Fizikai Szemle nyitólap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 2004/4. 137.o.

FELHíVÁS A VÉNUSZ-ÁTVONULÁS MEGFIGYELÉSÉRE

Kedves Fizikatanár Kollégák, Diákok!

A természettudományok népszerűsége hazánkban, de az egész világon is egyre csökken. Ennek a megállítására több kezdeményezés is történt az elmúlt években. Idén egy ritka csillagászati jelenség ad alkalmat arra, hogy a középiskolás tanulók érdeklődését felkeltsük a természettudományok iránt. Ez év június 8-án Európából jól megfigyelhető lesz a Vénusz átvonulása a napkorong előtt. A jelenséget legközelebb 2247-ben (!) figyelhetjük meg hazánkból.

A Sulinet Fizika rovata (www.sulinet.hu) és a Magyar Csillagászati Egyesület (www.mcse.hu) szakmai együttműködésben, csatlakozva a Vénusz-átvonulás megfigyelésének európai mozgalmához - amelyet az Európai Déli Obszervatórium (ESO) oktatási ügyosztálya, valamint az Európai Csillagászatoktatási Egyesület (EAAE), a Párizsi Obszervatórium (OBSPM) és a Cseh Tudományos Akadémia Csillagászati Intézete (AsU) szervez - közös projektet indít, amelyben felhívja a hazai fizikatanárokat a Vénusz-átvonulás megfigyelésére. A projekt fővédnöke Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára. A projekt célja, hogy minél több hazai iskola bekapcsolódjon az interneten közzétett, meghirdetett oktatást, tanulást segítő feladatok elvégzésébe.

Módszertani célok:

• a differenciális oktatás érvényesítése,
• a kooperációs munka alkalmazása,
• az interdiszciplinaritás érvényesítése (csillagászat, fizika, informatika, történelem stb.),
• a diákok felkészítése az önálló munkára, tanulásra, adaptációra, az internetes kommunikáció elmélyítése, az eredmények összehasonlítása, megvitatása,
• következtetések levonása.

A projekt a következő jellemzőket tartalmazza:

• gyakorlati feladat - távcsöves észlelés, megfigyelés, poszterkészítés, rajzkészítés
• esztétikai élmény átélésére irányuló feladat (cikk írása, beszámoló készítése, tv-interjú, visszacsatolás)
• problémamegoldás (az észlelési helyre való bejelentkezés, tanulmányi kirándulás szervezése az iskoláshoz legközelebb eső csillagvizsgálóba)
• szaktárgyi tudás elsajátítása, elmélyítése, új információkkal való kibővítése (kvízkérdések, keresztrejtvény)

Projekttervünk: A projekttel kapcsolatban az alábbi oktatást, tanulást segítő feladatokat kívánjuk megvalósítani (lásd alább a pályázati felhívásokat):

• Otthonunk a Naprendszer címmel rajzversenyt hirdetünk az általános iskolások részére.
• Vénusz útja a Nap előtt címmel poszterkészítő versenyt hirdetünk az általános és középiskolás diákok részére.

A beérkező pályázatokat a TIT Budapesti Planetáriumban (www.planetarium.hu) állítjuk ki. A beérkezett pályamunkákat június 7-én 10 órától lehet megtekinteni. A pályázatok díjazására ünnepélyesen, június 7-én 12 órakor kerül sor a TIT Budapesti Planetáriumban (www.planetarium.hu). Az ünnepélyes díjátadás előtt a diákok számára 10-12 óra között tudományos ismeretterjesztő előadások hallhatóak. A tervezett előadások címe és ideje rövidesen megtudható. A díjakat Kroó Norbert adja át. A díjátadás után sajtótájékoztatót tervezünk.

A projekt ideje alatt a diákok az internet révén online kvízkérdésekre válaszolhatnak. Ezenkívül letölthető lesz még módszertani segédanyag (pl. keresztrejtvény) is, amelyet a kooperatív diákok kis csoportokban tölthetnek ki.

A főeseményre, a megfigyelésre június 8-án kerül sor.

Az esemény kapcsán az országban az előzetesen regisztrált csoportoknak (diákoknak, tanároknak) több helyen biztosítunk bemutatóhelyeket (távcsöves megfigyelés céljából) a megfigyelés napján. Az eseményt egyes helyszínek az interneten élőben is közzéteszik. A megfigyelésben résztvevő csoportok élményeit, tapasztalatait az érdekeltek számára összesítjük. Az eseménnyel kapcsolatos hírek a Sulinet weboldalán folyamatosan követhetők lesznek. Reméljük, így sok diák és tanár kapcsolatot teremthet egymással, beszélgethet a fizikáról, csillagászatról, kommunikálhat egymással egy konkrét téma kapcsán.

Hogyan lehet részt venni a projektben?

A megfigyelésbe való bekapcsolódás céljából ki kell tölteni a regisztrációs lapot. A regisztrációs lap május 3-tól érhető el a http://venuszatvonulas.csillagaszat.hu/ címen. A kitöltés után a résztvevő, regisztrált iskola azonosítót és jelszót kap, amelynek segítségével a megfigyelés utáni tapasztalatait közzéteheti, rögzítheti, mások számára is elérhetővé teheti.

Kik vehetnek részt?

Osztályok, szakköri csoportok, diákcsoportok, akik valamilyen alsó-, közép- vagy felsőfokú oktatási intézménynek diákjai, osztályközösségek tagjai. (A megfigyelési eseményekben tanári felügyelet nélkül nem lehet részt venni.)

A projekttel kapcsolatos web-címek:

http://venuszatvonulas.csillagaszat.hu/
http://www.sulinet.hu/

A szervezőbizottság tagjai: Jarosievitz Beáta, Zsigó Zsolt (Sulinet Fizika rovat), Mizser Attila, Nyerges Gyula, Tepliczky István (Magyar Csillagászati Egyesület), Härtlein Károly (BME és Eötvös Loránd Fizikai Társulat).

Szakmai támogatók névsora: Ady Endre Fővárosi Gyakorló Kollégium (www.ady-kozgazd.sulinet.hu), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (www.bme.hu), Csodák Palotája (www.csodapalota.hu), Eötvös Loránd Fizikai Társulat Középiskolai Oktatási Szakcsoportja (www.kfki.hu/elft), Fizikai Szemle (www.kfki.hu/fszemle/index.html), Magyar Csillagászati Egyesület (www.mcse.hu), Magyar Tudományos Akadémia (www.mta.hu), Sulinet Fizika rovata (www.sulinet.hu), TIT Budapesti Planetárium (www.planetarium.hu)

Rajzpályázati felhívás

A Sulinet Fizika rovata (www.sulinet.hu) a Magyar Csillagászati Egyesülettel (www.mcse.hu) szakmai együttműködésben Otthonunk a Naprendszer címmel, 2004-ben első alkalommal országos rajzversenypályázatot hirdet.

A pályázat célja, hogy az általános iskolás diákok szemével mutassa be a Naprendszert, hogyan képzeli el a bolygókat és más égitesteket, a jövő űrhajóit, űrszondáit.

Pályázók: Ebből az alkalomból a pályázatot általános iskolás diákok, számára hirdetjük. Korhatár: 6-13 év.

Formai követelmény: pályázni keretezetlen 21 x 30 cm-es (A4-es méretű) rajzzal (festménnyel, montázzsal, számítógépes grafikával stb.) lehet. A rajzok jobb alsó sarkában a készítők nevét, iskoláját fel kell tüntetni.

Poszterpályázati felhívás

A Sulinet Fizika rovata (www.sulinet.hu) a Magyar Csillagászati Egyesülettel (www.mcse.hu) szakmai együttműködésben a Vénusz útja a Nap előtt címmel, 2004-ben első alkalommal országos poszterpályázatot hirdet. A pályázat célja, hogy a diákok szemével mutassa be a Vénusz bolygót és az átvonulás jelentőségét, a tudománytörténetben.

Javasolt témakörök.: csillagászati expedíciók • csillagászati távolságmérés • a Naprendszer felfedezése • a Vénusz bolygó.

Pályázók: Ebből az alkalomból a pályázatot a középiskolás tanulók, tanulócsoportok, osztályok számára hirdetjük. Pályázni lehet az általunk megjelölt témakörökhöz kapcsolódó pályaművekkel. Korhatár: 13-18 év.

Formai követelmény: pályázni keretezetlen maximum 100x70 cm-es poszterrel lehet. A poszteren a készítők nevét, iskoláját, a felhasznált forrást (könyvet, webcímet) fel kell tüntetni.

A pályázatok közös követelményei

A pályázatok beérkezési határideje: 2004. június 1. (kedd, 15 óra)

A beküldés módja: A pályázatokat postán vagy személyesen az alábbi címre kérjük eljuttatni, a borítékra vagy csomagolásra kérjük felírni: "VÉNUSZ":

Postacím: Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht., Sulinet Programiroda, 1538 Budapest, Pf. 496.

Személyes eljuttatás esetén: 1084 Budapest, Üllői út 82.

A beérkező pályázatokat a TIT Budapesti Planetáriumban (www.planetarium.hu) állítjuk ki. A beérkezett pályamunkákat június 7-én 10 órától lehet megtekinteni. A pályázatok díjazására ünnepélyesen, június 7-én 12 órakor kerül sor a TIT Budapesti Planetáriumban (www.planetarium.hu).

Díjak: távcső, webkamera, belépők, érdekes makettek, csillaggömb, memoriterjáték, csillagászati CD-k, könyvek. A beérkezett pályamunkák jellegétől függően további értékes különdíjak kerülnek átadásra. A díjakat a Magyar Csillagászati Egyesület (www.mcse.hu), a Csodák Palotája (www.csodapalota.hu) és a Játék Stúdió Kft. (www.jatek-makett.hu) ajánlotta fel.

A pályázat formai követelményeinek nem megfelelő vagy sérülten beérkező pályamunkák nem kerülnek elbírálásra! A kiíró a beérkező pályaműveket az elvárható maximális gondossággal kezeli, azonban semmiféle felelősséget nem vállal a postai kézbesítés során vagy egyéb körülmények között bekövetkező esetleges sérülésért, vagy elvesztéséért. Minden beküldött pályázati anyag a továbbiakban a kiíró tulajdonát képezi, a szerzői jogok tiszteletben tartása mellett. Sem a kiállított, sem a kiállításra nem kerülő anyagok visszaküldésére nincs lehetőségünk.

A témában felmerülő kérdésekre további információt adnak e-postán a szervezők: venusz@mcse.hu

A szervezők