Nyugat · / · 1937 · / · 1937. 1. szám · / · FIGYELŐ

Nagy Lajos: SZÁMOK CSODAVILÁGA
Csűrös Zoltán könyve

Ez a könyv áttekintése a természetnek, az egész mindenségnek s az érzékelhető, megfigyelhető jelensége viszonylatba állítása számok segítségével. Például: «Mi történnék, ha két óriás állna a Mont Blanc és Mount Everest tetején és ezek egymáshoz átbömbölnének? Kicsit vontatott lenne a társalgásuk, lévén a köztük levő távolság 5000 km, úgy hogy egyiknek a kiáltása 15.000 másodperc, vagyis négy óra és tíz perc alatt jutna el a társa füléhez.»

Vagy: A Röntgensugár, a hőhullámok, a fényhullámok, vagy az elektromoshullámok másodpercenként 300.000 km. utat tesznek meg. A hang 330 km-t. Tehát az a furcsaság történhetik meg, hogy, mondjuk «Londonban egy nagy teremben szónokol valaki s ennek a szónoknak a beszédét Budapesten előbb hallja az ember a rádión keresztül, mint a londoni közönségnek az a része, mely a teremben hátul ül. Mert ha a terem 30 méter hosszú, a hang a szónoktól csak egytized másodperc alatt jut el a terem végére. De az időtartam, mely alatt a hang befut a mikrofónba, majd elektromos hullámmá átalakítva Londonból átröppen rádiókészülékünkbe, hogy abból ismét hang formájában lépjen ki, egytized másodpercnél sokkal, de sokkal kevesebb.»

Rendkívülien szórakoztató természettudományi ismeretközlés ez a 142 oldalas könyv. Csupa érdekes adat, konferansz-szerű beszélgetésbe foglalva. Ifjúsági könyv, a konvencionális osztályozás szerint. De ötvenegynéhány éves ifjú létemre magam is élvezettel s okulással olvastam. Mindnyájunk természettudományi ismeretei hiányosak, nem szégyenlem megvallani, hogy sok mindenfélét ebből a könyvből tanultam meg. A hang terjedési sebességéről például most tudtam meg, hogy «meleg levegőben gyorsabban fut a hang, mint hidegben. Az egyenlítői 60 fokos hőségben a hang négyszáz métert száguld egy másodperc alatt, a Sarkok 55 fokos dermedetében már háromszáz métert sem szalad.»

A Számok csodavilága minden esetre hasznosabb olvasmány, szerintem mulatságosabb is, az Egyszer volt egy királyfi kezdetű meséknél, persze értelmes gyermekek számára. Igy is mondhatnám: a gyermekek számára, mert - az ember gyermekkorában még értelmes. A felnőtt, az azután már válogathat egyrészt a Számok csodavilága s más hasonló könyvek, másrészt a Sátán titka és társai közt.