a borítólapra  Súgó epa Copyright 
Kovász13. évf. (2009.) 1–4. szám

Tartalom

  • Címlap [27.38 kB - GIF]EPA-00721-00020-0010

Kutató

  • Takács-Sánta András :

    Volt egyszer valahol a világban egy kis falu, határában egy dús füvű legelővel, amelyet bárki szabadon használhatott. Tizenkét gazda élt a faluban, mindegyiknek volt egy-egy tehénkéje. Minden reggel kihajtották az állatokat a legelőre, este pedig vissza. Így éltek hosszú ideig, szerényen, de elégedetten. A tehenek bőségesen adtak tejet, nemcsak a gazdák családjának, de minden falubelinek jutott a tejből, vajból, sajtból és túróból.

    közjavak, kisközösség, stratégia, szabályozás, válság

    Takács-Sánta András: A szerző ökológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán a Környezettudományi Centrum egyetemi adjunktusa.

Fordító

  • Vaclav Smil :
    Energia-válaszút előtt [221.13 kB - PDF]EPA-00721-00020-0030

    Bernard Frois arra kért, hogy néhány rendhagyó, sőt vitatható megjegyzést tegyek. Kérésének nagyon szívesen teszek eleget, mivel az intellektuális provokatőr szerepe mindig is a kedvencem volt. Néhány következtetésem, így meggyőződésem is ellenkezik számos elvárással, ígérettel és előrejelzéssel, melyeket a következő két napban hallanak majd: megrögzött szkeptikusként egyelőre nem vagyok meggyőződve a fényes kilátásokról, azoknak az eljárásoknak és újításoknak a lehetséges léptékéről és üteméről, amelyeket a következő előadások majd fölmagasztalnak. Szeretnék megértetni Önökkel fél tucat alapvető tényt, amelyek egytől-egyig axiómákon, nem pedig hiú ábrándokon alapulnak, és amelyek nem egy-egy előnyben részesített megoldás pártolásáról szólnak. Minden esetben szolgálok legalább egy vagy két egyszerű, és reményeim szerint megjegyezhető számszerű adattal annak érdekében, hogy a legfontosabb pontokat kiemeljem.

    atomenergia, energia, éghajlatváltozás, jövőkutatás, NPP

    Vaclav Smil: A szerző a világ egyik legelismertebb energiaszakértője. 1968-ban hagyta el Csehszlovákiát, ma a kanadai University of Manitoba professzora.

Kérdező

  • Kerekes Sándor :

    Kerekes Sándor a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos és oktatási rektorhelyettese, az Egyetem Környezettudományi Intézetének vezetője, valamint a Környezetgazdaságtani és Technológia Tanszék alapítója és egyetemi tanára. Számos új kutatási terület hazai úttörője, többek között a környezetgazdaságtan és a környezeti menedzsment magyarországi kutatásainak és oktatásának elindítója. A környezeti menedzsment szakirány megalapításával iskolát teremtett a környezetügy közgazdászoknak való oktatásában is. 2008 óta az Országos Környezetvédelmi Tanács, valamint a Magyar ENSZ Társaság Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődési Tanácsának elnöke. A gyakorlatot és a tenni akarást előtérbe helyező tudományos tevékenysége során folyamatosan keresi a természettudományok és a társadalomtudományok közötti átjárást, a kapcsolódási pontokat.

Olvasó

  • Bezegh András :
    Daniel Goleman: Zöld út a jövőbe [137.37 kB - PDF]EPA-00721-00020-0050

    életciklus-elemzés, információ, intelligencia, ipari ökológia

    Dr. Bezegh András docens, a Budapesti Corvinus Egyetem Környezetgazdaságtani és Technológiai Tanszékének munkatársa.