Téka a Teleki utcában

 
Hamarosan új könyvesbolt nyílik Nagyváradon. Ha egészen pontosan akarok fogalmazni, akkor azt mondom, hamarosan újranyílik egy könyvesbolt a városban, tehát a hagyomány adott, viszont a szándék a továbblépés, egy olyan életképes és barátságos helyet kialakítani, ahova könnyű becsalogatni az olvasó embereket.
 
Nem kockázatmentes ma egy ilyen vállalkozás, s nem csupán azért, mert minden fogadkozás ellenére a helyi hatóságok kontrollbetegen s bírságolni készen viszonyulnak az új kezdeményezésekhez. Nagyobb gond, hogy a közvélekedés szerint leáldozóban van ma a könyvek világa. Akadt, aki azzal a hasonlattal élt, hogy ez a boltnyitás olyan, mintha fekete-fehér televíziót vásárolni térnénk be egy csillogó-villogó szupermarketbe. Valóban idejétmúlt kedvtelés ma már egy könyvet kézbe venni, netalán a kevesek luxusa?
Ugyan nem ismerek hiteles felméréseket nagyváradira leszűkíthető romániai magyar olvasói, könyvvásárlási szokásokról, félő, hogy a borúlátóknak annyiban igazuk van, hogy ma nem tömegigényeket elégít ki egy-egy ilyen kereskedés. De keresheti a helyét, formáját, feladatát, akár a jelenkor könyvtárai. Időigényes folyamat lehet az is, amíg egy új bolt felméri a reális igényeket, s kínálatában egyensúlyba kerülnek a kereskedelmi és kulturális (minőségi) szempontok.
 
Nem könnyű szakma ez, elég annyit említenem, hogy miközben a romániai magyar könyvpiacon nem létezik nagykereskedés, a magyarországi nagybaniak – részben korábbi kellemetlen erdélyi tapasztalataik miatt – igen előnytelen, barátságtalan feltételeket kínálva működnek együtt a határon inneni forgalmazókkal.
 
Különösen fontos, hogy a szerény vásárlóerejű olvasó szolid áron jusson hozzá a kortárs (magyar és világ-) irodalom fontos szerzőinek műveihez. Elég, ha arra gondolunk, csupán idén mennyi remek könyvet tett le az asztalra a magyar széppróza Dragomántól Závadán át Esterházyig. Persze a könyvkereskedői figyelemnek ki kell terjednie a hazai magyar könyvműhelyek termésére is, és fontos törekvése lehet az Illyés Gyula Könyvesboltnak a magyar nyelvű kulturális lapok népszerűsítése is. Tudjuk, nincsenek más városokkal összemérhető könyves hagyományaink, patinás kiadóink A Holnap városában, sem Teleki Tékánk, de ettől még kellemes törzshelyükké válhat az olvasó váradiaknak ez a téka a Teleki utcában.
 

Impresszum   -   Szerzői jogok