Góz Tamás
Köz-szolgálók?

A Muszter szeptemberi számában Kerekes Anna híradós összeállításában azt írja, hogy szerinte az ATV híradója unalmas. Pedig a híreket az "élet írja", a kialakított látványvilág, a show-elemek csak körítésül szolgálnak. Igazából ezeknek nem lehetne komolyabb befolyásoló hatásuk egy-egy híradó megítélésére. Mégis mindannyian ezekből indulunk ki, ha véleményt formálunk egy híradóról.

Ahír olyan információt tartalmaz, amely a megszokottól eltér, aktuális, helyi érdekeltségű, rövid és tömör. Hossza általában nem több 2-5 sornál. A híreknek is van több fajtája, de a lényeg, hogy a szikár tényeknél több nem szerepelhet bennük. Létezik közszolgálati és kereskedelmi hírszerkesztés. Itt fontos leszögezni, hogy a két híradófajta között alapvetően csak a szerkesztés szintjén lehetne különbség. A közszolgálatinál a hírblokk elején van a legfontosabb, a legtöbb érdeklődésre számot tartó információ, majd ahogy haladunk az időben, a közölt hírek egyre kevesebb hírértéket képviselnek. Ez a lineáris változat. A kereskedelmi tévéknél másként kezelik a feladatot. Az itteni hírblokkok hírértékük szerint hullámzóak, vagyis időről időre bedobnak egy olyan hírt, amely feldobja a már lankadó érdeklődést. De mindkettő esetében az újságíró véleményét mindig szigorúan el kell különíteni a hírtől.

A két országos kereskedelmi csatorna szerintem csupán a közszolgálati kvóta miatt gyárt híradót. A Jó estét, Magyarország!-ban jobban elkülönül a hírblokk a többitől, amelyet jobbnak, információdúsabbnak és élvezetesebbnek tartok, mint az esti Tényeket. Az RTL Klub célközönsége a 35-40 évnél fiatalabbak, így a csatorna több, rövid és pergős blokkot tálal fel. Örömmel vettem a tavaly nyári kezdeményezést, amikor a 8 perces híradókkal operáltak esténként. Annál kevésbé tetszik, hogy az idei nyáron, filmnézés közben a reklámok között a nyakamba kaptam egy adag híreket is. Ráadásul ezek legtöbbje brutális témájú volt. Az arcai közül kezdjük Erős Antóniával! A szépséget, intelligenciát és közszolgálatiságot egyesítve tudott hírnevet szerezni. A híreket nem minősíti, bár néha egy-egy apró mosollyal igyekszik a komoly hangulatot enyhíteni. Szellő István ugyan lazább, de a szépséggel és a közszolgálatisággal nála sincs gond. Mellettük egyre erősebb párost alkot Sárosdy Eszter és Alföldy Zoltán. Övék a hétvége, de igazán komoly feladatokat a csatorna uniós műsorában végeznek. Összeállításaik igényesek. Nem tudom, melyik beszédtanárt illeti a dicséret, de tény, hogy Kurucz Péter leszokott a hadarásról. A hírek mellett így a szintén kiváló munkát végző Országház parlamenti magazinnak is oszlopos tagja. Az RTL Klub vezetői már a kezdet kezdetén a különböző vidéki orgánumok munkatársaiból toboroztak tudósítói hálózatot. Ezt az előnyüket azóta is igyekeznek minél jobban kihasználni. A TV2 formabontó, Tények című híradója a kezdeti alaposságtól és részletes, már-már a közszolgálatinak megfelelő híradóból mára átalakult látványos, kereskedelmi hírblokká. Máthé Krisztina - Bárdos András műsorában a hangsúly a tájékoztatásról folyamatosan áthelyeződött a szórakoztatásra. Ezt fájlalom. A TV2 híradósai nem tartanak fenn országos tudósítóhálózatot, inkább a saját nevelésű, "gyorsreagálású" riportereiket küldik a "frontvonalba".

Felmerül a kérdés, hogy egyszerű hírolvasókból miért lehet olyan sztár mint egy színészből vagy zenészből? Ők azok, akik megszemélyesítik a mindennapi történéseinket, ők adják arcukat, hangjukat az áremelkedésekhez, a kormánydöntésekhez, az időjáráshoz, szóval szinte minden olyan információhoz, amelyekre a mindennapi életünkben elengedhetetlenül nagy szükségünk van.

Az mtv-ben több mint két éve, hogy változtattak az addigi hírszerkesztő csapaton. A kereskedelmi televízióktól nagy felhajtással távozott "sztár" hírolvasók, D. Tóth Krisztina és Pálffy István vették át az esti főműsoridőben vetítendő Híradók vezetését. Mellettük a hétvégeken Novodomszky Éva és Süveges Gergő kapott helyett, később a Nagy Judit - Rábai Balázs páros is. Pálffy évekkel ezelőtt tűnt fel a "királyi" tévében, a Hét stábjában. A TV2 indulásakor az akkori főnöknek, Tolvaj Ferencnek köszönhetően Stahl Judittal a Tények arca és hangja lett. A kereskedelmi stílushoz illett az a fajta slamposság, mellyel igyekezett két hír között rövid, egy-két mondatos kommentárokat improvizálni. Olykor jópofáskodott. Ezt a stílust vitte magával az mtv-re. Számomra a Novodomszky-Süveges páros hitelesebb, az ő viselkedésük, médiabeli jelenlétük korrektebb, közszolgálatibb. Kevesebb médiafelhajtás van körülöttük. Azt gondolhatnánk, évtizedes előnyt jelent a magyar tévé számára, hogy régi kapcsolatot őriznek a körzeti stúdiókkal. De ez sajnos nincs így.

A Duna hírcsapata stabil színvonalon, de nem túl látványos összeállításokat készít estéről estére. Úgy vélem, ha a dunások híradója futna az mtv-n is, jobban járnánk, mint a mostani felállásban. Szélesebb spektrumot felölelő összeállításaik józanok. Igyekeznek a különböző területről érkező híranyagokat egyenlő terjedelemben és feldolgozási formában bemutatni.

Komoly konkurenciát jelent az eddigieknek a 2002 óta működő HírTv. Híradóikból érződik a "gazdák" iránti elfogultság.

Eljutottunk az elején említett ATV-ig, amelyet az egykori moszkvai tudósító, Hardy Mihály főszerkeszt. Egy hírolvasó szemben a kamerával, semmi jópofaság, szigorú, szikár hírolvasás. Hírszerkesztésük egyértelműen a közszolgálati, lineáris vonalat követi. Szinte minden híranyagot bejátszásokkal illusztrálnak, amelyek pusztán az illusztrációt és nem az önálló kisfilm szerepét töltik be, de ez szerintem nem baj. Talán szerencsés is, hogy kevesebb pénzből gazdálkodnak, mint társaik, mert így nem a show-jelleget, hanem az információterjesztést helyezik előtérbe. Ha meg nem akarok a képernyő előtt ülni, akkor is hallgathatom a műsorvezetők vagy a riporterek kommentárjait.