Nyugat · / · 1937 · / · 1937. 7. szám · / · FIGYELŐ

Schöpflin Aladár: SHAKESPEARE KORA, ÉLETE, MŰVEI
Sebestyén Károly könyve - Rózsavölgyi

Tudományos irodalmunk nem nagyon mutatja, hogy nálunk Shakespeare-kultusz van. Legalább is nagyobb arányú könyvünk, mely a költővel foglakozik, 1880 óta, mikor Greguss Ágost csonkán maradt és azóta teljesen elfelejtett Shakespeare-könyve megjelent, nincs; csak Alexander Bernát monográfiája Hamletról, a Bayer József pedáns aprólékosságú műve, Shakespeare drámái hazánkban s ezenkívül egy sereg különböző folyóiratokban megjelent tanulmány és cikk s a Kisfaludy-társaság Shakespeare-tárának néhány kötete. Ha valaki olyan könyvet keresett, amely tájékoztatja Shakespeare életéről, műveiről s a vele kapcsolatos főkérdésekről, kénytelen volt külföldi szerzőkhöz fordulni, ami annyit jelent, hogy akinek van is Shakespeare-kultúrája, az német forrásból táplálkozik.

Sebestyén Károly Shakespeare kora, élete, művei című könyvének első érdeme az, hogy hézagot pótolt irodalmunkban. Ezt a hézagot sokan érezték, amit bizonyít az, hogy Sebestyén könyve néhány hónap alatt elfogyott s a könyvnapra második kiadásban is megjelent.

Másik, az irodalmi kultúra szempontjából számottevő érdeme, hogy csakugyan felöleli az egész Shakespearet: elmondja, amit életéről tudunk, pályája nehézségeit, küzdelmeit, csalódásait, diadalát. Az olvasó megkap belőle minden tájékoztatást, ha el akar igazodni a Shakespeare-problémák rengetegében. Sebestyén régi kutatója a költőnek, figyelme bejárta a reá vonatkozó irodalom javát, tájékozva van a felmerült kérdésekben, de távol áll attól, ami a Shakespeare-irodalomban olyan gyakori: nem állít fel tetszetős hipotéziseket, amelyek legfeljebb kitalálójuk leleményességét bizonyítják, de a költőt és művét inkább eltakarják, mint megvilágítják. Az ősforráshoz nyúl, magához a költőhöz és a művekhez, belőlük vezeti le eredményeit. Felfejti az egyes drámák értelmét, bevilágít hátterükbe, pontosan jelzi a költő álláspontját műveinek anyagával szemben, anélkül, hogy sokat és feleslegesen esztétizálna, érezteti értékeiket. Mindenütt érezni, hogy teljesen tisztában van tárgyával, úgy jár Shakespearerel, mint közeli ismerőssel.

Nyugodt, frázistalan, pozitív könyv. A tárgya iránti lelkesedés csak a sorai mögül árad, az attitudeje szerény és mértéktartó, előadása egyszerű és világos - egy tapasztalt, lehiggadt, tudományosan fegyelmezett író könyve. Különösen jó szolgálatot tesz tájékozódni vágyó fiatal embereknek: bevezeti őket a világirodalom egyik legérdekesebb és legbonyolultabb probléma-komplexumába, olyan tapintattal, hogy bonyolultságát alig venni észre.