Fizikai Szemle nyitólap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 2000/10. 350.o.

43. KÖZÉPISKOLAI FIZIKATANÁRI ANKÉT ÉS ESZKÖZKIÁLLÍTÁS

Keszthely, 2000. április 16-20.

A 43. Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállításra (a továbbiakban: Ankét) a megszokott időben, a tavaszi szünetben került sor Keszthelyen. A sikeres akkreditációs eljárás után, és az indítási engedély birtokában az ANKÉT 30 ÓRÁS TOVÁBBKÉPZÉSNEK MINŐSÜLT. AZ időtartam biztosítása miatt hosszabb is volt, mint a megelőző évek hasonló rendezvénye: 2000. április 16. és 20. között rendeztük meg. Az ország számos településéről érkezett közel 200 fizikatanár az előírt feltételek teljesítése esetén Tanúsítványt kaphatott.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Középiskolai Oktatási Szakcsoportjának (a továbbiakban: Szakcsoport) Vezetősége - a helyi adottságokat is figyelembe véve - az Ankét témájaként a “KILÁTÁSAINK A HARMADIK ÉVEZREDBEN" címet adta meg. Ezen belül a Környezetfizikát emelte ki. A téma kiválasztásában érvényre jutott a fizikatanárok igénye és nyitottsága korunk gondjai, a környezeti problémák iránt.

Fizikatanításunk jelenét és jövőjét alapvetően meghatározzák múltunk kiemelkedően nagy magyar fizikusai. Szinte hagyományszerűen megemlékezésekre is sor került: Jedlik Ányos születésének 200., Bay Zoltán és Gábor Dénes születésének 100. évfordulóján tisztelettel és büszkeséggel gondoltunk Rájuk.

A több hónapon át tartó szervező munkában a Szakcsoport, a Társulat Titkársága, Keszthely Város Önkormányzata, a Veszprémi Egyetem Keszthelyre kihelyezett Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kara (a továbbiakban: Kar), a Vajda János Gimnázium, valamint több helyi oktatási intézmény, illetve Farkas László tanár vezetésével a Város fizikatanári közössége vett részt. Mint utólag kiderült, a közös munka eredményeként mindenki számára hasznos s maradó emlékeket nyújtó továbbképzés valósult meg.

Az Ankét legfontosabb eseményei:

április 17.

Az ünnepélyes megnyitón Kopcsa József, a Szakcsoport elnöke üdvözölte a megjelenteket, közöttük a finn és a romániai testvérszervezetek, valamint az Általános Iskolai Oktatási Szakcsoport képviselőit. Röviden ismertette Szakcsoportunk eddigi, az Ankét megrendezése érdekében kifejtett munkáját és bemutatta az Elnökséget. Közülük Szabó Imre polgármester Keszthely város, Szabó Ferenc dékán a Kar és Batha Kálmán a helyi szervezők nevében köszöntötte az Ankét résztvevőit. Gyulai József akadémikus, a Társulat elnöke üdvözlő szavai sorában indokolta a témaválasztás aktualitását, azt a célt, hogy létünk jövőbeni problémáit csak a biológia, a fizika és a kémia tudományok szoros együttműködésével tudjuk megoldani.

A Megnyitó változatlanul nagy érdeklődést kiváltó része a Díjak és a Vándorérem átadása volt.

Mikola Díjat kapott LEHOCZKI PÁL, a békéscsabai Hugonnai Vilma Egészségügyi Szakközépiskola tanára. Az indoklásból érdemes néhány részletet kiemelni: “Magas szintű szakmai felkészültsége szerencsésen párosul gyermekközpontú tanári egyéniséggel ... mindig hangsúlyt fektet a kísérletezésre. Számos kísérleti eszközt tervezett és készített ... Fizikai oktatóprogramjait rendszeresen bemutatja az általános iskolai, valamint a középiskolai Ankétokon ... munkájának ... elismeréseként ... Békés megyei Csoport ... elnöknek választotta."

A soproni Vermes Miklós Országos Fizikus Tehetségápoló Alapítvány által létesített Vermes Díjat SZEGEDI ERVIN, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának vezető tanára, a Fényes Imre Díjat JURISITS JÓZSEF, a szekszárdi Garay János Gimnázium igazgatóhelyettese kapta.

A Vándorérmet eddigi “őrzője", Kopcsa József a soron következő egy éves időtartamra PÁLOVICS RÓBERT tanárnak (Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg) adta át.

A Megnyitó zárásaként a Szakcsoport elnöke az akkreditációs engedélyben foglaltak nagyon pontos betartására hívta fel a fizikatanárok figyelmét. A Szakcsoport elnökölt a szakmai előadásokon.

Marx György akadémikus (az ELFT tiszteletbeli elnöke) “Globalizáció és új erkölcs" című előadásában felhívta a figyelmet: fizikatanároknak fel kell készülniük a 21. század várható kérdéseinek a megválaszolására.

Tóth György osztályvezető (Magyar Állami Földtani Intézet) a Hévízi-tó keletkezéséről tájékoztatott.

Köteles György professzor (Fodor József OKK-OSSKI) a természetes radioaktív sugárzás egészségügyi kockázatáról adott reális képet.

Az első nap délelőttje az Eszközkiállítás megnyitásával zárult.

A délutáni műhelyfoglalkozások után a szigligeti Eszterházy-pincében felejthetetlen folklór műsor és bőséges vacsora várta a résztvevőket.

április 18.

Elnök: Batha Kálmán.

Füstöss László professzor (BME) Gábor Dénes életművét mutatta be.

Papp Zsolt (BME) a hologram-készítésről és annak iskolai kivitelezhetőségéről számolt be.

Koltay Ede professzor (Debreceni Egyetem TTK) a légkör aerosolos terheléséről, annak az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról adott elő.

Kiss Árpád Zoltán igazgatóhelyettes (ATOMKI) a környezet állapotát vizsgáló fizikai eljárásokról tájékoztatott.

Maróti Péter professzor (Szegedi Egyetem) a napfényről, mint környezetalakító tényezőről tartott előadást. Délután hévízi tanulmányi kirándulásra került sor.

Ezen a tófürdőnek az egészségügyben betöltött szerepéről hallhattunk részletes előadást. Kipróbálhattuk a gyógyvíz hatását is.

Vacsora után a Festetics-kastélyban zongorahangverseny volt.

április 19.

Elnök: Krassói Kornélia.

Szalóky Albert paptanár (Czuczor Gergely Gimnázium, Győr) Jedlik Ányos hullámtannal kapcsolatos kísérleteit,

Gulyás Pálné elnök (TKTE) a természet- és a környezetvédő magatartás kialakításának feltételeit,

Bérczi Szaniszló (ELTE) a fizikai áramlások - technológiák - környezetmátrix témakört ismertette.

Kiss Ádám professzor (ELTE és OM) a radioaktív szennyezés fajtáit, sajátosságait, mértékét ismertette és a hazai feladatokra, valamint a jövőbeni kilátásokra hívta fel a figyelmet.

Lukács Béla professzor (KFKI-RMKI) történeti áttekintést adott az életforma és a környezet összefüggéseiről.

Kováts Balázs főosztályvezető (Paksi Atomerőmű Rt.) a lakosságnak az Atomerőművel kapcsolatban kialakult véleményét ismertette.

Hermann Pál főenergetikus (Mátrai Erőmű) az Erőmű szennyezéséről, valamint az új kéntelenítő berendezés építéséről adott képet.

Délután a műhelyfoglalkozásokra került sor.

Az estét a helyi Vajda János Gimnázium tanulóinak nosztalgia tánc- és énekbemutatója tette emlékezetessé.

április 20.

Elnök: Kiss Jolán. Előadásokon és Oktatáspolitikai Fórumon vehettek részt a tanárok.

Az előadók közül Kovács László főiskolai tanár (az ELFT alelnöke) Bay Zoltánra emlékezett.

Kovách Ádám (ATOMKI, ELFT főtitkára) a fizika és társtudományok kapcsolatáról vetett fel néhány gondolatot.

Környei László, a közoktatásért felelős helyettes államtitkár (OM) vitaindítójában befejezett tényként említette meg a kerettantervekkel kapcsolatos munkálatokat, a Minisztérium elképzeléseit a pedagógusok fizetés- és kötelező óraszám-emeléséről, a minőségbiztosítás fontosságáról. A tényszerű - a jelenlévő tanárokat irritáló - tájékoztatás után hozzászólások következtek. Ezekből kicsendült a fizika tantárgy tantervi helyzete miatt érzett elkeseredés, valamint az, hogy elégedetlenek a tájékoztatóval.

A Fórumot követően előbb az Eszközkiállítás, majd a Műhelyfoglalkozások értékelése, valamint a díjak és jutalmak átadására került sor. Az eszközkiállítás eredményeit az Értékelő Bizottság elnöke, Zsúdel László ismertette. A Bizottság tagjai voltak: Bolgárdi László (Salgótarján), Csajági Sándor (Paks), Góbor László (Keszthely), Lutter András (Dunakeszi), Miklós Erika (Miskolc), Német Béla (Pécs), Pálovics Róbert (Zalaegerszeg). Az Elnök megállapította, hogy a kiállításon régi és új ötleteket, valamint azok kísérleti megvalósításait láthattuk. Régi és új kiállítók jelentek meg. Egyik jelentős pozitív jelenség, hogy kísérletező “nagyjaink" (Öveges József és Vermes Miklós) szórakoztató kísérleti eszközei is “feltámadtak". Szólt a számítógépes programok hasznáról is.

A Bizottság döntése alapján az I. díjat ERBLINGER FERENC (Szekszárd), a II. díjat NAGY ZSOLT (Debrecen), a III. díjat GYARMATI CSABA (Dunakeszi), PAPP KATALIN és tanítványai (Szeged), SIKÓ DEZSŐ (Kecskemét) kapta.

Dicséretben részesült FARKAS GYULA (Tapolca), GYARMATI CSABA (Dunakeszi), MÁRKI-ZAY JÁNOS (Hódmezővásárhely), MÉSZÁROS SÁNDOR (Budapest), SZÁSZNÉ CSEH GYOPÁR (Kaposvár).

A Műhelyfoglalkozásokat a Műhelybizottság - Ambrózy Béla (Miskolc), Bedő Csaba (Keszthely), Cseh Tibor (Balassagyarmat), Hóbor Sándor (Eger), Keveházi Balázs (Keszthely), Kisberk János (Sopron), Kovács Anna (Berettyóújfalu), Lakó Ferenc (Budapest), Theisz György (Székesfehérvár), Vadvári Tibor (Zalaegerszeg), Várnagy István (Tatabánya), Verő Lászlóné (Budapest) - elnöke, Mascher Jenő értékelte: 24-féle műhelyfoglalkozást tartottak; többségüket kísérletekkel illusztrálták, a foglalkozások során többen az előadásokon elhangzottakat elmélyítették, a korábbi évekkel összehasonlítva, többen és változatosabb témákban tartottak foglalkozásokat.

A Bizottság döntése alapján: I. díjas HÄRTLEIN KÁROLY (Budapest), II. díjas MOLNÁR MIKLÓS (Szeged) és UJVÁRI SÁNDOR (Székesfehérvár), III. díjas GYARMATI CSABA (Dunakeszi), PAPP KATALIN (Szeged) és PILÁTH KÁROLY (Budapest).

Emléklapot és ajándékot kapott BOZSOKI ANNA-MÁRIA (Pécs), HAJDÚNÉ KUCSORA JUDIT (Miskolc), KISS SÁNDOR (Debrecen), KOVÁCS KÁLMÁN (Budapest), KOVÁCS LÁSZLÓ (Szombathely), MESTER ANDRÁS (Miskolc), NYERGES GYULA (Dorog), PLÓSZ KATALIN (Budapest), TARDI SÁNDOR tanuló (Nyíregyháza), ZSIGÓ ZSOLT (Nyíregyháza).

A Szakcsoport nevében Kopcsa József jelképes ajándékkal mondott köszönetet példamutató munkájukért a helyi szervezőknek, Batha Kálmán, Batha Kálmánné és Muszatics László igazgatóknak, Menyhárt László igazgatóhelyettesnek, Bedő Csaba munkaközösség vezetőnek, Berke József fotósnak, Berkéné Várbíró Beáta, Góbor László, Keveházi Balázs, Molnár Eszter és Schuch Angéla tanároknak. Külön kiemelte Farkas László tanár mindenre kiterjedő figyelmét, valamint lelkes, igényes és közel egy éven át tartó tevékenységét. Az elismerést jelentő jutalmat Nagy Zsigmondné, Margó adta át.

Az Ankét zárásaként Kovách Ádám főtitkár értékelte a négy nap eseményeit és köszönetet mondott a támogatóknak: Balaton Múzeum, Budapest Bank Keszthelyi Fiókja, Cséby Erika, DÉDÁSZ Rt. Keszthelyi Kirendeltsége, Europrofil Kft., Festetics Kastélymúzeum, Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Hévíz város Önkormányzata, Keszthely város Önkormányzata, Komáromy Pékség, MATÁV Rt., Nemzeti Tankönyvkiadó, Oktatási Minisztérium, Országos Szabadalmi Hivatal, Sörüzem Kft., Szabványügyi Hivatal, Szent András Kórház (Hévízfürdő), Tóth László pincemester (Szigliget), Vajda János Gimnázium és Vendéglátóipari Szakközépiskola (Keszthely), Zala Megyei Pedagógiai Intézet, Zala Volán Utazási Iroda, Zwinger Kiadó.

A Társulat Elnöksége nevében köszönetet mondott a Szakcsoport Vezetőségének már az első visszajelzések alapján is sikeresnek mondható Ankét megrendezéséért, ugyanakkor felhívta a figyelmet azon problémák néhányára (például műhelyfoglalkozások körültekintőbb szervezésének szükségessége és az Oktatáspolitikai Fórummal kapcsolatos igények sokkal körültekintőbb kielégítése), amelyekkel a jövőben behatóbban kell foglalkozni.

Kopcsa József “Viszontlátásra jövőre Gödöllőn" szavakkal búcsúzott az Ankét résztvevőitől.

Középiskolai Oktatási Szakcsoport