Fizikai Szemle

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 1997/8. 262.o.

VIRÁGH ELEMÉR 1940 -1996

Rónaky József
a Sugárvédelmi Szakcsoport elnöke

Balatonkenesén, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Sugárvédelmi Szakcsoportjának XXII. Továbbképző Tanfolyamán nem szól a country-zene. Először a tanfolyamok történetében nincs ott Virágh Elemér barátunk. Nem könnyű megbarátkozni a gondolattal, hogy a magyar sugárvédelem egyik legszínesebb egyénisége végleg eltávozott. 1996. november 7-én 56 éves korában, hosszú betegség után halt meg, amikor már azt hittük, hogy legyűrte a bajt, és meggyógyult.

Tanár volt, a szó legnemesebb értelmében. Debrecenben tanult, három évig tanított általános iskolában, majd a fővárosi KÖJÁL Sugáregészségügyi Osztályára került. Ott jegyezte el magát a gyakorlati sugárvédelemmel. Korai publikációi a KÖJÁL-ban felmerült rnérési problémák színvonalas megoldásairól számoltak be. Ma, amikor a lakások, helyiségek radon-koncentrációjának mérése korszerű és divatos témának számít, nem haszontalan megemlíteni, hogy 1968-ban Elemér már a laboratóriumok levegőjében lévő radon-tartalom meghatározásáról írt. A KLTE-n doktorált.

1969-ben meghívták a létesülő tanreaktorba sugárvédésznek. Ez a szó is az ő leleménye. Az ott töltött húsz év élete legtermékenyebb időszaka. Kidolgozta, működtette a tanreaktor sugárvédelmi rendszerét, egyetemi hallgatók százait tanította sugárvédelemre. Nyolc jegyzetet írt.

A tanreaktorban ismerkedett meg a termolumineszcens dozimetriával. Különösen annak alkalmazása érdekelte. A reaktor kevert neutron-gamma sugárzási terében végzett TLD mérései alapján írta kandidátusi disszertációját is.

A paksi atomerőmű mérnökeit nukleáris szakmérnöki tanfolyamokon oktatta sugárvédelemre. A blokkok indulásakor ő vezette az indítás alatti sugárvédelmi mérési programot. Mindig szívesen mesélt a "bányában" gyűjtött élményeiről.1989-ben az erőmű sugárvédelmi osztályának vezetője lett. A megújult műszerpark főleg az ő érdeme.

Az MTA Sugárvédelmi és Környezetfizikai Bizottságának Gyakorlati Sugárvédelmi és Oktatási Munkabizottságát vezette, döntő érdemeket szerzett a sugárvédelmi oktatási rendszer kidolgozásában és bevezetésében.

Járta a világot, rengeteg barátja volt, különösen a német nyelvterületen. A Német-Svájci Sugárvédelmi Társaság megbecsült tagja volt. Minden útja után megírta tapasztalatait. Sok magyar sugárvédész számára Elemér sajátos hangú írásai a korszerű szakmai információ legfontosabb forrását jelentették.

A Sugárvédelmi Szakcsoport egyik legaktívabb tagját, volt titkárát gyászolja. Elemér barátunk! Hiányozni fogsz Balatonkenesén és a hétköznapokon.