Fizikai Szemle nyitólap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 1996/9. 297.o.

A TUNGSRAM-CENTENÁRIUM KÖSZÖNTÉSE

Mike S. Zafirovski
GE Lighting Europe elnök-vezérigazgató

A General Electric - amelyet Thomas Alva Edison több mint 100 éve alapított - a kezdetektől fogva elkötelezett az innovatív és csúcsszínvonalú termékek iránt. Ennek is köszönhető, hogy százéves fennállását a Tungsramhoz hasonlóan ebben az évben ünneplő Dow Jones index eredeti listáján szereplő cégek közül már csak a GE él és prosperál.

A General Electric Tungsramba történő befektetése 1990-ben a legnagyobb II. világháború utáni invesztíció volt a kelet-európai régióban. A GE Lighting Tungsram Rt. az elmúlt hat év alatt hatalmas változáson ment keresztül, és kihívások egész sorának felelt meg. Az anyavállalat bizalmát fejezi ki a GE Lighting Tungsram csapata iránt, hogy napjainkig a befektetések mértékét 650 millió USD-ra növeltük. Ennek eredményeként megannyi új termékkel jelenhettünk meg a piacon, s közben folyamatosan korszerűsítettük a technológiát. Példaként említhetem e téren nagykanizsai gyárunkat, amely mára a GE Lightingon belül a kompaktfénycső-gyártás világközpontjává nőtte ki magát.

De szót ejthetek a Bródy Kutatóintézetről is, amelyben a befektetett összegből kiemelkedő kutatásokat finanszírozhattunk. A Bródy-féle intézet - amely egykoron az európai kontinens első ipari kutatóintézete volt - mára a GE Lighting kutatásainak világközpontjává vált.

1996 mérföldkövet jelent vállalatunk életében. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a jubileumi ünneplés részeként a vállalat budapesti központjának előcsarnokában leleplezhettük Bródy Imre és Bay Zoltán emléktábláját. Jelképezzék e táblák azt az erőfeszítést, amelyet e két világhírű tudós és társaik fejtettek ki a Tungsram gazdasági és tudományos sikereinek érdekében. Munkásságuk legyen példa mindannyiunk számára.

A Hősök tere új díszkivilágítása
Magyarország 1100 éves fennállása tiszteletére a Hősök tere új díszkivilágításával ajándékozta meg a fővárost az alapításának századik évfordulóját ünneplő GE Lighting TUNGSRAM.