Fizikai Szemle nyitólap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 1992/2. 74.o.

ACADEMIA EUROPAEA

Rovatvezető: Neményi Mária
MTA Matematikai és
Fizikai Tudományok Osztálya

Az Európai Akadémia tudósok független testülete egész Európából, amelyet 1988-ban alapítottak. 1000 tagja van 24 országból, akik a filozófia, társadalomtudomány, jog, közgazdaság, matematika, orvostudomány és természettudomány minden ágát képviselik. Tagjait Európa országaiból oktatói és kutatói kiválóságuk alapján jelölik nemzetközi szakbizottságok, ennek alapján a Tanács választja meg őket. Nincsenek nemzeti vagy tudományági részkvóták. Idősebb tudósokat Emeritus Taggá, Európán kívül működő szakembereket Tiszteletbeli Taggá lehet választani. A mi területünkről jelenleg a következő magyar tagjai vannak az Akadémiának:

Csikai Gyula (Debrecen),

Kürti Miklós (Oxford),

Marx György (Budapest),

Mezei Ferenc (Berlin), továbbá

Lovász László matematikából (Bp.).

Az Európai Akadémia jelen elnöke Sir Arnold Burgen (Cambridge). A Tanácsnak tagja Csurgay Árpád is. Az Európai Akadémia célja:

  • a kiváló eredmények elismerése mind az oktatás, mind a kutatás területén,
  • európai azonosságtudat kifejlesztése, amiben az Akadémia az európai tudósok központi testületének szerepét játsza,
  • európai kutatóintézetek, egyetemek, graduált iskolák között az együttműködés kialakítása,
  • a parlamentek, kormányok, egyetemek, iparvállalatok részére tudományos véleménynyilvánítás és tanácsadás,
  • Európán belül tudósok és egyetemi hallgatók mobilitásának biztosítása.
  • Európa kiemelkedő tudományos eredmények bölcsője, ami nagy mértékben hozzájárult az európai társadalom felemelkedéséhez és megerősödéséhez. Az európai kormányok egyetértenek abban, hogy a tudomány fontos a jövő alakítása szempontjából. Az akadémiai közösség mindig biztosította a magas kultúrális és etikai színvonalat, serkentette a tudomány fejlődését. Mint független tudományos testület, az Európai Akadémia a jövőben egyedülálló szerepet játszhat tudományos tények és szakvélemények szolgáltatásában.

    Európa most mozgásban van. Minden téren erősödnek az európaiak kapcsolatai. Közös kultúrális örökségünk tükröződik abban, hogy Európa tudósai az Európai Akadémiában találkoznak, ott az európai társadalom erősítésén dolgoznak. Az Európai Unióban 325 millió, az egész Európában 700 millió ember él, akik magas átlagos iskolázottsággal rendelkeznek és jó kutatóintézeti hálózatot építettek ki. 250 ma élő európai nyerte el a Nobel-díjat, javarészük tagja az Európai Akadémiának. Az Egyesült Államokban 190 Nobel-díjas él. Az Egyesült Államok és Japán kiemelkedő gazdasági teljesítményt mutatott fel az elmúlt 50 esztendőben, de most gyorsan emelkedik Európa színvonala.

    Az Európai Akadémia közgyűléseinek színhelyei:

    1989: London,
    1990: Strasbourg,
    1991: Heidelberg,
    1992: Budapest.

    Az Akadémia Oktatási Bizottsága 1990-ben Budapesten találkozott, ez alkalommal nyilvános ülést is tartott 1991-ben az Akadémia elnöke résztvett és felszólalt az Eötvös Loránd Fizikai Társulat centenáriumi közgyűlésén. Az ezévi akadémiai közgyűlést június 17. és 20. között tartják a Magyar Tudományos Akadémia épületében. Itt új elnököt választanak és megbeszélik a kisebbségi jogoknak, a modern evolúcióelméletnek, a tavak és tengerek ökológiai egyensúlyának, valamint feltehetőleg az energiatermelés biztonságának és környezeti hatásainak kérdéseit is.