Nyugat · / · 1939 · / · 1939. 9. szám · / · Cs. Szabó László: FEGYVERES TAVASZ

Cs. Szabó László: FEGYVERES TAVASZ
EURÓPAI ÚTINAPLÓK
Május 6.

R. V.-R. Pesten. Mangin egyik segédtisztje volt 1918-ban. Jelképlátó szemmel néz erre a múltjára. Milyen csodálatos, hogy a második marnei csata, vagyis Franciaország felszabadítása La Fontaine és Racine szülőföldjén kezdődött!

Kárpátaljára készül. Hallja, hogy valamikor ez is a "szent korona testrésze" volt. Mit értsen alatta? Nagy kedvvel kezdek a szent korona tanba. Aztán abbahagyom. Magyarnak kell születni, hogy a szívünk értelmével alátámasszuk ezt a középkori gondolatot. Másképp alig érthető.

Elmosolyodik: csak folytassam! A francia is a történelmi jelképek népe, Orléans felszabadítása, a reimsi koronázás szintén középkori szimbólum, mégis életre gerjed a nagy veszélyekben, Jeanne d'Arc középkori lány, mégis a modern Franciaország anyja.

*

Duzzadt felhő gomolyog Pest fölé, violás széle alól kihull az alkonyi nap. Hirtelen nekiered az eső. Barátságos kis eső, a madarak tovább fütyülnek. Zizeg a kert, vörös napsugarakban ég. A szoba megtelik túlvilági fénnyel, négy ezredév néz le a könyvespolcról, s félénken marasztal. Holnap indulok Párizsba.