Fizikai Szemle nyitólap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 2000/11. 357.o.

CSIKAI GYULA 70

Gyulai József, az Eötvös Társulat elnöke
Marx György, a Fizikai Szemle szerkesztője

1930. október 31-én született CSIKAI GYULA Tiszaladányban, az Alföldön. Hetvenedik születésenapján egyetemek és kutatóintézetek vezetői, az MTA Fizikai Osztályának és az Eötvös Loránd Fizikai Társulatnak az elnöke köszöntötték. Előadásokban tisztelegtek példamutatása előtt tanítványai, kutatótársai, tisztelői. A Fizikai Szemle ezen ünnepi számával köszöntjük Csikai Gyulát, mint az Eötvös Társulat tiszteletbeli elnökét és a Fizikai Szemle nívódíjas szerzőjét. E szám szerzői Neki ajánlják írásaikat.

Csikai Gyula Debrecenben tanult. A Református Kollégiumban Jakucs István tanár úr, a Kossuth Egyetemen Szalay Sándor professzor úr volt a mestere.

A 20. században ez elektromágneses hullám, majd az elektron, azután pedig a neutron olyan munkaeszközzé vált a modern ember kezében, mint valaha a kőbalta, a fűrész, a kalapács volt. Az atommagot hazánkban a Debreceni Iskola hozta emberközelbe, tette a kutatás tárgyává és a technika eszközévé. Szalay Sándor figyelme által kísérve Csikai Gyula lett a gyors neutronok kiváló ismerője és alkalmazója. Gyorsneutron-generátorokkal dolgozik, róluk írt könyve amerikai bestseller. Az atommagok neutron-hatáskeresztmetszeteinek föltérképezéséért a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség fejezte ki elismerését. Kezében a neutronok alapkutatási témából a modern élet gyakorlati szerszámává váltak. Lezárt dobozban lévő ismeretlen anyag kémiai összetételét elárulja neki a neutronbesugárzás által kiváltott gamma-spektrum. Így például a C, N, O atomok arányát pontosan kimérve akár azt is meg tudja mondani, milyen kábítószer vagy robbanószer lapul a csempész bőröndjében. Ez a módszer az Amerikai Védelmi Minisztérium figyelmét is felkeltette, ezidén Csikai Gyula meghívásra félévet dolgozott az Egyesült Államokban.

Csikai Gyula jó 200 tudományos közleményére 1500 alkalommal hivatkozik a nemzetközi szakirodalom. Az ő szemében valószínűleg még kedvesebbek tanítványainak eredményei. Debrecenben nem csak kísérleti fizikát, neutronfizikát tanított, hanem megtartotta a Fizika és Társadalom kollégiumot is. Keze alatt 30 magyar és 13 külföldi fiatal készített disszertációt. Jelentős mértékben neki köszönhető a Debrecenben végzett fizikatanárok országos tekintélye, amit kísérletező kedvükkel érdemelnek ki. Csikai Gyula tudományos világkonferenciák és magyar tanárkonferenciák kedvelt előadója.

Csikai Gyula mintegy 50 éve tanít a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, professzorként, dékánként, rektorként. Dolgozott felsőoktatási miniszterhelyettesként. A Magyar Tudományos Akadémia Fizikai Osztályának elnökhelyettese volt. Tagja még az Academia Europaeának és a New York-i Akadémiának. Az Eötvös Társulatban főtitkárként és elnökként, a Magyar Nukleáris Társaságban elnökségi tagként, az Országos Atomenergia Hivatal tanácsában tagként, a IUPAP Magfizikai Bizottságában titkárként dolgozott/dolgozik.

Munkáját és eredményeit a Társulat Eötvös-érme (1980), Állami Díj (1983), az amerikai Award for Extraordinary Achievement in Nuclear Science (1986) ismerte el. Egyetemi neutronlaboratóriuma folyamatos munkakapcsolatot tart fenn EURATOM, amerikai, német, japán, svájci kutatóintézetekkel.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris kutatási és képzési programját vezette Bangladesh, Bulgária, Burma, Kuba, Marokkó, Nigéria, Peru, Szudán, Thaiföld, Vietnam, Zambia intézeteiben. Megható hallani, ahogy a fejlődő világ magfizikusai szólanak hálával Csikai professzorról. Még meghatóbb hallani, ahogy Debrecenben végzett tanítványainak százai-ezrei dicsérik nevelőmunkáját, példamutatását. Csikai Gyula önzetlen, felelősségtudatos, igényes munkájára szüksége van fejlődő hazánknak.