Fizikai Szemle nyitólap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 2004/4. 132.o.

HÍREK-ESEMÉNYEK

Átadták a Talentum Akadémiai Díjat

Kiemelkedő elismerést adtak át fiatal tudósoknak a Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány támogatásával, annak öttagú, akadémikusokból álló döntőbizottsága (Vizi E. Szilveszter, Bojár Gábor, Detrekői Ákos, Enyedi György, Fodor István, Glatz Ferenc és Roska Tamás) javaslatára. Az idén, két másik fiatal tudós mellett, a természettudomány kategóriában a Talentum 2003. évi Akadémiai Díjat DOMOKOS PÉTER fizikus nyerte el A fény mechanikai hatása atomokra és molekulákra optikai rezonátorban című pályázatával. A díjakat 2004. február 13-án az MTA székházában adták át.

A 2004. évi Jedlik Ányos-díj kitüntetettjei

A Jedlik Ányos-díjat 1996 óta adományozza a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke azoknak, akik sikeres feltalálói tevékenységet és kiemelkedő színvonalú, hatékonyságú iparjogvédelmi munkásságot fejtenek ki. Idén márciusban az öt Jedlik Ányos-díj mellett, amelyet BARKÓCZY JÓZSEF, JALSOVSZKY GYÖRGYNÉ, POLLHAMER ERNŐNÉ, ZOLTÁN ISTVÁN és SÜMEGHY PÁLNÉ kapott, KROÓ NORBERT, az MTA főtitkára Honoris causa Jedlik Ányos-díjat vehetett át. Az Akadémia főtitkára kiemelkedő tudományos kutatói, tudományszervezői munkásságáért, feltalálói tevékenységéért, illetve az iparjogvédelmi tudatosság növelése érdekében kifejtett tevékenységéért részesült az elismerésben.

Kormánykitüntetések 2004. március 15-e alkalmából

Mádl Ferenc köztársasági elnök magas kitüntetéseket adott át hétfőn az Országház kupolacsarnokában 2004. március 15-én:

Széchenyi-díjat kapott KEVICZKY LÁSZLÓ akadémikus, az MTA alelnöke. Keviczky László az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének kutatóprofesszora, egyetemi tanár az irányításelmélet és szabályozástechnika terén elért, nemzetközileg is kiemelkedő kutatási eredményeiért, iskolateremtő tudományos és oktató munkásságáért vehette át a Széchenyi-díjat 2004. március 15-i parlamenti ünnepségen.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozta GYULAI JÓZSEF akadémikusnak, Széchenyi-díjas fizikusnak, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet igazgatójának, tudományos és tudományszervezési tevékenységéért, a tudományos eredmények társadalmi-gazdasági hasznosításának területén végzett munkásságáért.

Magyar Bálint oktatási miniszter az oktatás területén végzett kiemelkedő tevékenységük elismeréseként a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta

FRIED ERVINNÉ-nek, a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok (KöMaL) kuratóriuma és a szerkesztőbizottsága tagjának és OLÁH VERÁ-nak, a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány képviselőjének.

Mindketten hosszú ideig irányították, segítették és segítik a KöMaL tevékenységét.

Átadták a 2004, évi Akadémiai Ifjúsági Díjakat

A Magyar Tudományos Akadémia főtitkára által alapított díjat egyéni munkával elért tudományos és műszaki eredménye jutalmaként 26 fiatal kutató nyerte el. A díjat, Kroó Norbert, az Akadémia főtitkára egy ez alkalomra rendezett ünnepélyes fogadáson, a március 15-i ünnepségek keretében adta át- többek között - a fizika területén díjazottaknak: HAJSZÁN TIBOR, SZBK Biofizikai Intézet, KURDI GÁBOR, MTA-SZTE Lézerfizikai Kutatócsoport, KONIORCZKY MÁTYÁS, Szilárdtestfizikai- és Optikai Kutatóintézet, SIKLÉR FERENC, KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet, RAJTA ISTVÁN, Atommagkutató Intézet, TAKÁCS BENCE, BME Fizikai Geodéziai és Geodinamikai Kutatócsoport.

Emléktáblát avattak Izsák Imre csillagász tiszteletére

2004. február 20-án Izsák Imre (1929-1965), a Zalaegerszegen 75 éve született csillagász évfordulójára emlékeztek a világhírű tudós tisztelői. Izsák Imre egykori otthonának falán ebből az alkalomból emléktáblát avattak fel. Nevét egy kisbolygó is őrzi.