÁSNÉ ZÁGON ESZTER
Bőrápolás télen
Tovább a cikkhez >>>

Só-show
Tovább a cikkhez >>>

Változó nőideál
Tovább a cikkhez >>>

VÁGÓ PÉTER
Nélkülem zajlik az életem
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

KOLOZSVÁRI JUDIT
A tengerparti mészárlástól az Öböl-háborúig

Magyarországon - mint ismeretes - 1956 után a szovjet propaganda határozta meg a tájékoztatást. A közvélemény csupán a tények egy részével ismerkedhetett meg, azokkal is egy „sajátos” optikán keresztül. Különösen igaz ez a szovjet érdekszférát érintő területekre, így a Közel-Keletre is. A rendszerváltás óta a magyar tájékoztatás törekszik arra, hogy a hiányokat pótolja, s a hivatalos propaganda által sugalmazott képet korrigálja. Ehhez kívánunk hozzájárulni e sorozatunkkal, melyben egy nagyszerű könyv bemutatásával a modern Izrael története tárul fel, egy nép hősies küzdelme, hogy otthont találjon hazájában. Ezúttal a harmadik részt közöljük.


Gazdaság

STRBIK LÁSZLÓ
Terhes OTP-hitelek
Tovább a cikkhez >>>

Tartható infláció
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Repülőgép pilóta nélkül
Tovább a cikkhez >>>

Elmarad a postássztrájk
Tovább a cikkhez >>>

ASZALÓS SZILVIA
ÁSZ-vizsgálat Csongrádban
Tovább a cikkhez >>>

Folytatódik a globalizáció
Tovább a cikkhez >>>

Új valuta Ázsiában?
Tovább a cikkhez >>>

A tagadás szindrómája

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) minden ellenkező híreszteléssel szemben, látta az ázsiai gazdaságok megroggyanásának előjeleit, de nem tudta rávenni a veszélyeztetett országokat arra, hogy időben lépjenek, mert az ottani kormányok egyszerűen letagadták a jelentkező problémákat - mondta a Financial Timesnak Michel Camdessus IMF-vezérigazgató.


HÓFESZTIVÁL
Tovább a cikkhez >>>

POGÁCSÁS PÉTER
Melyik bankba tegyük a pénzünket?
Tovább a cikkhez >>>

Hazai mérleg
Tovább a cikkhez >>>

KUNSTÁR CSABA
Törvény a fantomcégek ellen

Egyes megfigyelők szerint ma Magyarországon a gazdasági társaságok mintegy 15-20 százaléka fantomcég. A múlt héten módosította a parlament a cégeljárásról szóló törvényt, amihez a szakemberek nagy reményeket fűznek. Szerintük ez lényegesen módosítani fogja a jövőben a cégeljárásokat. Igaz, ennek ellenére mégis legalább tíz évnek kell eltelnie ahhoz, hogy rend legyen a gazdaság ezen területén.


STRBIK LÁSZLÓ
Lakástakarék-pénztárak

A lakásgondok pénzügyi megoldásához gyors pénzre van szükség. A múlt év májusában indult három lakástakarék-pénztárral szerződők az optimális megtakarítási modell esetében havi 7,5-10 ezer forint befizetésével négy év múlva 1,1-1,3 millió forinthoz juthatnak. Természetesen ez az összeg egy lakás megvásárlásához már ma is kevés, négy év múlva pedig vásárlóértéke - még kedvező esetben is - jó, ha a felét fogja érni.


Az euro megosztja Európát

Európa hangos euro-lázban ég. Egyre harsányabb ugyanis a felkészülési lépések csatazaja, és emellett egyre hangosabban viaskodik az ellenzők tábora. Amíg a magaspolitika képviselői kitartanak a közös valuta bevezetése mellett, egyre fogy a lakosság bizalma. A gazdasági szakemberek pedig felhívják a figyelmet arra, hogy korai az új valuta jövő évi bevezetése. A jelek szerint azonban érvelésük pusztába kiáltott szó.


VARGA-TÓTH JÓZSEF
Tőzsdejelentés 1998. február 5–11.
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

CSEREKLYEI MÁRTA
Szaddám Huszein demokráciája
Tovább a cikkhez >>>

KRÁLL CSABA
Nemzetközi egyezmény köti a hóhér kezét

A magyar társadalom többségének határozott igénye a halálbüntetés visszaállítása, ez derül ki a Medián Közvélemény-kutató Intézet tavaly decemberi felméréséből. E sok vitát kiváltó büntetési mód újbóli bevezetésére azonban aligha nyílik lehetőség. Nemzetközi egyezmény és alkotmánybírósági határozat egyszerre köti a jogalkotók kezét. A parlamenti pártok érzékelik a közvélemény halálbüntetés-párti nyomását, ugyanakkor politikai felelőtlenségnek tartanák, ha a kérdés a választási kampány részévé válna.


MARSCHALL ÁDÁM
Fenyő János végzete
Tovább a cikkhez >>>

Kultúra

TIHANYI PÉTER
Nincs nagy fejed, Pistike
Tovább a cikkhez >>>

Davosi csúcs

Klaus Schwab gazdaságprofesszor, majd késôbb menedzser 1971-ben pillantotta meg elôször a Davosi Kongresszusi Központot, mikor fejébe ötlött a nemzetközi csúcstalálkozó gondolata. Davos: beszélgetések, melyek megváltoztatják a világot...


Programok
Tovább a cikkhez >>>

Díjkiosztó
Tovább a cikkhez >>>

PALETTA
Márciusi ifjak
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Bevetésre készen

A Pentagonban készül a bombatámadás tervezete, a visszaszámlálás megkezdődött: az Egyesült Államok az Öböl-háború óta a legnagyobb haderőt mozgósította, és Anthony Zimmi tábornok szerint egy héten belül készen áll a támadásra.


Magyarország az USA mellett

Magyarország kész segítséget nyújtani az Egyesült Államoknak egy esetleges Irak elleni katonai fellépés esetén - nyilatkozta Kovács László külügyminiszter.


SZABÓ IBOLYA ANNA
Jeruzsálemnek nem kell az EU

„Európa nem játszhat hatékony közvetítő szerepet, ha közhírré teszi a békefolyamattal kapcsolatos véleményét, és azt rá akarja erőltetni az egymással szembenálló felekre” - nyilatkozta Efraim Halévi, a zsidó állam EU-nagykövete.


Izrael: Megvédjük a lakosságot

Szaddám Huszein iraki diktátor mellett tüntetett több ezer izraeli palesztin a hét elején Ramallában, Jeninben és Gázában - jelentette a Jerusalem Post című izraeli újság. Bagdad vegyi és biológiai fegyvereinek híre Izraelben lázas előkészületekhez vezetett: az országba külföldről importálnak gázálarcokat és különböző védelmi felszereléseket egy esetleges iraki rakétatámadás esetére.


Választás Cipruson
Tovább a cikkhez >>>

Sikertelen EU- próbálkozások

Az Európai Unió egyre inkább befolyási övezetének tekinti a világ konfliktussal terhelt régióit, ám kevés sikerrel. A Liberation című francia lap szerint nagyhatalmi ambícióit korlátozza, hogy az Unió saját keretein belül sem képes az ellentéteket megoldani.


Európa vetekszik az USA-val
Tovább a cikkhez >>>

Földrengések Afganisztánban
Tovább a cikkhez >>>

Oroszország Irak mellett.
Tovább a cikkhez >>>

Jelcin a békecsináló

Borisz Jelcin orosz elnök hétfőn hivatalos látogatásra Rómába érkezett. Kíséretében helyet kapott az elnök Tatyjana nevű lánya - mint apja hivatalos tanácsadója -, Primakov külügyminiszter és Jasztrzsembszkij elnöki szóvivő, akinek feladata az elnök meggondolatlan kijelentéseinek korrigálása.


BUSA VIOLA
Meciar, a válságcsináló
Tovább a cikkhez >>>

GESZTI SÁNDOR
Monica fél

A nemzetközi és az amerikai közvéleményt immár negyedik hete erőteljesen foglalkoztató Clinton-Lewinsky ügy egyre inkább háromoldalú társasjátékhoz kezd hasonlítani.


RÖVIDEN
Jordán kártérítés
Tovább a cikkhez >>>

Publicisztika

NÉMETH SÁNDOR
A szeretet pere a gyűlölet ellen

Nemcsak a forint, hanem az ember értéke is folyamatosan devalválódik Magyarországon. Ha az emberi élet a jövőben is így veszít értékéből, akkor mindenki becsapottnak és kifosztottnak érzi magát ebben az országban. Nem mintha a magyarok eddig az élet szeretetéről és a vidámságról lettek volna híresek. A növekedő bűnözési hullám, és az egyre esztelenebb, kegyetlenebb gyilkosságok, az elvadult politikai, közéleti viaskodások azt jelzik, hogy az etnikai, majd osztálygyűlölet talaján álló hatalmi rendszerek bukása után olyan közállapot kezd (újra) kialakulni, amely a „mindenki gyűlöl mindenkit” alapján áll. Ami itt zajlik, legföljebb csak azoknak nyújt kedvező környezetet, akik gyűlölködés nélkül el sem tudják képzelni önmaguk megvalósítását, akik számára embertársaik életének kioltása nem maga a borzalom, hanem pusztán pénzszerzés vagy az életesély növelésének technikája.


MIKECZ TAMÁS
Átkeresztelt inkvizíció
Tovább a cikkhez >>>

F. KOVÁCS LÁSZLÓ
A Hunnia becsülete
Tovább a cikkhez >>>

Rácz Lajos: Metrón
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Örömóda Naganóban
Tovább a cikkhez >>>

Izraelben sztárok vagyunk
Tovább a cikkhez >>>

Brazília elvérzett
Tovább a cikkhez >>>

Maximalista olaszok
Tovább a cikkhez >>>

Jordan utolsó dobása
Tovább a cikkhez >>>

Anglia-Salas 0:2
Tovább a cikkhez >>>

Színes

MORVAY PÉTER
Noé nyomai az Araráton

A CIA évtizedek óta vizsgálja az Ararát-hegységben található különös formájú gleccsert, amely alatt Noé 4500 éve megfeneklett bárkája rejtőzhet - állítja a Washington Times. A lap úgy értesült: hamarosan több titkos légi és műholdfelvétel is nyilvánosságra kerül.


Fülöncsípett tücsökcsempészek
Tovább a cikkhez >>>

MELEGVÍZ
Tovább a cikkhez >>>

Hollywoodi Citromdíj
Tovább a cikkhez >>>

Cserépbe vésett adomány
Tovább a cikkhez >>>

Szabadságot Micimackónak
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Stewardessek megpróbáltatásai
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

OLVASÓI LEVELEK

Olvasóink leveleit szerkesztett formában közöljük. Nem adunk helyet szélsőséges, az emberi méltóságot sértő megnyilatkozásoknak, illetve olyan véleményeknek, melyek fölösleges indulatokat keltenek.