Fizikai Szemle borítólap

Tartalomjegyzék

CERN-LÁTOGATÁS

A Magyar Fizikushallgatók Egyesülete idén is látogatást szervez, főként matematika és/vagy fizika tanároknak a világ legnagyobb részecskefizikai kutatóintézetébe, a CERN-be és a lausanne-i egyetem két laboratóriumába.

Az utazás időpontja: 2006. május 18-22. (csütörtök délelőttől hétfő reggelig). Ebből két éjszakát a buszon töltünk, kettőt pedig Genf belvárosában, egy ifjúsági szálláson - a csoport tagjai együtt, 6-8 ágyas szobákban.

Ellátás: 2 reggeli (szombaton és vasárnap) és 2 fakultatív ebéd (kb. 5 euro, illetve 7-9 CHF, pénteken és szombaton a kutatóintézetekben).

Tervezett program: Pénteken a lausanne-i egyetem egyik szilárdtestfizika-laboratóriumát tekintjük meg, ahol egy a Földön elég ritka, nagyterű ESR-berendezés található, és megmutatják nekünk a híres fúziós kísérleti berendezést, a TOKAMAK-ot. Szombaton a CERN (www.cern.ch) látogatása, ismerkedés az épülő kísérletekkel és a pillanatnyilag folyó kutatásokkal. Vasárnap városnézés Genfben, fakultatív hajókirándulás a Genfi-tavon (kb. 1 óra, 12 CHF). Hétfő délelőtt érkezünk meg Budapestre.

A lehetőségeknek megfelelően mindkét intézetben magyar nyelvű idegenvezetést biztosítanak az ott dolgozó magyar fizikusok.

Részvételi díj: körülbelül 36 000.- Ft.

Jelentkezés: Maximum 46 fő utazását tudjuk biztosítani, jelentkezési sorrend alapján. Előzetes jelentkezés 2006. március 15-ig e-mailben (tanar_cern.mafihe.hu) vagy levélben (Magyar Fizikushallgatók Egyesülete, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a) név, cím, telefonszám, e-mailcím elküldésével.

Kérdéseivel forduljon bizalommal hozzánk az alábbi címeken: david@mafihe.hu és jegesm@yahoo.co.uk