Fizikai Szemle nyitólap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 2001/3. 108.o.

EPS 27TH CONFERENCE ON CONTROLLED FUSION AND PLASMA PHYSICS 2000. június 12-16., Budapest

Az Európai Fizikai Társulat (EPS) Plazmafizikai Szekciója minden évben nyár elején rendezi meg a szabályozott termonukleáris fúzió és plazmafizika konferenciát, hagyományosan egyik évben Nyugat-, másik évben Kelet-Európában. Prága (1998) és Maastricht (1999) után idén 1985 után már másodszor a KFKI Részecske és Magfizikai Kutató Intézet kapta meg a rendezés jogát, így Budapesten üdvözölhettünk a világ plazmafizikával foglalkozó kutatói közül körülbelül 400-at. A Szegő Károly igazgató által vezetett helyi szervező bizottság nagy feladatot kapott ugyanis a témában ez az egyik a 3 nagy világkonferencia (EPS, IAEA, APS) között is.

Különös aktualitást adott a budapesti rendezésnek az a tény, hogy Magyarország most vált az Európai Unió szabályozott termonukleáris kutatási programjának tagjává. Ennek keretében az idei évtől magyar kutatók is teljes jogú partnerként vehetnek részt ebben a 2000 kutatót foglalkoztató európai programban. Az érdeklődő olvasók figyelmét szeretném felhívni az Europhysics News erről szóló - 1998. évi 29/6 tematikus számára, valamint az e cikk végén felsorolt internet címekre. A programhoz további magyar kutatók csatlakozását is várjuk. Érdeklődni lehet e beszámoló szerzőjénél.

A szokások alapján e konferencia páratlan évben elsősorban szabályozott termonukleáris fúzióval (Conuolled Fusion), páros évben pedig általában plazmafizikával foglalkozik. A 2000. évben az EPS plazmafizikai szekciója különösen szorgalmazta, hogy a konferencián lehetőleg a plazmafizika minden ága súlyának megfelelően képviselve legyen. A cél az volt, hogy 50% legyen szabályozott fúzió és 50% egyéb plazmafizika amelyet a nemzetközi programbizottság a 30 meghívott előadó kiválasztásánál szigorúan be is tartott. Szemben a szabályozott termonukleáris fúziós kutatások felhagyásáról (Magyarországon) rendszeresen felröppenő hírekkel, ezt a célt nem sikerült a benyújtott előadásokban elérni. A poszterek és nem-meghívott előadások között körülbelül 70-75 százalék volt a mágnesesen összetartott fúziós plazmákkal foglalkozó és a maradék 25-30 százalék a plazmafizika többi ágán (lézeres fúzió, alacsonyhőmérsékletű plazmák, asztrofizikai és geofizikai plazmák és ipari alkalmazások) oszlott meg. Sajnos ehhez az is hozzájárult, hogy kellő európai koordináció hiányában a budapesti konferenciával egy időben rendezték Prágában az ECLIM konferenciát, amely a lézeres fúzióval foglalkozó előadások és poszterek alacsony számát (2%) magyarázza.

A konferenciára a 30 meghívott előadás mellett 540 absztraktot nyújtottak be. Ezek közül a nemzetközi programbizottság visszautasításai és összevonásai valamint az elsősorban anyagi okokból távolmaradó résztvevők miatt 410 került előadásra nagyrészt poszteren. A konferencia szervezése elsősorban számítógép hálózaton zajlott. E konferenciasorozatban az idei rendezvény volt az első amelyen - a KFKI számítógép hálózati csoport jóvoltából - lehetőség volt az absztraktok elektronikus benyújtására, amellyel az előadók kétharmada élt is. A konferencia proceedingsbe kerülő 4 oldalas cikkeket kizárólag számítógép hálózaton lehetett benyújtani az EPS plazmafizikai szekció megbízásából a Lausanne-i (Svájc) egyetemen (EPFL) kifejlesztett konferencia program segítségével. Ez a program képes az interneten keresztül nagyszámú konferencia cikk fogadására, ellenőrzésére és adminisztrálására. Az idén már a benyújtott munkák körülbelül 85 százaléka emberi közreműködés nélkül került be a rendszerbe amelynek óriási előnye, hogy a beadási határidő (a konferencia előtti nap) után egy adatbázissá alakul át amelyről az interneten keresztül lehívhatók a cikkek. A konferencia proceedings ebből az anyagból készül. Ellenőrzés és szerkesztés után előreláthatóan 2000 novemberében adjuk ki CD-ROM-on.

A konferencia helyszíne a Magyar Honvédség Művelődési Háza (Stefánia út) volt. A szép kertben fekvő két épület közül az egyik az előadások céljára szolgált, a másik (palota) épületben tartottuk a poszter-szekciókat. Itt volt berendezve a konferenciatitkárság is, valamint egy 15 számítógéppel és állandó internet eléréssel felszerelt számítógépszoba.

A megnyitó ünnepségen Sir Arnold Wolfendale, az EPS elnöke a plazmafizikai szekció által újonnan alapított Hannes Alfvén-díjat Radu Balescu román származású, Belgiumban élő elméleti plazmafizikus professzornak életművéért nyújtotta át. Ezután öt napon keresztül hallhattunk különböző témájú előadásokat és beszélgethettünk kollégáinkkal a poszterek előtt. A mágnesesen összetartott fúziós plazmák témájában a legizgalmasabb eredmények a különböző belső transzport gátakhoz és az ezekhez kapcsolódó különlegesen jól egybetartott plazmaállapotokhoz kapcsolódtak. Ma már tudjuk, hogy ezek a gátak a plazma spontán turbulens áramlásainak elnyomásával jönnek létre, de még kialakulások nem világos és nem tudjuk hogyan lehet őket szabályozni. A mellett, hogy ezek az állapotok nagyban megkönnyítenék egy fúziós erőmű megépítését, az alapkutatás számára is igen érdekes nemlineáris kollektív jelenségek egész sorát mutatatják. Telt házat vonzó külön esti előadáson hallhattuk a tervezett nemzetközi ITER tokamak legújabb terveit, melyek az USA ITER programtól való 1998-as kilépése óta EU Japán-Orosz együttműködésben készülnek és megépítéséről komoly tárgyalások folynak. Az ipari alkalmazásokat ismertető előadásokon elcsodálkozhattunk, hogy a mikroelektronikai gyártási folyamatok milyen nagy része épül plazmatechnológiára. Kutatóként kicsit meglepett, hogy ezen ipari berendezések mennyire empirikus alapon működnek. Az űrkutatás és asztrofizika kapcsán hallhattunk plazmahajtóművekről és láthattunk látványos égi plazmajelenségeket. Tudva, hogy az asztrofizikai objektumok nagy része plazmaállapotban van, nem csoda, hogy a Hubble űrteleszkóp használatával ezen a területen is számos új eredmény született.

A résztvevők közül sokan gratuláltak a konferencia jó szervezéséhez és a segítőkész regisztrációs stábhoz melyet Kovács Mariann vezetett. Sajnos az időjárást még ők sem tudták szabályozni mivel 100 év óta a legmelegebb napokat éltük át Budapesten. Ez igazán forró eredményeket hozott különösen a poszter termekben, ahol a kollégák feltűrt ingujjal, ásványvizes üveget szorongatva tárgyalták a legfrissebb eredményeket.

A konferenciához kapcsolódó internet címek:

Zoletnik Sándor
a magyar EURATOM Fúziós Szövetség koordinátora