Nyugat · / · 1938 · / · 1938. 4. szám · / · Őrjárat

Cs. Szabó László: Mai hang

Bevezetésül annyit, hogy nagyemlékű Toldy Ferencnek volt egy fia, István. Világlátott, művelt, jótollú ember, a kiegyezés és Deák fiatal híve, Arany László barátja, higgadt, realista magyar. A Deák-párt uralmáról írt kormánypárti könyve (Öt év története) a kora-liberalizmus emlékbányája. Nem szerette az ellenzéki obstrukciót, meg is írta.

Pár napja egy antikváriumban a könyvre bukkantam. Hibátlan példány, a címlap belső oldalán 1872 november 9-ről egy kézírásos bejegyzés, mely szól eképpen:

"Ezt, ítéletem szerint, egy elfogult hiperjobboldali (kormánypárti) írta, aki sem nem ösmer erkölcsöt, sem becsületességet; az egész nyomtatott könyv szemtelen igazságtalanság, otrombaság és sületlenség virtuózitásával habajog; amilyen a polemiának mezején is ritkítja párját. Valóságos remek butasági bizonyítvány a rosszakaratú szerző számára! ki e nyomorúság arcátlan megírásánál alkalmasint csupán eszköz volt a Lónyai és Tóth Vilmosokból álló tapasztalatlan mai kormány erőszakos markában s .... módra odaadta magát eme, a baloldalt üldözőbe vett basáknak, kik őt teljesített szó szolgálataiért királyilag jutalmazták! ezen szerző tehát a baloldal elleni hitvány és infámis szolgálatával így keresi még hitványabb kenyerét!? s még e hazában élvezheti nyomorúságának kiérdemelt zsoldját.

"De bármit is firkáljon eme könyvbe össze-vissza a kormány dicsőítésére és a magyar nép férevezetésére ez alattomos irodalmi talpnyaló s a jobboldalnak, azaz Magyarország sírásóinak legyezgetésére, bármint is terítse széjjel papírra agylágyulásának mértéktelenségét, azért egy tisztán érző s hazáját szerető baloldali hazafit mégsem fog letántorítani útjáról eme, a rendelkezési alapból kövéredő szajha undorító jutalmat nyert fércműve."

Amit a jó ember jobboldalnak hív, mai fogalommal középbal volna. Nem biztos, hogy az ő oldalát ma is balnak hívnák. Ennyi a különbség. Egyébként mennyire mai hang! Azzá teszi főképp a hiányzó aláírás, a pimasz névtelenség.