Nyugat · / · 1939 · / · 1939. 10. szám · / · Cs. Szabó László: FOJTOTT NYÁR

Cs. Szabó László: FOJTOTT NYÁR
(EURÓPAI ÚTINAPLÓK)
Augusztus 13.

Kassa. Feketül az ég. Megszoktam, hogy vészfelhők alatt éljek, de most túl sok egy kicsit, a tavaly őszinél is több. Úgy látszik, Anglia is háborúra szánta magát. "Essünk túl rajta", hallom egy ideje. A fatalizmus a háború legjobb cimborája. Hát essetek.

Ez az egyetlen város, amelynek Párizson kívül van egy Cité szigete. Igaz, hogy kiszárított sziget: a Csermely ölelő két ágát még a múlt században befödték. Ezen a jelképes szigeten van a Keresztelő Kápolna, a Főegyház, s a magyar nyelv temploma, a színház. Egykor ott volt a városháza is. Egyház és Törvény a szigeten lakott, mint a Citében.

A székesegyházat francia ízléssel építették. A kőműves német volt s magyar. A gazda mindig magyar: magyar király, nem is egy. Az egyik oltár párizsi munka. A másik német, magyaros alakokkal. A kincstár ékszerei közt van szláv munka. A pincében pihen a Fejedelem a bujdosókkal. Egész Magyarországot bejárom ebben a templomban. Minduntalan visszatérek, piacom, otthonom, dolgozószobám. Drága, drága dóm, drága Chartresünk!