Fizikai Szemle nyitólap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 2001/3. 109.o.

ESCAMPIG KONFERENCIA LILLAFÜREDEN

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és az Európai Fizikai Társulat 2000. augusztus 26. és 30. között rendezte meg Lillafüreden az ESCAMPIG (Europhysics Conference on Atomic & Molecular Physics of Ionized Gases - "Ionizált gázok atom- és molekulafizikája") című konferenciáját. Az ESCAMPIG konferenciák két évenként kerülnek megrendezésre, és a téma egyik legjelentősebb európai fórumát jelentik. A hazai rendezvény a 15-ik volt a konferenciák történetében. A megnyitón részt vett Kobold Tamás, Miskolc város polgármestere, valamint Szabó Gábor, az Oktatási Minisztérium Kutatás-fejlesztési Helyettes Államtitkárság vezetője, aki egyben a konferencia hazai tudományos szervező bizottságának is a tagja volt.

A konferenciának több mint 200 aktív és körülbelül 30 kísérő (családtag) résztvevője volt. Annak ellenére, hogy az ESCAMPIG egy európai konferencia, tekintélyes számú résztvevő érkezett Japánból (37), és az Egyesült Államokból (6). A konferencia díszvendége volt a terület világhírű kutatója, Arthur Phelps professzor a Coloradói Egyetemről (Boulder), aki a megnyitó előadást tartotta argon gázban kialakuló kisülésekről, illetve azok modellezéséről. A nagyszámú japán résztvevőre a magyarázat az, hogy a következő (2002-es) ESCAMPIG-ot Grenoble-ban közösen rendezi az Európai és a Japán Fizikai Társulat.

A konferencia programja hat fő téma köré csoportosult: 1. Atomi és molekuláris folyamatok plazmákban, 2. Részecske energia eloszlási függvények, 3. Kisülésfizika: rétegek, transzport folyamatok és modellezés, 4. Plazma diagnosztika, 5. Lézer és részecske-nyalábok által keltett plazma folyamatok, 6. A plazmakémia és a plazma-fal kölcsönhatás fizikai alapjai.

Összesen tíz meghívott előadó - köztük több kiváló fiatal kutató, például Eva Stoffels (Eindhoven) és Svetlana Starikovskaya (Moszkva) - tartott összefoglaló előadást egy-egy részterületről. A fentieken kívül a beküldött dolgozatok közül a Nemzetközi Tudományos Bizottság kiválasztotta azokat, amelyek leginkább a téma élvonalába tartoztak, és ezeket a szerzőik 10 perces előadások formájában ismertették. A többi eredmény, több mint 200 dolgozat, a három poszter szekció keretében került ismertetésre.

A hazai résztvevők viszonylag kis száma azt az elmaradást jellemzi, amely hazánkban a gázkisülések és a plazmafizika "népszerűségével" és az erre a területre történő viszonylag szerény ráfordításokkal kapcsolatos. Pedig a konferencián elhangzott előadások, illetve az ott bemutatott poszterek tanulsága éppen az, hogy ez a tudományterület az alapkutatások mellett, a csúcstechnikának számító ipari alkalmazások széles skáláján is fontos szerepet játszik. Ezek közül itt, az anyagtudományban fontos analitikus eljárásokon, valamint a számítógépes modellezésen kívül csak a nagy integráltságú áramkörök gyártására szeretnénk utalni.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Miskolc Város Önkormányzatának a részben technikai, részben egyéb segítségért, amivel hozzájárult a konferencia sikeréhez. Köszönet illeti továbbá a Paksi Atomerőmű Rt., a General Electric Hungary (Tungsram) Rt., az Oktatási Minisztérium Kutatás-fejlesztési Helyettes Államtitkársága, a Magyar Tudományos Akadémia, valamint az Európai Fizikai Társulat és az Institute of Physics (London) vezetőit, akik a konferencia sikeres lebonyolításához, illetve számos (főként kelet-európai) kolléga részvételéhez nyújtottak komoly anyagi támogatást.

A konferencia hazai szervezőbizottságának a nevében ezúton is köszönetet szeretnénk mondani a teljesen zavartalan lebonyolításért a lillafüredi Hotel Palota vezetőinek és munkatársainak, a Contours Kft-nak valamint az Eötvös Társulat Titkárságának.

Szigeti János, Donkó Zoltán