Fizikai Szemle nyitólap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 1997/02 58.o.

MEGÉRKEZETT A HALE-BOPP ÜSTÖKÖS

1.foto
A Hale-Bopp üstökös 1997 március 10-én hajnalban

A C/1995 01 (Hale-Bopp) üstököst két amerikai amatőr csillagász - Alan Hale és Thomas Bopp - fedezte fel 1995 júliusában. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy rendkívüli üstököst találtak, mely már jóval a Jupiter pályáján túl is igen aktívnak bizonyult. A pályaelemek azt mutatták, hogy a Hale-Bopp - üstökös 1997 tavaszán igen nagy fényességet érhet el, szabad szemmel is könnyen észlelhető lesz.

Az előrejelzések sokáig azt sugallták, hogy látszó fényessége elérheti a Jupiterét is, azonban az üstökös anyagkibocsátása az elmúlt év őszén csökkent, így meg kell elégednünk egy valamivel halványabb, de így is elég feltűnő égi látogatóval. A Hale-Bopp - üstökös március-április folyamán éri el legnagyobb fényességét (-0,5, -1 magnitúdót), vagyis felülmúlja a legfényesebb csillagok fényességét is. Az üstökös március 22-én kerül földközelbe, ekkor 197 millió km-re tartózkodik tőlünk. Napközelsége április 1-jén lesz, 134 millió km-es naptávolságban.

Az üstökös március elejétől látható a kora esti égen, de csak a hónap közepétől válik igazán látványossá. Közel cirkumpoláris helyzete miatt március végéig a hajnali égen is megfigyelhető. Számunkra azonban az esti láthatóság a fontos, mely nagyjából május első napjaiban végződik.

2.ábra
Az üstökös útja 1996-97-ben
3.ábra
Az üstökös horizont feletti magassága a szürkület elején (hajnali égbolt) illetve végén (esti égbolt)

Az üstökös tehát március-április folyamán a kora esti égen figyelhető meg; az észlelésre legkedvezőbb időszak március vége és április közepe között kínálkozik. Ekkoriban már fél órával napnyugta után megkísérelhetjük megkeresését. Északnyugati irányban keressük, a látóhatár fölött 20-25 fokkal találhatunk rá (emlékeztetőül: 1 fok nagyjából a telehold látszó átmérőjének kétszerese). Az üstökös homályos foltként látható, melyből északi irányban hosszú csóva indul ki. A csóva hossza erősen függ attól, hogy milyen helyszínről figyeljük a jelenséget. Ha a zavaró városfényektől távol figyeljük, kisebb távcső, binokulár sokkal jobban fogja mutatni. A legjobb látványra tiszta, hidegfront utáni levegő mellett számíthatunk.

Mizser Attila