Fizikai Szemle nyitólap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 2004/4. 131.o.

BERÉNYI DÉNES HETVENÖT ÉVES

Berényi Dénes hetvenöt éves. Ötvenéves intézetünk alapító tagja ő, akinek pályakezdése nagyjából egybeesett az Atommagkutató Intézet alapításával. Személye szinte egybeforrt az intézettel. (Nemrég történt, hogy valaki Debrecenben megkérdezte tőlem, hogy nálunk továbbra is Berényi Dénes-e az igazgató. 1) De most mégis személyéről, és nem az Intézetről akarok szólni.

fotó

Hetvenéves korában kétszer is köszöntöttem őt: egyszer angolul a tiszteletére rendezett konferencián, másodszor magyarul, hazai közönség jelenlétében. A két méltatás egymásra ortogonális volt. A külföldieknek igazgatóelődömről beszéltem, a magyaroknak, akik nem voltak mind kollégák, főként a kutató fizikusról és a tanárról. Most, készülvén a mai alkalomra, néhány címszót papírra vetettem, majd elolvastam a két korábbi köszöntésre készített jegyzeteimet. Nagy örömmel tapasztaltam, hogy szinte semmi átfedés sincs az új és a régi gondolatok között, úgyhogy amit most mondok, az ortogonális lesz mindkét előzőre. Most az embert és a szaktudománya horizontján túlra tekintő tudóst próbálom méltatni.

Dénes igazi egyesítő, összhangot teremtő, kibékítő személyiség. Míg aktív vezető volt, munkatársakat gyűjtött maga köré. Mint professor emeritus, egyik szemét rajta tartja a gondjaiba vett nyájakon, hogy szét ne széledjenek. Az Atomfizikai Főosztály, de az egész intézet tudományos közössége is érzi magán Dénes vigyázó szemét, és ez nagyon jó érzés. És nyájon őrködik, éberen és lelkesen akkor is, amikor a határokon túli magyar tudományos közösségeket terelgeti, istápolja.

A Dénes köré gyűlt emberek azért kovácsolódnak jó közösséggé, mert rájuk ragad valami a Dénes nyájasságából. 2 Dénes képes meglátni a jót a gyarlóságok között is, és szigora mellett is elnéző tud lenni minden iránt, ami elnézhető. Olyan tapintattal tud bírálni, hogy abban nyoma sincs semmiféle bántó élnek, személyeskedésnek. Ezt a felebaráti szeretetet tágítja nagy léptékűvé politikai szemlélete. Dénes nem politizál, de politikai véleményalkotása nagyon jellemző rá: rendíthetetlen türelmet tanúsít az intoleranciával szemben is, és szép szavakkal emelkedik felül a durvaságon is. Bámulatra méltó, hogy ez ma Magyarországon valakiről elmondható!

Dénes a nemzetközi együttműködéseknek is úttörője. Külföldi barátaival - túl a munkatársi, a személyes kapcsolatokon - a nemzetek közötti összetartás szép példáit adja. Ennek is szól az őt körülvevő megbecsülés nemzetközi fórumokon.

fotó

Dénes egész életében nem csupán dolgozott, hanem szolgálatot teljesített, és ezt várta el munkatársaitól is. A kutatómunkával a tudományt szolgáljuk. De a tudomány nem önmagáért van, hanem gyakorlati és kulturális vonatkozásai révén az embert szolgálja. Mint igazgató rengeteget tett azért, hogy eredményeink a gyakorlatban is hasznosuljanak. Ugyanakkor sok-sok éven át szolgálta a magyar fizikai (szub)kultúra orgánumát, a Fizikai Szemlét, ma pedig főszerkesztőként tölti be a Marx György halála után támadt űrt. A tudomány tágabb értelemben kultúrává az ismeretterjesztés révén válik, és Dénes példaadása és nemritkán szigorú felszólítása sokakat vett rá arra, hogy a kutatási eredményeiket kulturális javakká tegyék.

Dénes azonban egyre több figyelmet fordít a konkrét ismeretterjesztés mellett a tudományos kultúrának arra a párlatára is, amelyet műveltségnek nevezhetünk, és ami a közgondolkodásnak is része. A demokráciában az emberek kénytelenek nap mint nap a társadalomért felelősen cselekedni, de nem képesek tudatosan és értelmesen dönteni tudományos műveltség nélkül. Dénes munkássága a Debreceni Szemlében, a Magyar Tudományban és egyebütt a közönség tudományos műveltségét is gyarapítja.

A tudományos műveltséget terjeszteni nem egyszerűen szakírói munkásság, hanem közéleti szervezőmunka is. Berényi Dénesnek a Kárpát-medence közös magyar tudományos fórumai érdekében végzett munkája egyben a tudományos műveltség terjesztését is szolgálja.

Ahogyan telnek-múlnak az évek, a feladat, a szolgálat valahogy nem kisebbedik. Dénesnek is van ugyan Achilles-sarka, de Hector nyila csak egy időre tudta visszavetni munkájában. 3 Hála Istennek, ma újra olyan egészségesnek és munkabírónak látjuk, mint valaha, és kívánjuk, hogy munkásságának további dimenzióit legyen módunk az előttünk álló évtizedekben felderíteni.

Lovas Rezső
MTA Atommagkutató Intézete

___________________________

Elhangzott az MTA Fizikai Osztály Atom- és Molekulafizikai valamint Atommagfizikai Bizottságának közös ülésén 2004. január 14-én.

___________________________

1 Berényi Dénes 1976 és 1989 között igazgatta az ATOMKI-t. Én már a második utódja vagyok.

2 Előadásában Varga Dezső (lásd e szám 117. o.) az atomizálódásra panaszkodott ugyan, de szerintem intézetünk részlegei között még mindig az atomfizikus közösség körében legerősebb a magba tömörülés.

3 Célzás arra, hogy körülbelül egy évig Achilles-ínszakadással küszködött.