Nyugat · / · 1940 · / · 1940. 8. szám · / · FIGYELŐ · / · Farkas Zoltán: Képzőművészeti szemle

Farkas Zoltán: Képzőművészeti szemle
A parmai Bodoni-kiállítás.

Akik a szép könyv történetével csak félig-meddig is tisztában vannak, tudják, hogy a XVIII. század legkiválóbb olasz könyvnyomtatója a parmai Giambattista Bodoni volt. Iliásza, vagy Vergiliusa a bibliophilek legmegbecsültebb kincsei közé tartoznak. Gyönyörű betűket vésett, pompás térbeosztással látta el az oldalakat, minden vonatkozásban a legválasztékosabb ízléssel tudta nyomdájának termékeit díszíteni.

A hálás pármaiak gazdag gyüjteménnyel ünnepelték idén nagy könyvnyomtatójuk emlékét. A színházi épület első emeletének utcai szobáiba összegyűjtöttek mindent, ami Bodonival kapcsolatba hozható, nyomtatványait, az általa foglalkoztatott művészek munkáit, gépeit, betűtípusait, véle barátságban élő kortársai képmásait. Végül összehasonlításképpen egy csomó könyvet, amely a későbbi olasz könyvnyomtatás művészi eredményeit bizonyítja.

Az olasz XVIII. századot általában szomorú hanyatlás korának szokták feltüntetni, politikailag és talán társadalmilag az volt is, de éppen e kiállítás mutatta, hogy az olaszok művészi szelleme, ki ekkor sem hunyt ki teljesen, szerényebb keretek közé visszavonulva élt tovább.