Vissza a tartalomjegyzékhez

VARGA-TÓTH JÓZSEF
Tőzsdejelentés 1998. február 5–11.

Végre nemcsak az időjárásban van tavasz, hanem hirtelen megszűnt a januári fagyott hangulat a Budapesti Értéktőzsdén is. Pénteken kezdődött mindez, miután többen - főként külföldiek - rajtaütésszerű vásárlásba fogtak. Ennek köszönhető a BUX 7,24 százalékos emelkedése. Miközben Budapest is beleerősített, a nyugati tőzsdék továbbra is csúcsokat döntögetnek. Az amerikai Dow Jones-index például kedden, majd szerdán történelmi magasságokba szökött. Úgy látszik, a készülődő iraki csetepaté jót tesz az amerikai önbizalomnak. A hangulat távol-keleten is optimista, a naganói téli olimpia a globális piacokat is megnyugtatta. Persze a helyzet gyorsan megváltozhat, így a magyar befektetők sem ihatnak előre a részvénypiaci „medve” bőrére. Már csak azért sem, mert az árfolyamok hirtelen ugrásához nagyban hozzájárult a moszkvai tőzsde hangulatának változása is. Az Oroszországba visszatérő külföldi pénzekből Pestre is jutott. De a „forró” pénz amilyen könnyen jön, olyan gyorsan is tud távozni. Jól tükrözi a helyzetet, hogy ahány brókercég, annyiféle forgatókönyv. Az alábbiakban, a világ piacainak további nyugalmát feltételezve, vázoljuk a főbb részvények árainak lehetséges alakulásait.

MATÁV
Az elemzők egyik része szerint a papír leértékelődött, így vásárlása már jelenleg is profitáló lehet, míg mások véleménye alapján meg kell várni a következő napokat, amikor is további csökkenés várható. Az utóbbiak ezt arra alapozzák, hogy február 16-ától fizethető a hitellel jegyzett részvények hátraléka. Ha az ekkortól eladható papíroknak (több mint 50 millió darab) csak törtrésze kerül is piacra, eladói nyomást okoz. Ez pedig árcsökkenéshez vezet, mely esetben még kedvezőbben lehetne a részvényhez hozzájutni.

MOL
Az olajipari társaság papírja mindig stabil és megbízható befektetésnek számít. Az elmúlt napokban nem emelkedett a többiekkel azonos mértékben, így még tartaléka is lehet. Ugyanakkor rövid távra vásárolva - mivel nem számít olcsónak - vétele nem kockázatmentes. Jó eredményeit is figyelembe véve hosszabb távon biztos befektetésnek tűnik.

OTP
Mivel értéke rendkívül magas, vásárlása jelenleg kevésbé ajánlható. Az utóbbi idők „sikerrészvénye” azonban árcsökkenés esetén újra vonzó és kevésbé kockázatos lehet.

RICHTER
A gyógyszeripari cég jó eredményekkel rukkolt ki. Megbízható papír, még van benne tartalék. Vonzerejét növeli, hogy az elmúlt krachok után mindig imponáló gyorsasággal tért vissza megszokott árfolyamára.

TVK
Az elmúlt idők „legtalányosabb” részvénye. Jövőjét az fogja meghatározni, hogy a vegyipari vállalat idén milyen eredményt fog elérni. És ezzel kapcsolatban alaposan megoszlanak a vélemények. A legtöbb elemző és a közhangulat most rossz papírnak tekinti. Éppen ezért, mivel kevesen számítanak rá, ezzel a részvénnyel - ha a cég várakozás feletti nyereséget érne el - lehetne a legtöbbet keresni. Az előzőek miatt azonban ez a legkockázatosabb vételek egyike...

 

 

Záróár

Változás (II. 4-11.)
  II. 4. szerda II. 9. hétfő II. 11. szerda Érték %
BUX 7 600 8 209 8 150 550 7,24
MATÁV 980 975 986 6 0,61
MOL 5 100 5 380 5 290 190 3,73
OTP 8 095 8 650 8 745 650 8,03
Richter 20 605 22 800 23 055 2450 11,89
TVK 3 105 3 620 3 560 455 14,65