Fizikai Szemle nyitólap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 1999/2.

BUGÁT PÁL TERMÉSZETISMERETI VETÉLKEDŐ

Kiss Csilla, Radnóti Katalin

A természettudományos tantárgyak összehangolt tanítására 1973-tól kezdődtek meg a kísérletek Magyarországon. Ehhez kapcsolódott Marx György akadémikus kezdeményezésére - a "Természet Egysége" című országos tanulmányi verseny, amelyen az akkori kísérleti tantervet tanuló diákok mérték össze tudásukat. A szervezési feladatokat az ELTE Atomfizikai Tanszék, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium és a Mátra Művelődési Központ látta el. A verseny színhelye Gyöngyös volt, és hat alkalommal rendezték meg 1976-82 között.

1984-ben új formában hirdette meg a versenyt a TIT Természettudományi Stúdió, a TIT Heves megyei szervezete, a Természet Világa folyóirat, a Berze Nagy János Gimnázium és a Mátra Művelődési Központ "Értem a Természetet" címmel. A gyöngyösi verseny 1986 óta, mint Bugát Pál Országos Középiskolai Természetismereti Vetélkedő néven szerepel a középiskolai versenyek sorában. 1998-ban 15. alkalommal került megrendezésre a vetélkedő. A vetélkedő több egyedi elemet hordoz magában. Évenként változó, előre megadott, témakörök alapján állítja össze a zsűri a kérdéseket, feladatokat, a résztvevő 3 fős csapatok számára. Az elmúlt 15 évben kitűzött témák minden esetben komplex látásmódot kívántak meg a versenyzőktől, a modern természettudományos világképnek megfelelően.

A verseny iránt évek óta nagy az érdeklődés, több mint 100 csapat írja meg a tavaszi szünetek idejében Budapesten megrendezett elődöntőre készült feladatsorokat., melyek közül 20 csapat jut az augusztus végén, Gyöngyösön megrendezésre kerülő döntőbe.

A vetélkedő zsűrijének elnöki tisztét 1990-ig Gánti Tibor professzor látta el, melyet 1991-től Abonyi Iván vett át, jelenleg pedig Radnóti Katalin látja el. Kezdettől tagjai még a zstirinek Róka András és Szerényi Gábor. Szakértőként, illetve zsűri tagként részt vettek a munkában Berend Mihály, Molnár Tamás, Széll András és Urbán Gábor. Hosszú éveken át kiemelkedő szerepe volt a verseny lebonyolításában, az azóta elhunyt Kiss Lajos tanár úrnak.

A Bugát - 15 (1998) döntőjéről

A döntő megrendezésére 1998. augusztus 19-22. között került sor Gyöngyösön. Az ünnepélyes megnyitón Komenczi Bertalan, a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium üdvözölte a megjelenteket. Ezt követően Juhász-Nagy Ágnes, a TIT Stúdió Egyesület igazgatója elevenítette fel a 15 év történetét, majd megnyitotta a versenyt, melyet kér előadás vezetett he. Marx György: "Lakható-e a Föld?" című előadásban azt fejtegette, hogy az igenlő válasz megadáshoz a tudományok különleges "összjátékára" volt szükség. Remek humorral, a legkisebb adatokra támaszkodva vezette a hallgatóságot az üvegházhatás, a radioaktivitás, a savas eső és a visszacsatolás fogalmai között. Beck Míhály: "A természettudományok egysége" című előadásban a tudományok fejlődése során jelentkező differenciálódás és integrálódás egységéről szólt.

A következő nap a csapatok a meghirdetett témakörhöz kapcsolódó "hozomány-dolgozataikat" adták le, melynek elkészítése általában 2-3 hét adatgyűjtő, kutató, rendszerező munkát jelentett a diákoknak a nyári szünetben. De volt olyan is, amelynek készítői kétéves felméréssorozatuk tükrében keresték a választ, majd bemutatták álláspontjukat jelenünkről és várható jövőnkről. (Megállíthatja-e a természet a selyemkóró terjedését?)

A verseny írásbeli részében a diákoknak fizikai, kémiai és biológiai ismereteikről, környezeti tudásukról kellett számot adni 3 óra alatt. Délután a csapatok terepgyakorlaton vettek részt. A közel 7 km-es út során a résztvevők a Mátra és az Alföld határterületén, az élőhelyek sokféle társulását figyelhették meg. A nap zárásaként gyöngyösi városnézés, szabad program és a III. Gyöngy Nemzetközi Néptáncfesztivál török és angol folklórprogramja nyújtott szórakozási és pihenési lehetőséget.

Augusztus 21-én laboratóriumi gyakorlaton mérték össze tudásukat a csapatok, majd ezt követte a régi hagyományokat felelevenítő érdekes hibakereséses feladatok megoldása. A délutáni forduló informatika volt. A számítógépes szimulációs feladatok mára nagyon kedveltté váltak. Míg hat évvel ezelőtt, amikor a verseny kiegészült ezzel a megmérettetéssel, voltak olyan csapatok, akiknek tagjai még nem kezeltek számítógépet, mára a feladat készítőinek le kellett védenie az adatokat, nehogy a szemfülesek "meghamisíthassák" az eredményüket. Itt a valós élet problémáinak megoldáshoz, a fizika technikai oldalának tudás

anyagát felidézve, néha még komoly viták árán is együtt dolgozott a csoport annak eldöntésén, hogy a szimulációs feladatban vajon melyik, a szél-, a nap- atomerőmű a kedvezőbb energiatermelési lehetőség egy képzeletbeli közösség számára, illetve együttesen nyomták meg a felderítő űrhajó képzeletbeli gázpedálját. Versenyen kívül még egy "mókás feladat" is várt csapatokra, mely a következő volt:

"Az ökológus le volt foglalva kísérleteivel. Ráadásul sokat esett az eső. Mire újra kilátogatott féltve gondozott zöldséges kertjébe, nem ismert rá. Nem volt mit tenni.... Írjátok meg a történet folytatását minél szórakoztatóbb módon, de tudományos szóhasználattal!"

Fiataljaink találékonyságát és kiváló humorát bizonyítva nagyszerű befejezések érkeztek. Például:

Az ökológus később rájött, hogy itt egy rendkívül dús társulás alakult ki, megnőtt a diverzitás, de azt mondta - erről szívesen lemondott volna, a riói konferencián valószínűleg nem erre gondoltak..."

Bár a biodiverzitás megőrzését fontosnak tartotta, kertjében mégis mesterséges szelekciót kellett alkalmaznia. Így hát felvette vulkanizált kaucsukhól készült csizmáját, és meghatározta a jövevényfajok pontos koordinátáit a négy dimenziós téridőben. Majd kapájának potenciális és kinetikus energiát adott..."

Augusztus 22-én délelőtt került sor az izgalmas, három részből álló szóbeli fordulóra, melyet szintén a feladatok színgazdag arzenálja jellemzett. A gyorsan értékelhető villámkérdések mellett sor került fizikai kísérletek bemutatására és elemzésére, saccolni kellett meghökkentő adatokra, a diverzitás jegyében fel kellett ismerni irodalmi alkotásokban szereplő növény- és állatfajokat, el kellett tudni igazodni Afrika fejlődő országai között, fel kellett tudni ismerni állításokról, hogy igazak-e vagy légből kapottak.

A verseny eredménye:

  1. Türr István Gimnázium és Pedagógiai SZKI (Pápa) csapattagok: KOZMA PÉTER, KÜRTHY GÁBOR, METCZ BALÁZS (felkészítő tanár: Pénzes Ferenc)
  2. Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium (Szeged) KÓNYA GÁBOR, ORVOS GÁBOR, SIPICZKY TAMÁS (Kiss Istvánné, Kovácsné Bakacsi Judit, Meleg István)
  3. Németh László Gimnázium (Budapest) GEGESY ZSOMBOR, KOCSIS ANDRÁS, SÁRITZ KA'I'ALIN (Antók Péterné)
  4. Veres Pálné Gimnázium (Budapest) HOMA ZOLTÁN, TÓTH MÁTÉ, VÖLGYES DÁVID (Hubainé Hidegkuti Rita)
  5. Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium (Szeged) GÁSPÁR IMRE, PAJOR SÁNDOR, PINTÉR SÁNDOR (Gál Béla, Vincze István)
  6. III. Béla Gimnázium (Baja) BUDAI JUDIT, KÓMÁR VALÉRIA, POLGÁR NOÉMI (Mezeiné Kopasz Mária, Kertész Bernadett, Polgár László)

Különdíjak:

A legjobb írásbeli feladatok megoldói: Veres Pálné Gimnázium (Budapest) HOMA ZOLTÁN, TÓTH MÁTÉ, VÖLGYES DÁVID

A legjobb gyakorlati eredmény (gyakorlati forduló + informatika): Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium (Szeged) KÓNYA GÁBOR, ORVOS GÁBOR, SIPICZKY TAMÁS

Vidám feladat megoldása: Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Sopron) FÜHRER LIVIA, HOMOR PÉTER

Hozománydolgozatok: Németh László Gimnázium (Budapest) SÁRITZ KATALIN; Türr István Gimnázium és Pedagógiai SZKI (Pápa) KOZMA PÉTER, KÜRTHY GÁBOR, METCZ BALÁZS; Arany János Gimnázium (Nagykőrös) HORVÁTH ZSOLT, KALOTAI MILÁN, RAPI SÁNDOR; Berze Nagy János Gimnázium (Gyöngyös) MOLNÁR CSABA; Szinyei Merse Pál Általános Iskola és Gimnázium (Budapest) BOZÓKY ZOLTÁN, MACSÁRI VIKTÓRIA, VARGA MÓNIKA; Béla Gimnázium (Baja) POLGÁR NOÉMI.

Rendezők: TIT Stúdió Egyesület (Budapest), Berze Nagy János Gimnázium (Gyöngyös), Mátra Művelődési Központ (Gyöngyös), Természet Világa folyóirat (Budapest).

Támogatók: Környezetvédelmi Minisztérium, Magyar Soros Alapítvány, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány, Budapest Főváros Közgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága, Gyöngyös Város Önkormányzata, Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt., ELTE Tanárképző Főiskolai Kar.

Zsűri: Radnóti Katalin elnök, Molnár Tamás, Szerényi Gábor, Széll András.

Tanácsadók: Róka András, Urbán Gábor.