Fizikai Szemle nyitólap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 2002/8. 254.o.

A FIZIKA ISMÉT SZÍNRE LÉP

Physics on Stage II., 2002. Nordwijk, Hollandia
Hollandiában egy hétig most fontos volt a fizika

Ha manapság a fizikatanításról írunk, olvasunk cikket, visszatérő motívum a természettudományos oktatás romló helyzetének elemzése. Mindnyájan tudunk a fizika csökkenő népszerűségéről, a felvételi vizsgák romló eredményeiről, a nemzetközi vizsgálatokon egyre rosszabb helyezéseinkről. A probléma nem egyedül a miénk, úgy néz ki, hogy egész Európában, talán az egész világon hasonló tendenciák érvényesülnek.

Az európai országok különböző szintű közösségei, tudománnyal, fizikával, tanítással foglalkozó szervezetei többféle módon keresik a megoldást, próbálnak a helyzeten javítani. Az egyik ilyen "próbálkozás" a Physics on Stage konferenciák már lassan hagyománnyá váló megrendezése.

"A fizika színre lép" olyan kezdeményezés, ami a fizikatanárokat arra ösztönzi, hogy országaikban hazai találkozókon és a központi nagy európai konferencián mutassák be ötleteiket, ismerjék meg egymás kísérleteit, az új módszereket, multimédiás tananyagokat. A konferenciákon kívül sajtótájékoztatók, bemutatók, televíziós műsorok próbálják ezekben a hetekben a tudományt népszerűsíteni.

Huszonkét európai ország részvételével rendezte meg az ESO (European South Observatory), az ESA (European Space Agency) és a CERN a második Physics on Stage fesztivált Nordwijkben, Hollandiában.

A nemzetközi konferenciát minden résztvevő országban megelőzte egy eseménysorozat, a fizika hete. Ennek keretében előadásokat, kísérleti bemutatókat, fizikaversenyeket és laboratórium-látogatásokat szervezett és támogatott az Eötvös Loránd Fizikai Társulat országszerte. Végül pedig a kötelezően megrendezett hazai bemutatón választották ki a nemzeti szervezőbizottságok a hollandiai központi konferencia résztvevőit.

A konferencia megnyitása
A konferencia megnyitásaként Wubbo Ockels ünnepélyesen felbocsát egy vízi-rakétát.

Magyarországon februárban rendeztük meg második alkalommal "A fizika színre lép" módszertani vásárt és bemutatót Székesfehérváron. Tíz magyar fizikatanár tartott látványos előadást új kísérleteiből, módszereiből, így pályázta meg a hollandiai részvételt. Még a válogató előtt minden résztvevő ország pályázhatott egy, a központi színpadra szánt programmal. Az előkészítő bizottság Härtlein Károlyt kérte fel arra, hogy képviselje Magyarországot, állítson össze programot, amit a központi színpadon be lehet mutatni. A "Wonders of Palace" című látványos előadás elnyerte a színpadi szereplés jogát.

Rajta kívül a magyar csapatot Kovách Ádám (Debrecen) a küldöttség vezetője, Sebestyén Zsolt (Pécs), Papp Katalin és Nagy Anett (Szeged), Márky-Zay János (Hódmezővásárhely), Fűrész Gábor (Székesfehérvár), Mester András (Miskolc), Lang Ágota (Sopron), Lakatos Tibor (Pécs), Jarosiewitz Beáta (Budapest) alkotta. Mester Andrást betegsége miatt Ujvári Sándor helyettesítette.

Hollandiában egy hétig a fizika volt a középpontban

A rendezők csodálatos környezetet biztosítottak az egész Európából érkező résztvevők számára. Az ESTEC (az Európai Űrkutatási Ügynökség kísérleti telepe, ahol a felbocsátandó műholdakat állítják össze és tesztelik) sportcsarnokában felépített vásárterület, a nagy tanácskozóterem ideális színhelye volt a négy napon át tartó fesztiválnak.

Négy formában folyt a munka: nemzeti előadások, bemutatók, a vásár, a műhelyek. A nemzeti előadások dramatizált, összefüggő programok voltak. Osztrák gyerekek például görög ruhába öltözve, egy kerek színdarab keretében mutatták be Archimedes találmányait, a csigasort, a vízemelő csavart, a katapultot. A bolgár küldöttség programja a költői "Étterem a Világegyetem végén" címet viselte, és a Naprendszer különböző bolygóinak lakói voltak a szereplők. Mindenki bemutatott egy olyan kísérletet, ami kapcsolódott szülőbolygója körülményeihez.

Az olasz tanszerek kiállítása
Az olasz tanszerek kiállítása

A bemutatókat szintén a nagyszínpadon tartották meg, ezek inkább hagyományos kísérleti összeállítások voltak, egy-egy érdekes fizikai jelenség köré csoportosítva. Härtlein Károly már említett bemutatkozása nagy siker volt, élvezettel figyelte a közönség a folyékony nitrogénnel végzett látványos kísérleteket, a zenével modulált gázlángot, a különböző vegyületek lángfestése által produkált gyönyörű színeket.

Márky Zay János bemutatója
Márky Zay János bemutatója

Egy mindennap tanító fizikatanárnak legérdekesebb a vásár volt. Minden ország standján ott vannak azok, akik apró kísérletekkel, oktatási anyagokkal, módszertani ötletekkel várják az arra járókat. A vásár valójában az ötletek vására, itt láthatjuk a csehek csodálatosan egyszerű, műanyag flakonból készült és egy csepp alkohollal hajtott rakétáját, műanyag fecskendőkből készített gyorsulásmérőjét, nyomás- és sűrűségmérőjét.

A dán tanárjelöltek zenélő transzformátora, az olaszok régi gyönyörű tanszereinek kiállítása, a spanyolok és görögök látványos ötleteinek kavalkádja mellett rengetegen látogatták a magyar standot is, ahol Márky-Zay János elektromosan töltött szívószálai, és a hozzá elmondott mese, Papp Katalin és Nagy Anett fizikai játékai, Sebestyén Zsolt és Sebestyén Zoltán paradoxonokra épített kísérletei, a többiek által bemutatott multimédiás anyagok, számítógépes programok sikeresen reprezentálták a magyar fizikatanítást.

A műhelyek az elméleti munka színterei voltak; tíz kijelölt témában cseréltek a küldöttek tapasztalatokat, dolgoztak ki javaslatokat az EU bizottságai számára. Ezekből a határozatokból állt össze a konferencia összefoglalója.

A Physics on Stage körülményei, hangulata

A központi rendezvény a fizika és a fizikatanítás nagy ünnepévé vált. Lelkesedés, játék, ötletek kavalkádja négy napon át, a legjobb, legérdeklődőbb tanárok tanították egymást új és új kísérletekre, módszerekre, élvezték a többiek sziporkáit, örömmel játszottak a színpadon fellépőkkel együtt. A programot Wubbo Ockels, az ESA űrhajósa és az oktatási osztály főnöke szervezte, irányította. Részt vett a kísérletekben, konferálta a műsort, vezette a workshopokat.

Mindehhez méltó színteret nyújtott a már említett ESTEC, ahol a nyitófogadás a Nemzetközi Űrállomás részegységeit kiállító csarnokban volt. A résztvevő tanárok megtekinthették az épülő ROSETTA űrszondát, amelyik a tervek szerint először fog leszállni egy üstökösre, a Virtanenre, megnézhették az épülő űrszondák tesztelését. A tesztcsarnokban a szondákat látható és láthatatlan sugárzásoknak, nagy amplitúdójú rezgéseknek, erős zajnak teszik ki, hogy kipróbálják, hogyan viselkednek extrém körülmények között. Megtekinthettünk egy térhatású filmet, "amelyben" virtuálisan bebarangolhattuk a még készülő nemzetközi űrállomást. A Cirque de Soleil francia cirkusz "Saltimbanco" című előadása is tele volt fizikával annak, aki ezt is figyelte benne.

A kísérletek a hivatalos programok után a tengerparton is folytatódtak, az ötcsillagos szálloda csendjét folyékony nitrogénnel megtöltött műanyag palackok robbanásai rázták meg.

A konferencia zárásakor Gerard van T'Hoft Nobel-díjas fizikus tartott előadást, utána pedig a vásár díjainak átadása következett. A díj értékét növelte, hogy nem egy kijelölt zsűri döntött, hanem a résztvevők szavazatai alapján alakult ki a legjobbak köre. Nagy örömünkre és büszkeségünkre a második díjat magyar fizikatanár kapta: MÁRKY-ZAY JÁNOS ötletes és látványos elektrosztatikai kísérleteiért részesült a díjban.

A konferencia elején szó esett arról, hogy más tudományok kerülnek majd sorra, a támogató tudományos szervezetekben felmerült a javaslat, hogy a következő rendezvényen a biológia kerüljön a fókuszpontba, vagy esetleg az összes természettudomány együtt. A nagy érdeklődést, lelkesedést tapasztalva már a találkozó idején úgy döntöttek a szervezők, hogy azt javasolják, folytassuk inkább a Physics on Stage hagyományát, maradjon a fizika a központi téma. Valószínűleg 2003 őszén jön a POS3. Kérem az érdeklődő, ötletekkel teli kollégákat, készüljenek látványos kísérletekkel, programokkal, hogy minél eredményesebben szerepelhessünk. Egy kicsit kell tudni angolul, de addig még rengeteg idő van.

Ujvári Sándor
Lánczos Kornél Reálgimnázium
Székesfehérvár