Nyugat · / · 1938 · / · 1938. 12. szám · / · Cs. Szabó László: Őszi éjszakák

Cs. Szabó László: Őszi éjszakák
(Napló [+] )
Szeptember 15.

Reggeli félálomban sokáig révedek egy szóra. Berchtesgaden. Hirtelen fölülök. Chamberlain Hitlerhez repült.

Meghátrált a kalmár! hallom reggel jobbra balra. Ki-ki világnézete szerint mérges vagy megelégedett. Én csak a pacifistákon derülök. Tudtam előre, hogy némelyek szemében "szorul a kalmárnak". De Huxley olvasóitól elvártam volna, hogy megkönnyebbülnek. Tegnap még pacifista zsebszótárát forgatták, abban olvashattak a nemzeti hiúságról is. De akkor miért követelnek több hiúságot Chamberlaintől? Huxleyval együtt szorongtak a békéért s ma Anglia jóhírét féltik a "szenilis" miniszterelnöktől.

Délutánra már a legtöbb ember meggondolja magát. Úgy látszik, Anglia mégis tudja, mit csinál. A német rádiók fölény nélkül beszélnek a repülőútról. Most már a kajánok is elkomolyodnak. Reggeltől estig mind a két oldal ismét rájön, hogy Anglia nem a mi észjárásunknak való.

 

[+] Ezt a naplót valamivel pongyolább formában napról-napra írtam. A könnyebb érthetőség kedvéért felfrissítek néhány dátumot.Szeptember 13: ostromállapot Csehszlovákiában, Henlein-ultimátum; szept. 15: Chamberlain Berchtesgadenben; szept. 18: Mussolini trieszti beszéde; szept. 22. Chamberlain Godesbergben; szept. 23: csehszlovák mozgósítás; szept. 24: részleges angol és francia mozgósítás; szept. 26: Hitler berlini beszéde; szept. 28: parlamenti ülés Angliában; szept. 29: Müncheni találkozó.