Fizikai Szemle nyitólap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 1999/1.

KISS DEZSŐ KÖSZÖNTÉSE

Jéki László

Neutronok, neutrínók, KFKI, Dubna, közélet - ezek Kiss Dezső akadémikus eddigi pályájának kulcsszavai.

Az 1951-ben Debrecenben szerzett fizikusi diplomával a Központi Fizikai Kutató Intézetben Jánossy Lajos aspiránsa lett. A mű-mezonok élettartamának méréséből kandidált 1955-ben, majd érdeklődése az alacsonyenergiájú magfizika felé fordult. Méréseivel a reaktor mellett gyűjtött neutronspektroszkópiai adatokat, 1960-tól 1963-ig a dubnai Egyesített Atomkutató Intézetben a neutronbefogásos magreakciók mechanizmusát vizsgálta. Ettől kezdve a KFKI mellett Dubna a másik meghatározó hely az életében. 1966-ban doktori értekezés kísérleti magfizikából, magfizika Koppenhágában a Bohr Intézetben, majd 1970 a témaváltás éve, részecskefizikával kezd foglalkozni.

Mérések Szerpuhovban, ekkor is Dubna a közvetítő, kaonok, pionok furcsa tulajdonságai, majd 1975-től a CERN. Itt ébred fel benne a neutrínók iránti máig tartó vonzalom, detektor modellt tervez. 1976-79-ben ismét Dubna, az intézet aligazgatója és elektronikus neutrínó detektort tervez, később a mérések részese. Újra itthon, főigazgató-helyettes a KFKI-ban, 1976-tól levelező, 1985-től rendes tagja a Magyar Tudományos Akadémiának: 1984-ben kezdődnek a neutrínó kísérletek a Bajkál tónál. Ismét Dubna, az 1989-1992 időszakban főigazgató, ő a nemzetközi intézet első nem szovjet vezetője. Majd újra itthon, a fő program továbbra is a neutrínók keresése, mérések a Bajkál tónál és a Gran Sasso alagútjában.

Négy évtizede oktat, jegyzeteket, tankönyveket írt. Elnöke volt az Eötvös Loránd Fizikai Társulatnak. Megannyi hazai- és nemzetközi, tudományos- és tanácsadó testület tagja, tisztségviselője, szerkesztőbizottságának tagja. Tudománypolitikai vitákban mindig kiáll az alapkutatások mellett. Aktív, szenvedélyes ismeretterjesztő. Sokirányú tevékenysége közben arra is mindig maradt ideje, hogy "Dezső" legyen, pertuban mindenkivel, közvetlen, életszerető kolléga, főnök és barát.

Hetvenedik születésnapodon további derűs alkotó éveket, jó egészséget kívánunk Neked Dezső!