Nyugat · / · 1938 · / · 1938. 12. szám · / · Cs. Szabó László: Őszi éjszakák

Cs. Szabó László: Őszi éjszakák
(Napló [+] )
Szeptember 21.

Kegyetlen napok.

"Történjék akármi, a csehek a puskaporos hordóra állnak s belelőnek" hallom egy felvidéki barátomtól. Repüljön a levegőbe Európa.

De hátha csütörtököt mond a pisztoly? Vagy vizes a lőpor? 1919-ben hazudtak. Most gyilkolni fognak? Ez nehezebb.

Régi emlékek kínoznak könnyelmű hazámért. Ismét egy majthényi síkra csalja a tündére? A nehéz órákban csak bajainkra emlékszem. Hazaáruló volnék? De hazaárulók voltak örökké bajlátó példaképeim? A magyar érez, a magyar reszket bennem. Öljetek meg. Értetek reszketek.

Szeretnék minden magyart eltölteni sötét, nagy látomásokkal. Ne legyen a halál vőlegénye, de legyen halálraszánt. Szívós, ravasz, fegyelmezett. Könnyen adjuk az életünket, de túlon-túl szeretjük a könnyű munkát is.

Hallgass Rákóczy György, lovagolj a bátor, cifra, forró nép előtt!

 

[+] Ezt a naplót valamivel pongyolább formában napról-napra írtam. A könnyebb érthetőség kedvéért felfrissítek néhány dátumot.Szeptember 13: ostromállapot Csehszlovákiában, Henlein-ultimátum; szept. 15: Chamberlain Berchtesgadenben; szept. 18: Mussolini trieszti beszéde; szept. 22. Chamberlain Godesbergben; szept. 23: csehszlovák mozgósítás; szept. 24: részleges angol és francia mozgósítás; szept. 26: Hitler berlini beszéde; szept. 28: parlamenti ülés Angliában; szept. 29: Müncheni találkozó.