Fizikai Szemle nyitólap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 2001/3. 107.o.

JEDLIK ÁNYOS BICENTENÁRIUMI FIZIKAVERSENY

Győr, 2000. április 29.

Jedlik Ányos születésének 200. évfordulójára a nagy tudós tanár emlékéhez méltóan ünnepségsorozatot szerveztek Győrben. A megemlékezések sorában volt városi ünnepség, középiskolai fizikaverseny (e lap már írt erről). Fizikaszakos tanárok egy csoportja elzarándokolt a szülőfaluba, Szimőre, és ott megkoszorúzta Jedlik szobrát. Kisiskolások kirándulásaik során, szintén meghajtották fejüket a szimői Jedlik-szobor előtt.

Kiadták Ferenczy Viktor “Jedlik Ányos élete és alkotásai" című könyvét. Megjelent a “Jedlik Ányos emlékezete. Születésének 200. évfordulóján" című kiadvány I. kötete is. Szeptember elsején felavatták a győri bencés gimnázium előtt Rieger Tibor szobrászművész alkotását, Jedlik Ányos és Czuczor Gergely szobrát. Az 1995-ben berendezett Jedlik Ányos emlékszoba a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban, egész évben nyitva volt, van. Az érdeklődés igen nagy, sok-sok diák tekintette, tekinti meg szaktanárok kíséretével, helyi tárlatvezetéssel.

Az emlékezők sorába az általános iskolák tanulói is bekapcsolódtak. Részükre a “Jedlik Ányos Emlékbizottság - Győr", a megyei pedagógiai intézet közreműködésével bicentenáriumi fizika versenyt hirdetett meg.

A szlovákiai csallóközi, és szűkebb környéki magyar iskolákat is meghívták. A vetélkedő két fordulós volt. Az elsőt, 1999. december 13-án, Jedlik Ányos halálának évfordulóján tartották meg iskolai szinten. Számításos, kísérleti és Jedlik Ányos életével, munkásságával kapcsolatos fizikatörténeti feladatokat kellett megoldani. A versenybizottság kérése volt, hogy ezen a napon minden iskolában emlékezzenek meg a tudós tanárról.

Az iskolák szaktanárai értékelték a dolgozatokat és a két legjobbat küldték el a bizottsághoz, ez egyúttal nevezés is volt a döntőbe. Az első fordulóban a megye 210 iskolájának 1500 tanulója versenyzett. Szlovákiában Nagy Teréz nagymegyeri tanárnő szervezte a versenyt. Mintegy 200 kisdiák dolgozott a feladatokon és ismerte meg Jedlik Ányos munkásságát.

A második fordulót, a döntőt, 2000. április 29-én a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskolában rendezték meg. A versenybizottság 30 megyei és 10 különböző iskolában tanuló szlovákiai diákot hívott meg az egész napos megmérettetésre. Négyféle feladatnak kellett megfelelni: hagyományos számításos, gondolkodtató feladatok; mérőkísérlet elvégzése; fizikatörténeti kérdések Jedlik életéről, munkásságáról; önálló, előre megtervezett kísérlet bemutatása (hozott eszközökkel), amely Jedlik Ányosra emlékeztet, munkásságával kapcsolatba hozható.

A számításos feladatokat a versenybizottság a szaktanárok által ismert kiadványokból válogatta össze. A mérőkísérletet Kovács László, a zsűri elnöke állította össze. A fizikatörténeti feladatokat Baksa Péter a rendező középiskola nyugdíjas igazgatóhelyettese készítette el. A feladatok a következők voltak:

1. feladat (5 pont)

Jedlik Ányos egy fiatal tudóst nyugateurópai tanulmányútjára így indította: “A fizika erőteljesen fejlődik, aminek műveléséhez magas fokú elméleti, matematikai képzettség szükséges. Ezért kell magának ott a forrásvízből innia, itt Magyarországon csupán a korsóból ihat."

(Horváth Á.: A megkésett világhír)ábra

Az itt látható képregény ennek a tudósnak világhírű eszközét rejti.
a) Mi az eszköz neve?

b) Ki volt ez a tudós?

 

2. feladat (14 pont)

Egy traktor szántás közben 9 kN erővel 1 óra alatt 5 km-re húzza az ekét. A földterület hossza 1000 m. Az egész területet 20 fordulóval szántja fel. (1 forduló egyenlő az oda-vissza úttal)

a) Mennyi idő szükséges folyamatos munka mellett a terület felszántásához?

b) Mennyi a munkavégzés?

c) Mennyi munkát végez a traktor másodpercenként?

3. feladat (12 pont)

Egy 0,05 g tömegű tölgyfából készült gyufaszálat tökéletesen elégetünk. A felszabaduló energia tizedrészével egyenlő nagyságú energiával - egyenletesen mozgatva - milyen magasra emelhetnénk fel az 1,5 dm3 térfogatú fenyőfából készült testet? ( = 0,7 g/cm3,  = 0,5 g/cm3, Lé= 18000 kJ/kg)

4. feladat (19 pont)

Három egyenlő térfogatú kockából egy négyzetes oszlopot alakítottak ki, melynek térfogata 12 dm3, átlagos sűrűsége 7 g/cm3. Az egyik kocka vörösrézből ( = 8,9 g/cm3), a másik ólomból ( = 11,3 g/cm3) van. Valaki azt állítja, hogy a harmadik kocka fából lehet.

Igaz lehet az állítása? Mit gondolsz? Válaszodat a számítások után, tapasztalataid alapján indokold meg!

Mérőkísérlet (15 pont)

Jedlik Ányos korában az áram erősségét-többek között-tekercsek és iránytű segítségével mérték. Megnézték, hogy milyen mértékben téríti ki az áram mágneses mezője a kis iránytűt nyugalmi helyzetéből.

A Te feladatot most az lesz; hogy megvizsgáljad, egy állandó mágnes különböző távolságokból milyen mértékben téríti ki az iránytűt?

Helyezd el az asztalon az iránytűt úgy,ábra hogy É-D-i irányba mutasson! A mágnest az iránytű tengelyére merőleges helyzetben helyezd el, a tengelytől 1 m-re a rajzon látható helyzetben! Nézd meg, ebben a helyzetben (1 m) hány fokos lett az iránytű eltérése a tengelytől! Közelítsd a mágnest az egyenes (mérőszalag) mentén az iránytűhöz! Mérd meg az elhajlás szögét 75 cm; 50 cm; 25 cm távolságnál!

A mért adatokat rendezd, gyűjtsd táblázatba, majd ábrázold az értékpárokat (távolság; elhajlási szög) koordináta rendszerben! Írd le tapasztalataidat néhány szóval! Meddig érdemes a mágnest az iránytű felé közelítened? Mi történik akkor, ha mindezt ellentétes pólussal végzed?

A Jedlik-totó 13+1 kérdésére összesen 7+3 pontot lehetett kapni. A nap legizgalmasabb, leglátványosabb része az önállóan megtervezett, előadott kísérlet bemutatása volt (video-felvétel is készült).

Az összetett verseny helyezettjei: 1. DEMKÓ GÁBOR (Kimle, tanára Bekő Jánosné), 2. ARBEITER KATALIN (Fertőd, Pápai Gyuláné), 3. MÁTYÁS PÉTER (Szlovákia, Érsekújvár, Borka Gyula), 4. STIPPINGER MARCELL (Sopron, Huszár Lászlóné), 5. SZABÓ MÁTYÁS (Mosonmagyaróvár, Gyebnár Gyuláné) és 6. SZÖLLŐSI ÁDÁM (Fertőd, Pápai Gyuláné).

A legszemléletesebb Jedlik-kísérlet díjazottjai: 1. GYERGYÓI EDIT (Mosonszentmiklós, Fülöp Viktorné), 2. HÁMOR ÁDÁM (Győr, Wöller László), 3. SZÖLLŐSI ÁDÁM (Fertőd, Pápai Gyuláné).

Feladatmegoldásért járó különdíjat NEMES CSABA (Győr, Kasza Györgyné) kapott.

A legjobb külföldi versenyző díját MÁTYÁS PÉTER-nek (Érsekújvár, Borka Gyula) ítélte oda a zsűri.

Győr-Moson-Sopron megye díjazottja a 6. osztályos DÁNYI ZSOLT (Győrsövényháza, Fehér Károly) lett, aki az összetett versenyben a 7. helyen végzett.

Diákok, tanárok egyaránt méltóan emlékeztek meg Jedlik Ányosról, kinek élete, munkássága példakép lehet mindenki számára.

Fülöp Viktorné
megyei szaktanácsadó
a szervezőbizottság elnöke