Nyugat · / · 1938 · / · 1938. 3. szám · / · Figyelő

Nagy Lajos: Titánok bukása
Robert Prechtl könyve — Grill

Magja annak a történethalmazatnak, amely e regény anyagát képezi, a Titanic katasztrófája. A Titanic személyszállító óriáshajó 1912 április 14-én éjfélkor az Atlanti-óceánon jéghegybe ütközött, súlyosan megsérült s két-három óra lefolyása alatt elsűllyedt; utasaiból és személyzetéből körülbelül hétszázat megmentett a segítségül érkező Carpathia, ezerkétszázan pedig a tengerbe vesztek. A valóságos események, már mint a hajó útja, hajótörése, a menekülési kísérletek s a mentési próbálkozások, mindez megrendítően érdekes. Kínálkozik is elbeszélésül, drámául; filmdarabnak is feldolgozták. De mindazt a kitalálást, amivel a húszoldalnyi valóság háromszázhetven oldalnyi regénnyé dagasztható, kettős veszély fenyegeti: ereje aligha érhet fel a valóságéval, másrészt — éppen ezért — sekélyesítheti magát a való történetet. Kétféle anyag fut egymással párhuzamban, de áll egymással szemben, az egyik:

"A könyvtárral szomszédos télikertben pálmák és szobanövények mögött ült Halévy, egy megsárgult foliánsra hajolva. A könyv Hermes Trismegistosnak egy már csak néhány példányban fellelhető írása volt. Homályos szavakkal írja le benne kutatásait arról, hogy minő bűvös praktikákkal sikerült az ősatyáknak életüket többszáz évre meghosszabbítani... Egy férfi lépett be a könyvtárba. Körülnézett, mintha keresne valakit, de a terem üres volt. Azután felfedezte a télikertet és arrafelé indult... Külseje nem volt feltünő, de mégis kissé idegenszerű..."

És íme a másféle szöveg, például a mentési kísérletek összefoglaló közlése:

"Tizenkét óra 15. A Titanic mindenkihez: C Q D! vagyis come quick, danger! Jőjjetek gyorsan, veszélyben vagyunk! Hárompercenként ismétlődik: C QD! C Q D!..."

"Tizenkét óra 17. Cap Race, a new-founlandi állomás meghallja a C Q D jelzést; felveszi a Titanic helyét: északi szél. 41.46 nyugati hossz. 50.15. Továbbadja mindenkinek."

"Tizenkét óra 20. Carpathia meghallja a Titanicot: Siessetek segítségünkre! Nekimentünk egy jéghegynek."

"Tizenkét óra 27. Carpathia a Titanichoz: jelentést megkaptuk. Indulunk hozzátok. Teljes gőzzel megyünk Három óra felé ott leszünk. Kitartás!"

"Tizenkét óra 30. Titanic a Frankfurthoz: Mondjátok meg a kapitánynak, jöjjön segítségünkre!"

"Tizenkét óra 30. Caronia a Balticnak: Titanic jéghegyre rohant. Sürgős segítséget kér."

"Tizenkét óra 35. Baltic a Caroniának: Adjátok tovább Titanicnak, hogy jövünk."

"Tizenkét óra 45. Titanic mindenkihez: SOS! Save our souls! Mentségtek meg lelkeinket! SOS!... SOS!..."

"Egy óra 10. Titanic mindenkihez: Sűllyedünk orral előre. Jöjjetek, amilyen gyorsan lehet!"

"Egy óra 20. Virginian Cap Racehez: Jelentsétek Titanicnak, hogy jövünk. 170 mérföldnyire vagyunk."

"Egy óra 30. titanic mindenkihez: Az asszonyokat csónakokba szállítjuk át."

"Egy óra 40. Carpathia a Titanicnak: Összes kazánok teljes gőz alatt. Jövünk, amilyen gyorsan csak lehet!"

"Egy óra 45. Carpathia meghallja Titanic hívását: Víz a gépházban!"

"Egy óra 47. Caronia ismételt, de érthetetlen jeleket hall a Titanicról."

"Egy óra 48. Asian hallja a Titanicról: SOS!... SOS!... SOS!..."

"Két óra. Virginian hallja Titanicot. A jelek egészen halkak, alig érthetők."

"Két óra 17. Virginian hallja Titanicot: SOS!... SOS!... Itt megszakad a jelzés. Még csak kevés kialvó szikra hallható. Virginian erősebb áramot ad. Válasz nincs."

A további kivonatosan:

"Négy óra 40. Celtic Caroniának: Van jelentés a Titanicról?"

"Öt óra 30. Caronia Celticnek: Nem tudunk összeköttetést kapni Titaniccal."

"Hat óra 30. Carpathia mindenkihez: Titanic elsűllyedt. Mentőcsónakokból utasokat felvettük."

Hét óra 10. Baltic a Carpathianak: Segítheetünk? Még száz mérföldnyire vagyunk."

"Hét óra 25. Carpathia a Balticnak: Idejövés már felesleges. Teljes gőzzel New Yorkba megyünk. Hétszáz menekültet vettünk fel."

"A Baltic szomorúan fordul vissza."

Robert Prechtl a Titanic elsűllyedése előtt lefolyt negyvennyolc óra történetét írja meg, a szimultanizmus módszerével, több szelekmény szálait szőve egymásba, visszanyúlva a rengeteg szerepelő előéletébe; a Titanic sorsát szimbólummá igyekszik felfokozni s megkísérli, hogy jelképezze az egész, szerinte pusztulásra ítélt, vesztébe rohanó társadalmat. Ebből a törekvésből ered a mű címe is: Titánok bukása. A titánok a világ hatalmasai lennének, a katasztrófa pedig, melynek a haó elsűllyedése csak jelképes előjátéka, a világháború.