Kortárs

 

Ferdinandy György

Lábass Endre: Madárfészekárus

ORPHEUSZ, 2002

Az Orpheusz Kiadó hét és fél száz oldalas, sűrűn szedett és apró betűs jegyzetekkel ellátott kötetét jólesik marokra fogni az idei könyvkínálat egyre vékonyabb füzetei után. Brit olvasónapló – jelzi az alcím, az ember valamiféle rendhagyó irodalomtörténetet sejt egy első, gyors beleolvasás után.

Lábass Endre új könyve azonban – szerencsénkre – ennél több és kevesebb. Kódorgáskönyv, a szerző szóhasználatával, az angol társadalom festői keresztmetszete. Életrajzgyűjtemény és kalandregény egyszerre. Robinson Crusoe-tól Dickensig, Lord Byrontól a londoni vagabundokig, a 19. századi tolvajnyelvtől a koldulás huszonnyolc válfajáig feltérképezésre kerül itt a viktoriánus Anglia egész környezete. Kalózok, kapitányok, lordok, libakopasztók, szörnyszülöttek és vándor álbádogosok.

Szertelenül burjánzó adattömeg, ha nem sikerül ráhúznunk valamiféle műfaji meghatározás kényszerzubbonyát. Lábass olvasónaplója azonban nem hagyja magát. Ez a műfaj idegen korpusz a mai magyar könyvkiadásban. Többek között nyilván ezzel is magyarázható a megjelenését követő sűrű csend.

Mi hát akkor a Madárfészekárus? Élvezetes, izgalmas olvasmány mindenekelőtt. Mementó
a Pickvick-klubon és Twist Olivéren, a Tom Sawyeren és Huckleberry Finnen felnőtt olvasónemzedéknek.

A városok dicsérete, sokkal inkább, mint az országutaké vagy a tengereké. Lábass a helyben maradás szedentáris és a vándorlás nomád ösztöneivel egyaránt rendelkezik. Rokonszenve azonban mindenütt a különcöké, a magányos őrülteké. A mudlarkokról, a kukázók őseiről szóló fejezet már-már megszeretteti velünk ronda világunkat, amely – véletlen egybeesés? – az ipari forradalom iszapjában vergődő Angliával szegről-végre rokon.

Mindezt könnyedén, szellemesen műveli ez a negyvenes éveit taposó reneszánszember, festő, fotós, író és vándorszínész. Kamaszos bájjal, egyszerűen és jókedvűen. Az ember nem tud szabadulni a gondolattól: ha ennek a műnek nincsen helye benne, igencsak kisszerű képződmény a mai magyar prózairodalom.

Annyi bizonyos: az elmúlt évek sok száz oldalas nagykönyvei közül kiemelkedik ez a rendhagyó irat.

 

vissza