Kisebbségkutatás - 2010. 3. szám

Veszélyforrás Európa szívében

Leiken, Robert S.: The Menace in Europe's Midst. = Current History,, 717. no. 2009. 186-188. p.

 

Rövid cikkében Leiken Európa muzulmán kisebbségének helyzetét és megítélését elemzi. Véleménye szerint az európai muszlim bevándorlók soraiban akadnak olyanok, akik a kontinens kormányaiban aggodalmat keltenek: Nyugat-Európa hosszú ideje szolgál menedékül közép-keleti dzsihádista igehirdetők és aktivisták számára. Az európai muszlimok többsége azonban nem iszlamista, nem vall szélsőséges és erőszakos nézeteket. Ennek ellenére nem kétséges, hogy Európa kiváló kiindulópontja az iszlám fundamentalista támadásoknak.

Az európai muszlimok helyzete meglehetősen összetett. Vallási kisebbséget alkotnak világi államokban, olyan országokban bevándorlók, ahol mind a bevándorlás, mind az iszlám vallás idegenül csengő szavak. Az Európa muszlim közösségei között vonható cáfolhatatlan párhuzamok ellenére Leiken hangsúlyozza a különböző nemzetekbe beágyazódott muzulmán kisebbségek közötti fontos különbségeket. Kiváltképp a brit muszlimokat tartja hangosnak és szélsőségesnek. Általában, a bevándorló kisebbségek közötti különbségek okait az általuk megélt tapasztalatokban látja. Példának hozza, hogy a Nagy-Britanniába bevándorló pakisztániak eleve a Brit Nemzetközösség polgárai voltak annak idején, a francia algériaiak számára viszont a valaha automatikus állampolgárság ma már feltételekhez kötött.

A szerző szerint a legszembetűnőbb különbség az európai muszlim közösségek között, hogy Nagy-Britanniában a dzsihádisták többen vannak, mint a kontinens összes többi országában együttvéve. A terroristák aránytalanul nagy száma a szigetországban szélsőséges szociális környezetre utal. A brit iszlamisták jelentik a legnagyobb biztonsági kockázatot, és jelentősen megnehezítik a bevándorlók integrálását Nyugat-Európában.

Írása végén Leiken még egy csavarral egészíti ki gondolatmenetét: a muszlim bevándorlók az összes európai ország közül Nagy-Britanniában érzik legotthonosabban magukat. Ebből a szerző arra a lesújtó következtetésre jut, hogy éppen azokban az országokban jelenti az iszlám fundamentalizmus a legnagyobb veszélyt, ahol a legtöbbet tették azért, hogy a muszlimok által behozott hagyományokat és társadalmi rendszereket a lehető legjobban beillesszék a befogadó társadalom szerkezetébe.


Dézsi Tímea