A Kárpátok eurorégió Ezüst Négyzet 2003 festészeti triennáléja

1994-ben, közvetlenül a Kárpátok eurorégió megalakulását követően, a przemysli Kortárs Művészetek Galériája első ízben szervezte meg a festészeti biennálét. Ez jó alkalomnak bizonyult arra, hogy betekintést nyerjünk a Kárpátok eurorégiót alkotó országok kortárs festészetébe.

A biennále, majd 2003-tól triennále célja a térség kortárs művészeti irányzatainak bemutatása. Az eurorégió tagjai: Lengyelországból Tarnów vajdaság, Romániából Suceava, Szilágy, Szatmár, Máramaros, Bihar és Botoşani megye, Szlovákiából Kassa (Kosice) és Eperjes (Presov) járás, Ukrajnából Lemberg (Lviv), Ivano-Frankivszk és Ungvár (Uzshorod), Magyarországról Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye.

A kiállítás védnökségét 2000-től a lengyel művelődési minisztérium, Kárpátalja ukrajnai megye elnöksége, a przemysli Polgármesteri Hivatal vállalta fel, együttműködve Tarnów és Krasno önkormányzataival, valamint a nagyváradi és debreceni múzeummal, a kassai galériával és a lembergi Szépművészeti Akadémiával.

A triennálét a hivatásos művészeknek, a művészeti fakultások végzettjeinek és a hivatásos művészeti szövetségek tagjainak szánták. A regionális szervezőknek jogukban áll különmeghívottakat is benevezni a kiállításra és versenyre, ugyanis a triennále egyben verseny is. A zsűrit a tagországok neves művészei, művészetkritikusai és -történészei alkotják.

Ez alkalommal a Kárpátok övezetének érdekes, sokrétű, eddig kevésbé ismert arculatát – kulturális életünk közös értékeit – mutathattuk be. Az ötödik alkalommal megrendezett kiállításon és versenyen a régió öt országának kortárs festői mutatkoznak be. Az eddigi rendezvényektől eltérően az idén Romániából több alkotó is részt vesz a tárlaton. Az ő részvételüknek köszönhetően a Kárpátok eurorégió Ezüst Négyzet 2003 triennáléja végre olyanná vált, amilyennek kezdettől terveztük, vagyis a Kárpátok határövezetének modern festészetét bemutató rendezvénnyé, ahol 77 művész mintegy 150 alkotását állíthattuk ki.

A nemzetközi zsűrit Antoni Falat professzor, a lengyelországi Európai Művészetek Akadémiájának rektora vezette. Döntésük alapján a lengyel Művelődési Minisztérium Nagydíját a magyarországi Urbán Tibor, Kárpátalja prefektúrájának díját a lengyelországi Witold Pazera, Przemysl város polgármesterének díját a szlovákiai Barczi Gejza kapta. Díjazták még Aurel Roşut (Románia), Zdenka Blonskát (Szlovákia) és Igor Janowiczot (Ukrajna).

Első ízben osztottak ki a vendég országok által felajánlott négy díjat: Romániáét az ukrajnai Natalia Pinczuknak, Szlovákiáét az ugyancsak ukrajnai Igor Romankónak, Ukrajnáét a romániai Vioara Barának, Magyarországét a lengyelországi Anna Siemaszkónak.

Újdonságnak számít a triennále vándorkiállítás jellege. Fontos megjegyezni, hogy az első helyszín a nagyváradi Körösvidéki Múzeum, ahol a triennálén elfogadott minden alkotás megtekinthető. A kiállításon sajátos festői látásmódokat fedezhetünk fel, a posztmodern irányzathoz sorolható, a kromatika és a kompozíció területén kísérletező alkotásokat láthatunk. Érdekes a művészek témaválasztása is, ez adja sajátos tartalmiságát mindenik alkotásnak. A kiállítás átfogó képet nyújt Európa ezen részének kortárs festészetéről.

Dr. Janusz Jerzy Cywicki,

a przemysli Kortárs Művészetek Galériájának igazgatója